JazzLab Impuls

22 mei 2017
admin

JazzLab riep enkele jaren geleden JazzLab Impuls in het leven. Deze coproductie samen met Handelsbeurs, Flagey, De Casino, CC Muze, NONA, 30CC, Rataplan en KAAP richt zich op de iets grotere en innovatieve jazzprojecten die meer voorbereiding en budget vragen dan een klassieke tournee met een working band. Daarom bieden we financiële, logistieke en promotionele ondersteuning voor de realisatie van het project dat als laureaat gekozen wordt (1 project per jaar).

JAZZLAB IMPULS: AMBITIEUZE JAZZPROJECTEN OP HET PODIUM
Imagine Raymond (c) Thomas Geuens banner website

Imagine Raymond Laureaat 2016, tournee april 2018

De voorbije jaren brachten al zes mooie laureaten op. Voor het project ‘22 Strings and a Piece of Wood (april 2014) stelde Kristof Roseeuw een uniek kamermuziekensemble samen met o.m. de Deense gitarist Jakob Bro. Met het project 2x Bart Maris (februari 2015) toonde Maris twee van zijn vele gezichten: een duo met cellist Lode Vercampt en een productie met de jonge Franse beeldenstormers van Walabix. In april 2016 gingen zanger Sander De Winne en het Deense Vrouwenkoor IKI met het project ‘Trækfugle’ de Scandinavische tour op, vertrekkende vanuit een gemeenschappelijke fascinatie voor oude religieuze koormuziek. In mei 2017 focust contrabassist, tekenaar en beeldhouwer Peter Jacquemyn zich op de lagere regionen van het klankenspectrum met instrumenten zoals contrabassen, tuba’s, baritonsaxofoons en bassaxen. Voor Fundament brengt hij maar liefst 12 gewaardeerde namen samen uit binnen- en buitenland, waaronder zijn oude partner-in-crime Eric Sleichim, bezieler van Bl!ndman. In 2018 gingen we op pad met Imagine Raymond. Het vroegere Wofo-sextet van Michel Mast, aangevuld met componist/producer Dijf Sanders en videomaker/beeldend kunstenaar Victor Van Rossem, duikt in het universum van de Amerikaanse componist en muzikant Raymond Scott (1908-1994). “Raymond Scott had this fascination for rendering the human mechanical and the mechanical human”.

 

De nieuwe laureaat van JazzLab Impuls is gekend! Contrabasiste Yannick Peeters heeft de jury unaniem overtuigd van haar project ‘GingerBlackGinger‘. Peeters is een veelzijdige muzikante die bij JazzLab al meermaals de revue passeerde. Het moment is volgens ons aangebroken om Yannicks eigen project te presenteren (tournee april-mei 2020).

GingerBlackGinger ontstond bij Yannick als een mijmering, een antwoord op de vraag “Wat is mijn absolute dreamteam?” Claron McFadden, Frederik Leroux, Frans Van Isacker, Jim Black zijn voor haar muzikanten met een visie, een koppigheid, een hart voor eerlijke muziek waar men alleen maar respect voor kan hebben.

 

 

Logo's JazzLab Impuls_lowres