JazzLab Series op Jazz in’t Park

Al meer dan vijftien jaren lang trekken JazzLab Series en Jazz in ’t Park aan hetzelfde zeel. Beiden trachten ze garant te staan voor de fijnste jazz van eigen bodem. Daarom draagt JazzLab Series een steentje bij aan de programmatie van dit Gentse openluchtfestival. Vaak krijg je dan een voorproefje te zien van wat er zoal aan tournees voor het volgende seizoen in petto staat. Naar goede gewoonte vindt het gratis Jazz in’t Park festival plaats in het Gentse Zuidpark tijdens het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september.

Zo is bijvoorbeeld aNoo, de groep rond Anu Junnonen, een jonge Finse zangeres die al een hele tijd in Brussel woont. Rond haar stem schaart zich een stel muzikanten dat een heel apart klankenpalet tevoorschijn tovert. Met Tuur Florizoone op accordeon, Dree Peremans op trombone, drummer Yves Peeters en bassiste Yannick Peeters. Zij toeren in februari van volgend jaar.
Pianist Ivan Paduart stelt een gloednieuw kwintet voor. Deze groep zal in januari 2012 door Vlaanderen trekken. Paduart heeft voor de gelegenheid een band samengesteld met o.a. saxofonist Jeroen Van Herzeele en trompettist Carlo Nardozza.
Daarnaast hebben we het onvergelijkelijke kwartet van gitarist en globetrotter Quentin Dujardin. Dit ensemble is er een van pure wereldklasse. Verfijnde melodieën zullen het Gentse Zuidpark omtoveren tot de steppes van Mongolië of de woestijnen van Noord-Afrika.
Ook saxofonist en fluitist Manuel Hermia speelt met zijn trio een aan wereldmuziek referende soort van jazzmuziek. Met hun concept van “rajazz” exploreren ze het raakvlak tussen Indische raga en jazz.

Ten slotte een internationaal kwartet met wortels in Gent. Trompettist Bart Maris, die wij kennen van de Flat Earth Society en een paar dozijn andere formaties, nodigt 1000 uit. In dit improviserende viertal spelen ook de Nederlandse bassist Wilbert de Joode, de Amerikaanse drummer Michael Vatcher en de Duitse saxofonist Jan Klare.
En dit is slechts een kleine greep uit het programma van Jazz in ’t Park. Gezellige sfeer, steengoede Belgische jazz en bovendien volledig gratis? Je zal een heel goed excuus moeten verzinnen om dit te missen.