Criss Cross Europe 2015

(c) Leon De Backer
(c) Leon De Backer

Een nieuwe artistieke wind waait doorheen het Criss Cross Europe project. Zoals voorgaande edities brengen 7 Europese landen hun grootste jonge jazztalenten samen in een Criss Cross Europe Band. Saxofonist Mattias De Craene (Nordmann, MannGold de Cobre) mocht België vertegenwoordigen in de editie van 2015. Vanaf dit seizoen neemt een gerenommeerde bandleader de groep onder zijn/haar muzikale vleugels.

Ernst1-687x1030De eerste bandleader die de vernieuwde Criss Cross Europe-formule mocht inzegenen is niemand minder dan cellist Ernst Reijseger. Deze internationaal vermaarde jazzmuzikant en componist resideerde eind september samen met de uitverkoren muzikanten een hele week in de Bijloke, waar ook het startschot van de Europese tournee weerklonk.

De Criss Cross Europe band speelde op de première-avond (02/10/’15 in Bijloke, Gent) bovendien in double bill met het Ernst Reijseger Quartet (Reijseger-Fraanje-Ljungkvist-Renfrow). Een boeiende avond !

Bekijk hieronder het videoverslag van de Criss Cross Europe band 2015. Een blik achter de schermen tijdens de Criss Cross Europe tour, met dank aan Mediaraven.

 

CRISS CRISS EUROPE BAND 2015

De Criss Cross Europe Band 2015 telt zes jonge Europese topmuzikanten die van oktober tot november op tournee trekken doorheen de deelnemende landen.

Matthias Lindermayer (Duitsland – Unterfahrt Germany) trompet
Mattias De Craene (België – JazzLab Series) saxofoon
Pit Dahm (Luxemburg – Music:LX) drums
Manu Mayr (Oostenrijk – Porgy&Bess) bas
Michel Bugala (Music Centre Slovakia) gitaar
Loran Witteveen (Nederland – Muzieklab Brabant) piano
Julien Chamla (Franrijk – Jazzus) drums

Mattias de craeneMattias De Craene is een Vlaamse saxofonist. Hij studeerde af aan de School of Arts Gent in 2014. Mattias is oprichter en lid van Nordmann, de groep die met een vernieuwende mix van jazz en rock hoge ogen gooide op Humo’s Rock Rally 2014. Daarvoor won Nordmann al de Muziekmozaïek Jazzwedstrijd in 2012 en de Storm!-wedstrijd in 2013. Recent verscheen debuutalbum Alarm! bij het W.E.R.F.-label.
Mattias speelt bovendien ook in Manngold de Cobre, Flat Earth Society en Yves Peetes Group. Als muzikant met uiteenlopende interesses en bezigheden, met een bijzondere interesse voor projecten waarin improvisatie het codewoord is, is hij de ideale kandidaat om deel te nemen aan deze editie van Criss Cross Europe 2015.

meer info: www.crisscrosseurope.eu

Geen Evenementen

Van oktober tot november ’15 slingert de tournee van Gent, over Tilburg, München, Luxemburg, Reims, Tourcoing, Wenen en Bratislava tot Kosice.

OVER CRISS CROSS EUROPE

Hoe zal de Europese jazz van de toekomst klinken? Met Criss Cross Europe tracht JazzLab Series samen met een aantal bevriende organisaties in Europa een tipje van de sluier die over de toekomst hangt op te lichten. Criss Cross Europe is een internationaal netwerk dat de uitwisseling van jazzmuzikanten en jazzgroepen organiseert en coproducties op touw zet in verschillende Europese landen. Groepen op elkaars grondgebied laten spelen, het samenbrengen van bands in dubbelprogramma’s, kruisbestuivingen tussen muzikanten initiëren, … Het zijn stuk voor stuk initiatieven waarmee Criss Cross Europe topmuzikanten uit de jonge jazzscènes laat kennismaken met elkaar én met het publiek.

Als Belgisch lid en mede-oprichter van het toenmalige ‘JazzPlaysEurope’ werkt JazzLab Series hiertoe sinds 2007 samen met gelijkgestemde programmatoren in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen en Slowakije. JazzLab Series werkt in het kader van Criss Criss Europe momenteel samen met een deze buitenlandse partnerorganisaties:

JAZZCLUB UNTERFAHRT (Duitsland)
JAZZUS PRODUCTIONS (Frankrijk)
MUSIC:LX (Luxemburg)
MUSIC CENTER SLOVAKIA (Slowakije)
MUZIEKLAB BRABANT (Nederland)
PORGY & BESS (Oostenrijk)

meer info: www.crisscrosseurope.eu

JAZZPLAYSEUROPE

Door verschuivingen in de partnerorganisaties werd ‘JazzPlaysEurope’ in 2013 omgedoopt tot ‘Criss Cross Europe’, maar de harde kern en het doel van het samenwerkingsproject blijven ongewijzigd. Het hoogtepunt van JazzPlaysEurope was ieder jaar onmiskenbaar het Laboratory: muzikanten uit de verschillende landen repeteren samen een week in absolute artistieke vrijheid en gaan met deze ad hoc band op tournee langs de beste zalen van Europa. Na vier edities en een groots feest in Flageys Studio 4, bewees het Jazz Plays Europe Laboratory de sterkte van het project. Deze succesformule wordt dan ook door Criss Cross Europe verdergezet.

JazzPlaysEurope 5 Year Anniversary

Het Winterjazz festival beleefde op 28 januari 2012 zijn apotheose met de vijfde verjaardag van JazzPlaysEurope, met een aantal vertegenwoordigers van de upcoming generatie Europese jazzmusici op het podium.

CD JazzPlaysEurope 2010

JazzLab Series, Kunstencentrum De Werf in Brugge en C-mine Jazz Genk waren in november 2010 de gastheren van het JazzPlaysEurope laboratory. Van het fantastische concert in Brugge werden opnames gemaakt die op een W.E.R.F.-cd verkrijgbaar zijn.

meer info: www.jazzplayseurope.eu