Bandleader Ernst Reijseger

Ernst1-687x1030De eerste bandleader die de vernieuwde Criss Cross Europe-formule mag inzegenen is niemand minder dan cellist Ernst Reijseger. Deze internationaal vermaarde jazzmuzikant en componist zal eind september samen met de uitverkoren muzikanten een hele week in de Bijloke resideren, waar ook het startschot van de Europese tournee zal weerklinken.

Cellist, componist en improvisatietalent Ernst Reijseger (1954) ontwikkelde al op jonge leeftijd een heel eigen muzikale taal en speelstijl: onconventioneel en uiterst communicatief. Zijn muzikale vocabularium wordt gekarakteriseerd door een brede waaier aan speeltechnieken. Hij is actief in de avant-gardejazz, de moderne klassieke muziek en de geïmproviseerde muziek.

Hij speelt concerten overal ter wereld met Trio Reijseger Fraanje Sylla en geeft solo recitals en bijzondere concerten op speciale locaties zoals het Getty Museum. Hij is uitermate geboeid door interdisciplinaire samenwerkingen. Reijseger speelde met muzikanten en kunstenaars als Yo-Yo Ma, Misha Mengelberg’s Instant Composers Pool, Ramsey Nasr, Ester Naomi Perquin, Andrea Boll, Thomas Noon, Gerti Bierenbroodspot, Krijn van Noordwijk, Jerry Zeniuk, Joost Guntenaar. Met Theatergroep Flint maakte Reijseger een muziektheatervoorstelling gebaseerd op de werken van Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker en een voorstelling gebaseerd op het werk van Herman de Coninck. Reijseger schreef de muziek voor meerdere films van Werner Herzog en Martijn Smits.

Ernst won o.a. het Gouden Kalf voor ‘Beste Filmmuziek 2010’ voor de film ‘C’est Déjà l’Eté’, de Boy Edgar Prijs (1985), Bird Award (1995), Best Album 2010 (Trophée des Arts Afro Caribéen) voor het album ‘Zembrocal Musical’.