22 Strings and a Piece of Wood

final 22nd strings (c) Jesse Vrielynck22 Strings and a Piece of Wood, het eerste gehonoreerde project van de jazzcoproductie van JazzLab Series met een handvol vaste partners, maakt zich klaar voor de apriltournee. De Deense gitarist Jakob Bro ging met de Belgische muzikanten in creatieve quarantaine op zich op hun repertoire te storten. Van dit project zelf zijn er (nog) geen opnames gemaakt, maar proef hier alvast eens van de muziek van Jakob Bro: Jakob Bro (tour 22 Strings april ’14)

Met ‘22 Strings and a piece of wood’ heb je de bezetting van deze groep in een notendop. De snaarinstrumenten tellen samen 22 snaren. Het ‘piece of wood’ zit in het mondstuk van de houtblazer van saxofonist Steven Delannoye. Voor deze samenwerking bracht Kristof Roseeuw, contrabassist en jazzprogrammator van de Bijloke, de bal aan het rollen. Hij nodigde de Deense gitarist Jakob Bro uit in de Bijloke, van waaruit de muzikale ontmoetingen met de andere muzikanten spontaan ontsproten zijn. De dromerige melodieuze stukjes van Jakob Bro lenen zich uitstekend tot deze niet-alledaagse formatie die door het ontbreken van één of andere vorm van percussie-instrument een eerder kamermuzikaal samenspel oplevert.

Jakob Bro (DK) gitaar, composities
Frantz Loriot (F) altviool, viool
Steven Delannoye tenor- en altsaxofoon, fluit
Yannick Peeters contrabas
Seraphine Stragier cello, keltische harp, viool
Kristof Roseeuw contrabas

Jakob Bro streeft al van in het begin van zijn muzikale carrière naar een eigen sound. Zijn persoonlijke benadering tot componeren en improviseren hebben al veel waardevolle projecten opgeleverd. De muzikale zoektocht van Bro leidde hem van de Deense Koninklijke Academie naar de Verenigde Staten, waar hij studeerde aan Berklee in Boston en vervolgens aan de New School in Manhattan. Het is daar dat hij muzikale banden kon smeden met vele gerenommeerde jazzmuzikanten, waaronder gitarist Bill Frisell.

“Jakob has something going on, this egoless thing. There’s a quality he has as a person that allows the music to happen” (Bill Frisell)

In opdracht van Bijloke muziekcentrum koos Jakob Bro contrabassiste Yannick Peeters uit vijf kandidaten als partner voor een duoconcert tijdens Bijlokes zomerconcerten in de Gentse St-Baafs abdij. Het duo werkte twee dagen samen en leverde op deze korte tijdspanne een schitterend concert af, gesmaakt door het aanwezige publiek van bijzonder divers pluimage. Steven Delannoye, geen onbekende bij JazzLab series, participeerde als special guest om nog drie nummers in triobezetting te vertolken. Naar aanleiding van eerdere intenties van Steven om met Jakob het podium te delen, bleek hij de perfecte kandidaat om het duo te vervoegen.

Een mooie basis was gelegd en het idee groeide om er een vervolg aan te breien. De toevoeging van een strijkensemble bleek na een brainstorm dé collectief gesmaakte uitdaging. Een strijkensemble dat zich bovendien niet beperkt tot het klassiek uitvoeren van arrangementen, maar daarnaast ook als improviserende entiteit kan fungeren. Een formule die resulteert in heerlijke muziek. Jakob Bro popelde om voor dit ensemble nieuwe muziek te schrijven, al brengen meerdere van de muzikanten nieuwe composities aan.

Boeiend aan dit ensemble is dat het een compleet nieuwe bezetting betreft die voorafgaand al behoorlijk wat diepgaande en interessante kruisbestuivingen kende. Enkele van de muzikanten spelen geregeld onderling in duoformatie of maakten al deel uit het hetzelfde ensemble. De Japans-Franse Frantz Loriot is eerder een nieuwe eend in de bijt, maar wellicht gekend als de schitterende violist van het Baloni ensemble (met o.a. ook Joachim Badenhorst). Bro en Loriot zijn in deze contreien nog minder bekend en zullen met hun exotische afkomst zeker en vast een verfrissende magie creëren met de vier muzikanten van eigen bodem.

22 Strings and a Piece of Wood is het eerste gehonoreerde project van de jaarlijkse coproductie van JazzLab Series met De Werf (Brugge), Vrijstaat O (Oostende), NONA (Mechelen), Flagey (Elsene), Handelsbeurs (Gent) en Rataplan (Borgerhout).

Klik hier voor meer info over de kandidaturen voor de nieuwe editie van de coproductie.

Geen Evenementen