JazzLab Classes: cursussen die je laten proeven van jazz


web Jazzclass alg kleur

Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn. Muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar de loef afsteken en graag goochelen met namen en jaartallen. Doen die liefhebbers graag even moeilijk als hun favoriete muzikanten op het podium? Onzin, natuurlijk.

JazzLab zet je op weg met de JazzLab Classes, laagdrempelige cursusreeksen die je introduceren in de geschiedenis van de (Belgische) jazz, de belangrijkste muzikanten, invloeden en stromingen. Bovendien worden ook de groepen die dit seizoen met JazzLab op tournee gaan op een originele manier geïntroduceerd. De ideale inleiding op onze concerten!

Net zoals vorige seizoenen organiseren we samen met onze partners 4 cursussen:
#1 introductiecursus jazzgeschiedenis (4 avonden)
#2 Jazz Ontrafeld (3 avonden)
#3 Een Kwarteeuw Jazz (3 avonden)
#4 Meeting Miles  (2 avonden)

 

Data seizoen 2019-2020


1. Meeting Miles in Roeselare (K-Trolle & Café Breda)
Vr 20/09 (19.30u) + zo 29/9 (17u)
> Info & inschrijving

2. Een kwarteeuw Jazz in Harelbeke (Het Spoor)
Ma 23/09 + 30/09 + 07/10 (19:30u)
> Info & inschrijving

3. Jazz Ontrafeld in Eeklo (N9)
Wo 25/9 + 02/10 + 09/10 (20u)
> Informatie & inschrijving

4. Introductiecursus in Antwerpen (Rataplan)
Ma 04/11 + 18/11 + 02/12 + 16/12 (20u)
> Informatie & inschrijving

5. Introductiecursus in Sint-Truiden (De Bogaard)
Wo 08/01 + 15/01 + 22/01 + 29/01 (20u)
> Informatie & inschrijving

6. Meeting Miles in Gent (Trefpunt)
Do 09/01 + 16/01 (20u)
> Organisatie via JazzLab. Max. 35 deelnemers! Voor inschrijving: stort 20 euro per deelnemer op rek.nr. BE56 0013 4353 6488 (met vermelding van Meeting Miles) én stuur een mailtje met je naam/de namen naar guy.peters[at]jazzlab.be, en wij bevestigen je inschrijving.

7. Jazz Ontrafeld in Meise (De Muze van Meise)
Ma 27/01 + 03/02 + 10/02 (20u)
> Informatie & inschrijving

8. Jazz Ontrafeld in Mol (’t Getouw)
Do 06/02 + 13/02 + 20/02 (19.30u)
> Informatie & inschrijving

9. Een kwarteeuw jazz in Kortrijk (Muziekcentrum Track) = GEANNULEERD!
Do 12/03 + 19/03 + 26/03 (20u)
> Informatie & inschrijving

10. Jazz Ontrafeld in Zaventem (De Factorij)
Ma 27/04 + 04/05 + 11/5 (19u)
> Informatie & inschrijving

 

#1 Introductiecursus Jazzgeschiedenis
‘Van Jelly tot Jef’ geeft je een beeld van de jazz van bij haar duistere begin tot en met de ongrijpbare genre-, periode- en landsgrenzenoverschrijdende muziek die ze nu is. De docent loodst de cursisten doorheen het ‘ondoorgrondelijke kluwen’ dat de jazz soms lijkt te zijn en schetst hierbij bondig de complete jazzgeschiedenis, van Jelly Roll Morton tot Jef Neve.

#2 Jazz Ontrafeld
Je gaat graag naar een concert, maar je zou beter willen begrijpen wat die muzikanten op het podium precies doen. Dan is deze lessenreeks ‘Luisteren naar jazz’ op jouw lijf geschreven. Je ontdekt het verschil tussen een noot en akkoord, tussen harmonie en melodie. Wat is improvisatie en hoe werkt het? Wat maakt jazz tot jazz? En waarom schiet het ritme gelijk in je benen?

Jazzfanaat Frederik Goossens neemt je mee op een auditieve ontdekkingstocht. Hij reikt je een aantal methodes aan om te luisteren naar jazz en ontrafelt de bouwstenen van het genre. Net als bij taal ontdekken we een rijke woordenschat, wordt de grammatica onder de loep genomen en schudden we alle leestekens eens goed door elkaar. In één van de drie lessen worden al deze aspecten gedemonstreerd door muzikant Peter Verhas op een variatie aan instrumenten.
Voorkennis mag, maar is geenszins noodzakelijk! Interesse om anders en beter te leren luisteren naar jazz vormt het ideale vertrekpunt.

#3 Een Kwarteeuw Jazz
JazzLab bestaat 25 jaar en dat laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. In deze lessenreeks ontdekken we hoe de jazz van gedaante veranderde binnen deze tijdspanne. ‘Jazz is hot’ en niet alleen in België. Met zijn vele mengvormen wordt het weliswaar steeds moeilijker om het genre te definiëren. In welke mate is dit het gevolg van wat er de afgelopen 25 jaar gebeurde? En is dit oneindige zoeken niet per definitie eigen aan het genre? Van de acid jazz die de jaren ’80 en ’90 typeert tot Jef Neve en Melanie de Biasio – namen die de Belgische jazz een ongekende bekendheid bezorgen. Samen met Frederik Goossens nemen we in drie lessen de beste albums, muzikanten, stijlen en mengvormen van de afgelopen 25 jaar onder de loep.

#4 Meeting Miles
Frederik Goossens gaat in deze tweedelige lessenreeks dieper in op de jazzgeschiedenis, met als uitvalsbasis de opmerkelijke carrière van trompettist Miles Davis, zonder twijfel één van de meest aantrekkelijke en invloedrijke figuren van de Amerikaanse muziek.

Het cursuspakket bevat telkens voor elke deelnemer een syllabus met discografie.

Lesgever

web Chet Baker kleur

FREDERIK GOOSSENS is docent jazzgeschiedenis en lyriek aan het conservatorium van Gent, en geeft les in de Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans in Dendermonde. Hij is ook coördinator van het Jazz Centrum Vlaanderen in Dendermonde. Daarnaast schrijft hij als freelance journalist stukken over jazz voor tijdschriften als Focus Knack en staat hij in voor de podcast ‘Jazziness’ van het Brussels Jazz Weekend. In zijn vrije tijd speelt Frederik graag zelf muziek (zowat alles met 4 snaren). En je kan hem hier en daar ook als curieuze DJ aan het werk zien, in de weer met zijn grote collectie 78-toeren platen, het resultaat van jarenlang verwoed verzamelen. 

 

 

De deelnemers over voorbije cursussen:

“Zeer enthousiaste cursusgever die jazz in alle vezels van zijn lichaam bezit. Een plezier om naar te luisteren, heel boeiend!”
“De muziekgeschiedenis werd fantastisch geïllustreerd met vele muziek- en filmfragmenten.”
“De lesgever is even dynamisch als de jazz zelf!”
“Een aanrader voor wie wil genieten van de jazz en alle bijhorende verhalen.”