Kunsten­cen­trum Nona, Abattoir Fermé & JazzLab slaan de handen in elkaar en fusioneren in 2023.

* JazzLab behoudt z’n naam en werking, blijft verankerd in het KASK op de Gentse Bijlokesite en onderhoudt het netwerk met zijn trouwe partners. De fusie betekent wel dat er meer ruimte zal zijn voor kruisbestuiving en dat we kunnen beschikken over een mooie infrastructuur in Mechelen die cruciaal is voor o.m. ontwikkeling en ondersteuning van nieuwe producties. Hieronder vindt je het gezamenlijke persbericht:

Op 1 december dienden Kunstencentrum nona, Abattoir Fermé en Jazzlab* een gezamenlijk subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid om vanaf 2023 als één organisatie verder te gaan. Een gedeelde visie en zin voor avontuur leidde tot een ambitieus, innovatief plan. Het vernieuwde nona zal de structuur van het Mechelse kunstencentrum binnenstebuiten keren en uitbreiden met een sterkere sociaal-artistieke werking.

De fusie van een kunstencentrum met een theatergezelschap en een platform voor jazz is een unicum.

“Nona werkt al jaren samen met Abattoir Fermé en JazzLab en onze teams worden gedreven door eenzelfde ‘goesting’ en zin voor avontuur. We zijn er vast van overtuigd dat we onze groei en ambities beter kunnen realiseren als één organisatie dan elk afzonderlijk. De schaalvergroting is geen keuze voor veiligheid, wel voor meer impact: op het publiek, op de artistieke creaties én op het huis zelf.” – Artistiek leider Bart Vanvoorden

Unieke ‘merken’ bundelen de krachten

De nieuwe organisatie zal sterk inzetten op kruisbestuiving tussen de verschillende werkingen, nog beter gebruik kunnen maken van de infrastructuur en de artiesten mee aan het roer plaatsen.

“Nona is een avontuurlijk huis voor theater, dans, performance, beeldende kunst en jazz. Door de kunstenaars mee aan boord te nemen en nog beter te ondersteunen, zullen we het huis harder dan ooit laten knetteren van creativiteit.” – Artistiek leider Bart Vanvoorden

Abattoir Fermé groeide de voorbije 20 jaar uit tot een vaste waarde in het theaterveld, met een groot publiek en voorstellingen die verrassen en ontwrichten. Die baanbrekende attitude zal doorsijpelen in alle geledingen van Nona, terwijl Abattoir Fermé zal blijven produceren en spelen: in Mechelen, de rest van het land én internationaal. Idem voor JazzLab: dit platform voor Belgische jazz houdt de vinger aan de pols in een veranderend muzieklandschap, kijkt voorbij hypes en kan dankzij de goed uitgeruste infrastructuur sterker inzetten op productie en ontwikkeling, ook internationaal. Schrijver en regisseur Maja Westerveld krijgt in het nieuwe kader de mogelijkheid om een lokaal verankerde en eigenzinnige sociaal-artistieke werking (‘Stamppot’) verder uit te bouwen. Nona wordt zo nog meer een open huis, van en voor mensen.

Groei in een open structuur

Nona vormt de ‘paraplu’ van de fusie. Van de close partners is het de grootste organisatie, met een lange geschiedenis, een goed uitgerust kader en een gastvrije reputatie. De groei was trouwens al eerder opgestart door de fusie met de internationaal gerenommeerde Contour Biennale voor bewegend beeld in 2017.

Kortom: het vernieuwde nona krijgt een unieke, open structuur en een uitgesproken organisatievorm die het huis verder zal verbreden. Centrale vraag daarbij: wat gebeurt er als een kunstencentrum niet enkel ‘omkadert’, maar uitgroeit tot een creatieve broedplaats van ‘makers’ en ‘zij die dat mogelijk maken’?

Het spreekt voor zich dat voor zo’n groeiscenario tijd nodig is. Het ingediende subsidiedossier voor 2023-2032 biedt het vernieuwde nona met een perspectief van 10 jaar de tijd om uit te groeien tot de werking en de plek die het kan zijn.

** Lees hier het artikel in De Standaard (2 december 2021)
** Lees hier het artikel in Het Laatste Nieuws (2 december 2021)