Jazz Forum – sectordag Jazz

Jazz in Vlaanderen zit in de lift. Zo begon Meer armslag voor jazz, Simon Kortewegs nota uit 2006 over ondersteuning van de Vlaamse jazzscene. Zit jazz vier jaar later nog steeds in de lift? Zonder twijfel, als je de grote opkomst op het eerste Jazz Forum op 21 september in de Brusselse Beursschouwburg als maatstaf neemt. Je kan nu de verslagen nalezen en reageren.


Op dinsdag 21 september werd de jazzsector voor het eerst samengebracht op een sectordag met het oog op meer samenwerking in de toekomst.

Voor de realisatie en de inhoud van deze dag sloegen JazzLab Series, Muziekcentrum Vlaanderen en de Beursschouwburg de handen in elkaar met medewerking van enkele prominente spelers uit het veld – zowel organisatoren als managers, musici en journalisten. Aldus gingen we op zoek naar datgene wat ontbreekt in onze bloeiende en vibrerende jazzscène: samenwerking tussen de verschillende actoren en een gemeenschappelijke visie op jazz en op de organisatie van de sector.

Het initiatief kende een onverhoopt grote opkomst. 140 deelnemers tekenden present: muzikanten, pers, organisatoren, beleidsmakers,… We mogen spreken van een vruchtbare dag, waar op een zinnige manier over belangrijke thema’s kon worden gediscussieerd, te beginnen met het toelichten van ieders eigen realiteit en standpunt. Hieronder kan je door de verschillende sprekers voorbereid materiaal downloaden, alsook algemene verslagen raadplegen. Er kan ook gereageerd worden volgens de thema’s die in de verschillende werksessies op het programma stonden.

Uiteraard is hiermee het werk niet gedaan! Nu we een stap vooruit gezet hebben in het verkennen van elkaars standpunten en werkwijzen, kunnen we verder op zoek gaan naar gemeenschappelijke belangen en initiatieven om onze sector vooruit te helpen. De dag werd dan ook besloten met een warme oproep om de jazzsector te verenigen. To be continued.

Lees hieronder de verslagen –
voor de verslagen en teksten van de verschillende sessies klikt u door naar een nieuwe pagina.

Op deze pagina’s kan u ook reageren

INLEIDING DOOR SIMON KORTEWEG

een stand van zaken sinds zijn rapport “Meer armslag voor jazz in Vlaanderen“:

powerpointpresentatie Simon Korteweg

SESSIE JAZZ IN PERS & MEDIA

met Didier Wijnants (jazz recensent voor De Morgen en Staalkaart), Wim Wabbes (programmator Vooruit), Janos Bruneel (muzikant)

SESSIE VERHOUDING TUSSEN TICKETPRIJZEN EN DE GAGES VAN ARTIESTEN

met Prof. Guido De Brabandere (moderator), Tina Van Bockstal (CC De Meent), Mik Torfs (JazzLab Series), Maaike Wuyts (Aubergine Artist Management), Yves Peeters (muzikant) en Lilianne Defossez (Buster)

SESSIE SPREIDING VAN JAZZ IN BELGIË EN OVER DE GRENS

met Karin Laenen (moderator), Maaike Wuyts (Aubergine), Hugo De Craen (deSingel) en Rik Bevernage (De Werf)


NABESCHOUWING

– Toespraak van Luc Mishalle (Muzikant, directeur Met-X en voorzitter beoordelingscommissie Muziek) over Jazz # Forum

Deelnemerslijst Jazz # Forum 2010

3 reacties. Reactie plaatsen

 • John snauwaert
  26 oktober 2010 15:20

  Ik wou ook allen bedanken om het opzetten van dit initiatief, wil mijzelf engageren en meewerken.
  en wil ook Luc bedanken voor het schrijven van een zeer goeie tekst.

  Groet, john

  Beantwoorden
 • Globaal gezien was ik tevreden over deze eerste editie van het Jazz Forum. Vooral de hoge opkomst (waaronder veel muzikanten) geeft perspectief. De dag heeft alvast als verdienste dat het duidelijk is dat er heel wat thema’s en discussies moeten uitgepraat worden door de diverse spelers op de jazzscène (muzikanten, organisatoren, persmensen, managementkantoren,..).
  De eindtekst van Luc Mishalle? Goed geschreven en Luc is en bevlogen spreker. Toch viel de timing wat ongelukkig. Het was precies de eindconclusie van de dag. De oproep om als muzikant het heft in handen te nemen ondersteun ik uiteraard, maar de sneer naar de “apparatjiks”(die al het geld opeten)kon ik minder pruimen. Maar goed, de bal ligt nu inderdaad in het kamp van de muzikanten. Ik wacht met spanning af en zal graag op door hen geplande toekomstige initiatieven en uitnodigingen ingaan.

  Beantwoorden
 • Onlangs bezocht ik samen met mijn twaalfjarige leerlingen een klassiek ‘KIDconcert’ in de Singel. Waarom bestaat er niet iets gelijkaardig met jazz? Als er iemand middelen kan vrijmaken dan wil ik meteen een jazzmuzikant in onze school uitnodigen.

  Tom Baeten
  de Singer vzw

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.