JazzLab Impuls laureaat 2016

(c) Iriginal
(c) Iriginal

Imagine Raymond is de laureaat van 2016 (tournee in 2017-2018)

“Raymond Scott had this fascination for rendering the human mechanical and the mechanical human” Het sextet (ex-Wofo), aangevuld met componist/producer Dijf Sanders en videomaker/beeldend kunstenaar Victor Van Rossem, gaat nu door het leven als Imagine Raymond Scott en duikt in het universum van – zoals de titel al doet vermoeden- de Amerikaanse componist en muzikant Raymond Scott (1908-1994).

Hoewel Raymond Scott bij het grote publiek geen belletje doet rinkelen, zit zijn muziek wel in het collectief geheugen van miljoenen mensen. Wie kent immers niet de herkenbare melodieën van de tekenfilms van de Warner Bros met Bugs Bunny, Daffy Duck en andere Looney Tunes. Scott was een synthesizer pioneer. Hij was even geniaal in het componeren van akoestische populaire muziek als in het uitvinden van en componeren op elektronische instrumenten. Met Imagine Raymond worden deze twee aspecten in interactie belicht: de akoestische “jazzcomposities” komen rijkelijk aan bod ; zijn elektronische muziek wordt gespeeld. Het repertoire wordt aangevuld met originele muziek van Xavier Verhelst en Dijf Sanders; De jonge filmmaker/beeldend kunstenaar Victor Van Rossem verzamelt en bewerkt beeldmateriaal om de liveuitvoering te begeleiden. Archiefmateriaal (voornamelijk reisfilmpjes uit de jaren ’30, ’40 en ’50, gefilmd op 8mm pellicule) wordt in real time gemanipuleerd. Deze live visuals geven de voorstelling een extra dimensie.

Bezetting: Mattias Laga (kl) Jon Birdsong (cornet) Michel Mast (ts) Stijn Engels (piano) Xavier Verhelst (contrabas) Tom Wouters (drums) Dijf Sanders (electronics) Victor Van Rossem (beeld)

 

Naast de gewone tournees heeft JazzLab Series nog een initiatief in het leven geroepen samen met Handelsbeurs, Flagey, De Casino, CC Muze, NONA, 30CC, Rataplan en De Werf + Vrijstaat O. Deze coproductie ‘JazzLab Impuls’ richt zich op de iets grotere en innovatieve jazzprojecten die meer voorbereiding en budget vragen dan een tournee met een working band.