Laureaat Jazzcoproductie

Bart Maris WalabixDe Jazzcoproductie van JazzLab Series en een handvol belangrijke kunstencentra honoreerde Bart Maris als nieuwe laureaat voor (tournee seizoen 2014-’15). Het wordt een avond die twee gezichten van de trompettist en componist toont: zijn onvolprezen duo met Belgiës leading cellist Lode Vercampt en het jonge Franse combo Walabix, dat Maris in de Gentse Hot Club ontdekte. De vorige laureaat, 22 Strings and a Piece of Wood, met onder meer gitarist Jakob Bro, kan je binnenkort, in april, aan het werk horen.

Moet Bart Maris nog voorgesteld worden? De onvermoeibare duizendpoot van de Belgische jazz, die mee aan de basis lag van en speelde in groepen als  X-Legged Sally, Think Of One, Flat Earth Society en de Brusselse folkband Jaune Toujours (samen met zijn broer Piet Maris).
Hoewel hij al lang tot de groten behoort, blijft Maris onvermoeibaar horizonten afspeuren naar nieuwe en creatieve initiatieven.

Met Lode Vercampt bracht Bart Maris recent de cd Krommekeer uit op het Negocito Records label. Deze plaat verzamelt composities en improvisaties die beide meesters tussen hun werk voor grote projecten als FES en Wim Mertens Ensemble door voor elkaar schreven. Een oefening in intimiteit en vakmanschap.
Walabix maakt deel uit van het muzikantecollectief Tricollectif in Orléans, een bende jonge snaken met een grenzeloze drang om te creëren. Maris was verrast door hun originaliteit en gedrevenheid en ging met hen in zee als statement om te tonen dat we in België al te vaak naar Amerika kijken als mecca van de jazz terwijl in Europa minstens even waardevolle dingen gebeuren.
Originele bezettingen, poëtische klankwerelden, filmische soundscapes, een avond van ontdekking en verwondering is gegarandeerd.

Bart Maris trompet, artistieke coördinatie
Lode Vercamptcello
Walabix:
Quentin Biardeausopraan- en tenorsaxofoon
Gabriel Lemairealtsaxofoon, klarinet
Valentin Ceccaldicello
Adrien Chennebault drums

Jazzcoproductie: JazzLab Series, Vrijstaat O., Rataplan, De Werf, NONA, Handelsbeurs, Flagey en De Casino