JazzLab Impuls

22 mei 2017
admin

JazzLab Series riep enkele jaren geleden JazzLab Impuls in het leven. Deze coproductie samen met Handelsbeurs, Flagey, De Casino, CC Muze, NONA, 30CC, Rataplan en KAAP richt zich op de iets grotere en innovatieve jazzprojecten die meer voorbereiding en budget vragen dan een klassieke tournee met een working band. Daarom bieden we financiële, logistieke en promotionele ondersteuning voor de realisatie van het project dat als laureaat gekozen wordt (1 project per jaar).

JAZZLAB IMPULS: AMBITIEUZE JAZZPROJECTEN OP HET PODIUM
Imagine Raymond (c) Thomas Geuens banner website

Imagine Raymond Laureaat 2016, tournee april 2018

De voorbije jaren brachten al vijf mooie laureaten op. Voor het project ‘22 Strings and a Piece of Wood (april 2014) stelde Kristof Roseeuw een uniek kamermuziekensemble samen met o.m. de Deense gitarist Jakob Bro. Met het project 2x Bart Maris (februari 2015) toonde Maris twee van zijn vele gezichten: een duo met cellist Lode Vercampt en een productie met de jonge Franse beeldenstormers van Walabix. In april 2016 gingen zanger Sander De Winne en het Deense Vrouwenkoor IKI met het project ‘Trækfugle’ de Scandinavische tour op, vertrekkende vanuit een gemeenschappelijke fascinatie voor oude religieuze koormuziek. In mei 2017 focust contrabassist, tekenaar en beeldhouwer Peter Jacquemyn zich op de lagere regionen van het klankenspectrum met instrumenten zoals contrabassen, tuba’s, baritonsaxofoons en bassaxen. Voor Fundament brengt hij maar liefst 12 gewaardeerde namen samen uit binnen- en buitenland, waaronder zijn oude partner-in-crime Eric Sleichim, bezieler van Bl!ndman.

Imagine Raymond is de laureaat van 2016 (tournee in 2018)

In 2018 gaan we op pad met Imagine Raymond. Het vroegere Wofo-sextet van Michel Mast, aangevuld met componist/producer Dijf Sanders en videomaker/beeldend kunstenaar Victor Van Rossem, gaat nu door het leven als Imagine Raymond en duikt in het universum van – zoals de titel al doet vermoeden- de Amerikaanse componist en muzikant Raymond Scott (1908-1994). “Raymond Scott had this fascination for rendering the human mechanical and the mechanical human”

Hoewel Raymond Scott bij het grote publiek geen belletje doet rinkelen, zit zijn muziek wel in het collectief geheugen van miljoenen mensen. Wie kent immers niet de herkenbare melodieën van de tekenfilms van de Warner Bros met Bugs Bunny, Daffy Duck en andere Looney Tunes. Scott was een synthesizer pioneer. Hij was even geniaal in het componeren van akoestische populaire muziek als in het uitvinden van en componeren op elektronische instrumenten. Met Imagine Raymond worden deze twee aspecten in interactie belicht: de akoestische “jazzcomposities” komen rijkelijk aan bod ; zijn elektronische muziek wordt gespeeld. Het repertoire wordt aangevuld met originele muziek van Xavier Verhelst en Dijf Sanders; De jonge filmmaker/beeldend kunstenaar Victor Van Rossem verzamelt en bewerkt beeldmateriaal om de liveuitvoering te begeleiden. Archiefmateriaal (voornamelijk reisfilmpjes uit de jaren ’30, ’40 en ’50, gefilmd op 8mm pellicule) wordt in real time gemanipuleerd. Deze live visuals geven de voorstelling een extra dimensie.

Bezetting: Mattias Laga (kl) Jon Birdsong (cornet) Michel Mast (ts) Stijn Engels (piano) Xavier Verhelst (contrabas) Tom Wouters (drums) Dijf Sanders (electronics) Victor Van Rossem (beeld)

>Klik hier voor meer info over hoe je je als groep kan kandidaat stellen voor JazzLab Impuls

logo's 2017