JazzLab Impuls

UPDATE: DE IMPULS-LAUREAAT VOOR 2022-2023
(c) Bas Verbruggen

Natashia Kelly werd met haar project ‘Dear Darkening Ground’ de nieuwste Impuls-laureaat. Hiervoor liet ze zich inspireren door dichters als R.M. Rilke en W.B. Yeats, die meer dan een eeuw geleden al schreven over de plaats van de mens in de natuur: blijft de mens er deel van, of gaat het gewin doorwegen? Woorden die nu profetisch blijken. Het leidt tot muziek die in een woelige periode een boodschap vol poëzie te vertellen heeft. Haar metgezellen: Ruben Machtelinckx, Nicola Andrioli, Yannick Peeters, Dré Pallemaerts. De tournee (januari/februari 2023) gaat gepaard met een albumrelease bij WERF Records.

AMBITIEUZE JAZZPROJECTEN OP HET PODIUM

JazzLab riep enkele jaren geleden JazzLab Impuls in het leven. Deze coproductie samen met Handelsbeurs, Flagey, De Casino, Motives For Jazz, NONA, 30CC, Rataplan en KAAP richt zich op de iets grotere en innovatieve jazzprojecten die meer voorbereiding en budget vragen dan een klassieke tournee met een working band. Daarom bieden we financiële, logistieke en promotionele ondersteuning voor de realisatie van het project dat als laureaat gekozen wordt (1 project per jaar).

SEIZOEN 2021-2022
© Ante Timmermans

In seizoen 2021-2022 komen er, door corona, twee Impuls-tournees. De recentste laureaat is het label Aspen Edities. Zij hebben in geen tijd een bijzondere plaats verworven binnen de Belgische muziek, met hun opvallend vormgegeven albums die de zone tussen jazz, folk, improvisatie, hedendaagse klassiek, pop en elektronica verkennen. Samen met de drijvende krachten achter het label puzzelen we een reeks Aspen Label Nights bij elkaar, waarbij enkele centrale bands van het label (Veder, Porous Structures, Linus & Guests) aangevuld worden met extra combinaties van muzikanten uit de dichte en iets minder dichte omgeving van Aspen. Dit worden avonden voor fijnproevers vol verrassingen, spontaniteit en schoonheid.

Foto: Thomas Geuens

De vorige laureaat van JazzLab Impuls, maar dus ook op tournee in het komende seizoen, was bassiste Yannick Peeters met GingerBlackGinger.  Die bijzondere internationale band ontstond bij Yannick als een mijmering, een antwoord op de vraag “Wat is mijn absolute dreamteam?” Claron McFadden, Frederik Leroux, Frans Van Isacker en Jim Black zijn voor haar muzikanten met een visie, een koppigheid, een hart voor eerlijke muziek waar men alleen maar respect voor kan hebben.

 

VORIGE EDITIES
Imagine Raymond (c) Thomas Geuens banner website
Imagine Raymond Laureaat 2016, tournee april 2018

De voorbije jaren leverden al heel mooie laureaten op. Voor het project ‘22 Strings and a Piece of Wood (april 2014) stelde Kristof Roseeuw een uniek kamermuziekens emble samen met o.m. de Deense gitarist Jakob Bro. Met het project 2x Bart Maris (februari 2015) toonde Maris twee van zijn vele gezichten: een duo met cellist Lode Vercampt en een productie met de jonge Franse beeldenstormers van Walabix. In april 2016 gingen zanger Sander De Winne en het Deense Vrouwenkoor IKI met het project ‘Trækfugle’ de Scandinavische tour op, vertrekkende vanuit een gemeenschappelijke fascinatie voor oude religieuze koormuziek.

In mei 2017 focust contrabassist, tekenaar en beeldhouwer Peter Jacquemyn zich op de lagere regionen van het klankenspectrum met instrumenten zoals contrabassen, tuba’s, baritonsaxofoons en bassaxen. Voor Fundament brengt hij maar liefst 12 gewaardeerde namen samen uit binnen- en buitenland, waaronder zijn oude partner-in-crime Eric Sleichim, bezieler van Bl!ndman. In 2018 gingen we op pad met Imagine Raymond. Het vroegere Wofo-sextet van Michel Mast, aangevuld met componist/producer Dijf Sanders en videomaker/beeldend kunstenaar Victor Van Rossem, duikt in het universum van de Amerikaanse componist en muzikant Raymond Scott (1908-1994). “Raymond Scott had this fascination for rendering the human mechanical and the mechanical human”.

 

Logo's JazzLab Impuls_lowres