fbpx

JazzLab Classes: cursussen die je laten proeven van jazz

Het speerpunt van de JazzLab Classes is de nagelnieuwe cursus STRAFFE (33) TOEREN: een reis langs de grootste klassiekers van de jazzgeschiedenis die helemaal tot hun recht komen door de combinatie van originele vinyluitgaven en een uitmuntende geluidsinstallatie die deze stukken zwart goud alle respect geeft die ze verdienen. Daarnaast blijven we een brede waaier aanbieden, met cursussen van 2, 3 of 4 delen. Lesgever Frederik Goossens gaat in MEETING MILES op zoek naar het genie van jazzicoon Miles Davis, probeert tastbaar te maken hoe jazz nu eigenlijk wérkt in JAZZ ONTRAFELD, en doet de brede geschiedenis uit de doeken in de introductiecursus VAN JELLY TOT JEF. Elke cursus is een swingende combinatie van informatie en bakken geweldige muziek, zowel op maat van de liefhebber als de nieuwe ontdekker!

Data seizoen 2021-2022

Ma 27/09, 04/10, 11/10 & 18/10
Meeting Miles
deSingel, Antwerpen – tickets

Di 05/10
Straffe (33) Toeren
CC Het Spoor, Harelbeke (i.k.v. De Jazzontspooring) – tickets

Do 07/10, 18/11 & 16/12 (20u) (volzet!)
Straffe (33) Toeren
Trefpunt, Gent

Vr 17/12 (20u) >> WORDT VERPLAATST
Straffe (33) Toeren
Atelier Offline, Waregem – inschrijvingsformulier

Ma 24/01 (20u)
Straffe (33) Toeren
Bibliotheek Bornem – tickets

Ma 21/03 (20u)
Straffe (33) Toeren
’t Getouw, Mol – tickets

Do 31/03 (20u)
Straffe (33) Toeren
Belgica Bis, Dendermonde – tickets

Do 28/04 (20u)
Straffe (33) Toeren
CC De Abdij, Geraardsbergen – tickets

Wo 04/05, 11/05 & 18/05 (20u)
Jazz Ontrafeld
CC De Factorij – tickets

Ma 09/05, 16/05 & 23/05
Straffe (33) Toeren
Rataplan, Borgerhout

Hou deze pagina in het oog voor bijkomende data…

EEN EEUW BELGISCHE JAZZ
Op 11 februari 2021 vond i.k.v. de Week van de Belgische Muziek de online cursus “Een eeuw Belgische jazz” plaats. Dit was een samenwerking van Schouwburg Kortrijk, Muziekcentrum Track*, Wilde Westen en JazzLab (met dank aan de technische crew!).

 

CURSUSAANBOD

STRAFFE (33) TOEREN
(1 sessie, met mogelijkheid tot uitbreiding)

Vinyl. Het zwarte goud. De laatste jaren weer in opmars, al gaat het helaas vaak over versies die verbleken naast de originele uitgaven. Frederik Goossens, intussen al meer dan een half leven verwoed verzamelaar van jazzvinyl, laat je met STRAFFE (33) TOEREN proeven van pure magie. Hij plukt een selectie klassieke jazzalbums uit zijn persoonlijke collectie en voorziet ze van tekst en uitleg: waar komen ze vandaan? Wat was hun belang? Hoe passen ze in de carrières van de iconische jazzhelden? En waarom zou je er de dag van vandaag nog naar moeten luisteren? Maar ook: wat was de rol van vinyl, en hoe evolueerde die tussen de vroege jaren tot de jaren tachtig? Kers op de taart is de uitmuntende analoge geluidsinstallatie die we gebruiken. Je krijgt de iconische platen te horen zoals je ze moet horen. De muziek spat uit de speakers alsof je er zelf bij was toen de muziek opgenomen werd. Je komt gegarandeerd oren te kort!

