Avant-Première Tuur Florizoone – Mixtuur


Op 31 maart kan je in de Brusselse Beursschouwburg de avant-première meemaken van Mixtuur, het nieuwste én meest ambitieuze project totnogtoe van Tuur Florizoone. Na dit concert trekt de veelkoppige, multi-etnische bende muzikanten die deze avontuurlijke accordeonist rond zich heeft verzameld de opnamestudio in. De nieuwe cd wordt in september voorgesteld tijdens een tournee doorheen Vlaanderen waarmee Mixtuur het nieuwe seizoen van JazzLab Series op gang trekt.

Florizoone is bij het brede publiek bekend als componist van de soundtrack bij de succesvolle filmkomedie “Aanrijding in Moscou”. Hij is een avonturier – een vrijbuiter van de Vlaamse alternatieve folk- en jazz-scène. Met Mixtuur gooit hij zich in een salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten. Mixtuur kaapt moeiteloos genres als avant-folk, musette, blues, postrock, tango tot cross-over jazz en eigentijdse wereldmuziek.

Voor wie JazzLab Series al een tijdje volgt, is Tuur Florizoone bijlange geen onbekende. Hij stelde in 2005 zijn – toen kersverse – trio Tricycle voor in een tournee, hij speelde in een heel ander trio met celliste Marine Harboczewski en tubaspeler Michel Massot en hij was de ruggengraat van het kwartet van gitarist Quentin Dujardin tijdens diens memorabele tournee in januari van dit jaar.
Met zijn lange gestalte en wapperende haren is Florizoone een mooie en charismatische podiumverschijning. Mixtuur is de (voorlopige) apotheose van zijn nu al buitengewone carrière. Consolidatie van het bekende en confrontatie met het ongekende samengebald in één onvergetelijke concertavond.
De Gentste vzw Trefpunt had hem voor de Gentse Feesten in 2010 gevraagd een compositie te maken in het teken van Mixed2010, het veelzijdige project dat de geschiedenis belicht van de vergeten kinderen van Congo: van de bastaards die geboren werden uit meestal een blanke vader en een zwarte moeder en die in alle stilte in België terechtkwamen in adoptiegezinnen. Het werd een onvergetelijke avond die nu een volwaardig vervolg krijgt in deze prestigieuze JazzLab Series tournee.
Tuur Florizoone gooit zich in deze salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten. Een wereld vol tegenstellingen betreedt het podium. Aan de ene kant Europese muzikanten die zelf niet vrij van enige mixtuur zijn gebleven. Marine Horbaczewski (België/Oekraïne/Italië) speelt cello, Michel Massot (België/Congo) speelt tuba, Chris Joris is dan misschien een rasechte Belg, maar qua invloeden is deze sterpercussionist meer zwart dan blank.
Aan de andere kant, uit Kameroen: Aly Keita, de absolute top qua balafoonspel. Naast hem: de jonge drummer Wendlavim uit Burkina Fasso. Zij belichamen de symbiose van dit uitzonderlijke project.
Aan de fundamenten van Mixtuur staat niemand minder da bassist Nicolas Thys. Helemaal bovenaan: klankkunstenaar en trompettist Laurent Blondiau.
Wat mankeert er dan nog? Een accordeon, natuurlijk. De mulat der muziekinstrumenten, de kameleon van het feest, de passie, de nostalgie, de verloren zoon, de verboden noot, de uit de hand gelopen smacht naar levensvreugde. Dàt is Mixtuur.

Mixtuur is een coproductie tussen JazzLab Series, De Werf, de Beursschouwburg en Trefpunt.

“Florizoone speelt meesterlijk accordeon, ook wel de mulat onder de instrumenten of le piano des pauvres genoemd. Hij speelt een vindingrijk spel met timbres en ritmes en weefde die door elkaar tot een kleurrijk tapijt. Dat de muziek soms een sterke ritmische onderstroom had met drums, balafoon en percussie kon bijna niet anders. Samen met bassist Nic Thys leidde dat geregeld tot een aanstekelijke groove. Maar hij creëerde ook hartverscheurende melodieën die vooral door de cello en de stem van Sabine Kabongo werden gedragen. Kabongo zong met Zap Mama en met Joe Zawinul. Zij wisselde mooi diverse instrumenten af, op een bijna Ellingtoniaanse manier.” (Het Nieuwsblad)

Geen Evenementen