Joachim Badenhorst

Slechts weinig jazzmuzikanten durven het aan om in hun carrière een solo-cd op te nemen; die van de 30-jarige klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst wordt meteen overladen met internationale lof. Joachim behoort al enkele jaren tot de boeiendste figuren uit de Belgische improvisatiewereld, een figuur die respect afdwingt tot in de verste uithoeken van de wereld, getuige zijn plaats in het Han Bennink Trio of Tony Malaby’s Novela.

(duur van de set: 35 min)

Joachim Badenhorst tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet

Ook Joachims eigen projecten weerspiegelen zijn grenzeloze nieuwsgierigheid, zoals het Ijslandse kwartet Mogil, het Frans-Duits-Belgische trio Baloni of de Deens-Noors-Belgische groep met Sissel Vera Pettersen en Mikkel Ploug. Momenteel verenigt hij al deze ontmoetingen in de opbouw naar zijn magnum opus, het Carate Urio Orchestra. Het klinkt als een groot-groter-grootst verhaal, maar JazzLab Series keert terug naar de puurheid en kiest voor Joachim solo.

Na een verblijf van enkele jaren in New York is Badenhorst terug in België. Zijn eerste soloalbum, ‘The Jungle He Told Me’ bestaat uit 9 stukken op klarinet, basklarinet en tenorsaxofoon. De muzikant exploreert met bereik, contrasterende onder- en boventonen, golvende melodieën, geluiden… Dit album is een fantastisch bewijs van zijn muzikale vocabularium en ideeën, nu al een mijlpaal binnen de Belgische improvisatietraditie. Joachim Badenhorst werd verkozen tot ‘Beste Klarinettist van 2011` door een groep internationale jazz journalisten in de ‘4th Annual Intruso Critics Poll’ en zijn cd stond in de top 10 van beste jazzplaten van 2012 in Knack.
Tijdens deze tournee zal Joachim zijn tweede solo-cd voorstellen: Forest//Mori.

“Zo kort als de set was, zo goed was die ook. Geen noot te veel, met verhalende kracht en knap evenwicht.” (Enola.be, 23/11/2012)

“Badenhorst’s technique is strong and his performance has the perfect balance between knowing his limitations while at the same time not overplaying his obvious technical abilities: the music and his musical ideas keep the main focus, and that’s how we like it.” (freejazzblog.org)

“Mr. Badenhorst is a gifted reeds player and improviser. He takes his time here and carefully chooses each note, bending certain ones gently.” (Downtown Music Gallery New York)

“Badenhorst discovers a colorful jungle of sounds, full of brilliant, original ideas.” (All about Jazz USA)

Geen Evenementen