Jazz Plays Europe

Hoe zal de Europese jazz van de toekomst klinken? Met Jazz Plays Europe tracht JazzLab Series samen met vijf bevriende organisaties in Europa een tipje van de sluier die over de toekomst hangt op te lichten.

[media id=41]

2ndJazz Plays Europe Laboratory
In november 2010 presenteert Jazz Plays Europe na het succes van vorig jaar opnieuw een uniek laboratorium. Eén muzikant uit elk deelnemend land wordt uitgenodigd in kunstencentrum De Werf in Brugge, waar deze ad hoc band gedurende vier dagen de kans krijgt om te werken, repeteren en finaal een concertprogramma in elkaar te boksen. Een concert waarmee ze meteen op tournee gaan langs toppodia in de zes thuislanden van deze artiesten.

De absolute artistieke vrijheid en de zeer aparte bezetting dit jaar beloven garant te staan voor een ‘Happy New Ears’-belevenis die John Cage tot jazzliefhebber bekeerd zou hebben.

Onze vertegenwoordiger dit jaar is de jonge drummer Lander Gyselinck. Hij is dé ‘coming man’ van de Vlaamse jazz, die razendsnel de podia verovert aan de zijde van Dick van der Harst, Pierre Vaiana, Kris Defoort,… en zich zowel thuis voelt in een klassiek pianotrio als in een prettig gestoorde Boomfanfare.

De andere deelnemende landen sturen deze muzikanten:

Ivann Cruz: gitaar (Frankrijk)
Kristina Fuchs: zang & elektronica (Nederland)
Roman Janoska: viool (Slowakije)
Oliver Maas: piano (Duitsland)
Maciej Garbowski: contrabas (Polen)

Jazz Plays Europe

Jazz Plays Europe is een internationaal netwerk dat de uitwisseling van jazzmuzikanten en jazzgroepen organiseert en coproducties op touw zet in zes Europese landen. Als Belgisch lid en mede-oprichter werkt JazzLab Series hiertoe sinds 2007 samen met gelijkgestemde programmatoren in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Polen en Slowakije.

Groepen op elkaars grondgebied laten spelen, het samenbrengen van bands in dubbelprogramma’s en experimenten als het Jazz Plays Europe Laboratory zijn initiatieven die de topmuzikanten van de jonge jazzscènes laten kennismaken met elkaar én met het publiek. Moker, Tricycle, Backback en Teun Verbruggens Gowk zijn slechts enkele van de Belgische namen die toerden binnen dit netwerk.

Klik hier voor een reportage over Jazz Plays Europe Laboratory Band, een grensoverschrijdende gelegenheidsband die in België wordt ondersteund door de JazzLab Series: zes muzikanten, zes landen, vier dagen vallen en opstaan, en dan zeven concerten door heel Europa. Cobra.be was te gast op de allereerste repetitie en sprak met de drummer Lander Gyselinck – de coming man van de Vlaamse jazzscene – en zangeres Kristina Fuchs – een Zwitserse dame met een stek in Nederland. (Cobra.be, 10 november 2010)

WERF JazzplayseuropeJazzLab Series, Kunstencentrum De Werf in Brugge en C-mine Jazz Genk waren in november 2010 de gastheren van het JazzPlaysEurope laboratory. Van het fantastische concert in Brugge werden opnames gemaakt die op het WERF-label uitgebracht werden.

 

 

 

 

 

2nd Jazz Plays Europe Laboratory i.s.m.
De Werf

C-mine Jazz Genk

Klara

Geen Evenementen