MEETING MILES
(2 sessies)

Miles Davis. Zeg maar Miles. Hij was mee met de bebop-revolutie, zette de ‘cool’ op de kaart, leidde één van de strafste hardbop-ensembles van de jaren vijftig, legde zich toe op de modale jazz en creëerde en passant de meest bejubelde jazzplaat aller tijden (Kind Of Blue). Plus: hij trok het boeltje open met zijn befaamde tweede kwintet, was een van de eersten om het geloof in de elektrische revolutie in daden om te zetten en omringde zich steevast met de grootste nieuwe talenten, vaak muzikanten die op hun beurt ook uitgroeiden tot legendarische vernieuwers. Zo’n parcours teken je natuurlijk niet uit zonder een XL-persoonlijkheid. Lesgever Frederik Goossens doet het genie van Miles Davis uit de doeken aan de hand van boeiende verhalen en hoogtepunten en – natuurlijk – bakken onsterfelijke muziek uit alle cruciale albums en periodes. Niet te missen, zowel voor jazzleken als door de wol geverfde fanaten!

JAZZ ONTRAFELD
(3 sessies)

Jazz, je staat er voor open, maar weet niet direct waar te beginnen. Je gaat graag naar een concert, maar je zou beter willen begrijpen wat die muzikanten op het podium precies doen. Dan is deze lessenreeks ‘Luisteren naar jazz’ op je lijf geschreven. Je ontdekt het verschil tussen een noot en akkoord, tussen harmonie en melodie. Wat is improvisatie en hoe werkt het? Wat maakt jazz tot jazz?  En waarom schiet het ritme gelijk in je benen? Jazzfanaat Frederik Goossens neemt je mee op een auditieve ontdekkingstocht. Hij reikt je een aantal methodes aan om te luisteren naar jazz en ontrafelt de bouwstenen van het genre. Net als bij taal ontdekken we een rijke woordenschat, wordt de grammatica onder de loep genomen en schudden we alle leestekens eens goed door elkaar. In één van de drie lessen worden al deze aspecten gedemonstreerd door muzikant Peter Verhas. Voorkennis mag, maar is geenszins noodzakelijk! Interesse om anders en beter te leren luisteren naar jazz vormt het ideale vertrekpunt.

INTRODUCTIECURSUS – VAN JELLY TOT JEF
(4 sessies)

De klassieke reeks bij uitstek. VAN JELLY TOT JEF geeft je een beeld van de jazz van bij haar duistere begin tot en met de ongrijpbare genre-, periode- en landsgrensoverschrijdende muziek die ze nu is. Frederik Goossens loodst de cursisten doorheen het ‘ondoorgrondelijke kluwen’ dat de jazz soms lijkt te zijn en schetst hierbij bondig de complete jazzgeschiedenis, meer dan een eeuw, van Jelly Roll Morton tot Jef Neve. De turbulente New Orleans-wortels, de opwinding van de swing, de ondergrondse revolutie van de bebop, de cool, freejazz, fusion, kruisbestuivingen, de duizelingwekkende versplintering van de 21ste eeuw. Je komt alles te weten over de eindeloze slingerbeweging die jazz is, met haltes bij de belangrijkste steden, stijlen, hoofd- en nevenpersonages. Informatief, entertainend en vooral doorspekt met bakken opwindende, elegante, betoverende, swingende, opruiende, groovende, maar vooral onverslijtbare muziek. 

 

ONZE LESGEVER
FREDERIK GOOSSENS
 is docent jazzgeschiedenis en lyriek aan het conservatorium van Gent, en geeft les in SAMWD Dendermonde. Hij is ook coördinator van het Jazz Centrum Vlaanderen in Dendermonde. Daarnaast schrijft hij als freelance journalist stukken over jazz voor tijdschriften als Focus Knack en staat hij in voor de podcast ‘Jazziness’ van het Brussels Jazz Weekend. In zijn vrije tijd speelt Frederik graag zelf muziek (zowat alles met 4 snaren). En je kan hem hier en daar ook als curieuze DJ aan het werk zien, in de weer met zijn grote collectie 78-toeren platen, het resultaat van jarenlang verwoed verzamelen. 

 

De deelnemers over voorbije cursussen:

“Zeer enthousiaste cursusgever die jazz in alle vezels van zijn lichaam bezit. Een plezier om naar te luisteren, heel boeiend!”
“De muziekgeschiedenis werd fantastisch geïllustreerd met vele muziek- en filmfragmenten.”
“De lesgever is even dynamisch als de jazz zelf!”
“Een aanrader voor wie wil genieten van de jazz en alle bijhorende verhalen.”

 Zin om zo’n cursus een plaats te geven in je organisatie? Meer info via info@jazzlab.be