LABtrio wint hoofd- én publieksprijs Tremplin Jazz Européen

Het LABtrio won de Grand Prix du Jury én de publieksprijs op de Europese jazzcompetitie die in het kader van de twintigste editie van het  Tremplin Jazz d’Avignon festival werd georganiseerd. Op 3 en 4 augustus speelde dit veelbelovende Vlaamse pianotrio samen met vijf andere jonge jazzbands uit heel Europa. Zij krijgen nu niet alleen een opnamesessie in de beroemde studio’s van La Buissonne aangeboden, maar zullen ook het Tremplin festival in 2012 openen.
U kan LABtrio bij JazzLab Series aan het werk zien tijdens hun double bill met het duo Ben Sluijs-Erik Vermeulen in december of tijdens hun Jazz Tour door Brussel en Wallonië (i.s.m. Les Lundis d’Hortense) in november.

Het Tremplin Jazz d’Avignon festival werd in 1992 opgericht en trekt een breed publiek aan om de vinger aan de jonge jazzpols te houden. Na al die jaren zijn het festival en de wedstrijd uitgegroeid tot een cultureel rendez-vous waar velen naar uitkijken. JazzLab Series zorgt voor de nationale preselectie. In de voorbije jaren werden reeds verscheidene Belgische bands als winnaars gekozen. De vorige Belgische laureaat was de Christian Mendoza Group in 2009. Dit jaar was het de beurt aan LABtrio.
U kan hier het verslag lezen dat Franck Bergerot maakte voor Jazz Magazine.

LAB is het anagram van de voornamen van de drie leden.

L van Lander Gyselinck, een drummer die ondanks zijn jeugdige leeftijd al heel wat op zijn naam heeft. Hij speelt naast topbassist Nicolas Thys in het trio van pianist Kris Defoort. Hij was vorig seizoen nog bij JazzLab Series te zien in het Itinerari Siciliani-project van saxofonist Pierre Vaiana. Hij stak ook het vuur onder de tweede editie van het Jazz Plays Europe Laboratory, een internationale ad-hoc band, samengesteld uit zes boeiende muzikanten uit evenveel verschillende landen. Maar je kan deze veelzijdige drummer en creatieve duizendpoot in talloze combinaties en genres terugvinden.

A staat voor Anneleen Boehme, bassiste barstensvol talent. Ze is de telg van een muzikale familie. Op 18-jarige leeftijd won ze reeds de Nationale Dexia-wedstrijd voor Muziek en Woordkunst. Vandaag is dit natuurtalent tot volle ontplooiing gekomen en wordt ze een bassiste om rekening mee te houden.

B, ten slotte, dat is Bram Delooze. 19 jaar en reeds genomineerd voor een Sabam Award voor jonge belofte en het duurt ongetwijfeld niet lang meer voor hij die prijs ook in de wacht zal slepen. Jazzkenners tippen hem als hét te volgen talent van Vlaanderen.

In december trekt het LABtrio in een double bill met het duo Ben Sluijs & Erik Vermeulen met JazzLab Series op tournee langs Vlaamse podia. Maar ook Les Lundis d’Hortense, het Waalse jazznetwerk, koos dit trio uit voor een Jazz Tour in Wallonië en Brussel.

Website van Tremplin Jazz Avignon