JazzLab seizoen 2021-2022
We kijken uit naar seizoen 2021-2022. Dat het uitzonderlijk wordt, dat staat nu al vast. En hopelijk kan het plaatsvinden in de best mogelijke omstandigheden. We pakken immers uit met een rijk en gevarieerd aanbod, met maar liefst 5 nieuwe tournees, 2 doorlopende voorstellingen én 4 verschoven tournees. Kijk even mee:
Nieuwe tournees
MARIS (nov. ’21)
De Brusselse vocaliste Mariske Broeckmeyer maakt avant-pop die net zo goed geïnspireerd is door jazz en improvisatie als door het experiment uit de Scandinavische scene. Voor haar tweede album werkte ze samen met Silke Blankers (Goodbye Princess), maar live breidt de band uit tot een kwintet. Samen zorgen ze voor een bedwelmende reis door een onderbewuste. De tournee gaat gepaard met de release van By Virtue of the Absurd (WERF Records).
→ Line-up: Mariske Broeckmeyer (zang, synth), Silke Blankers (zang, synth, orgel), Thomas Jillings (synth), Laurens Smet (bas/Moog), Louis Evrard (drums)
BACKBACK PLAYS ELLINGTON / DON KAPOT (dec. ’21)
Een spannende double bill met krachtige ritmes en ronkende saxen. Backback gaat aan de slag met werk van Duke Ellington. De bigband-arrangementen ruimen plaats voor de essentie en de no-nonsense aanpak die we van Backback gewoon zijn. In het najaar verschijnt het nieuwe, vijfde, album van dit trio, bestaande uit verborgen parels uit het Ellington-oeuvre. Don Kapot, dat is groove van de fysieke, opzwepende soort. Hun composities combineren de energie van de vrije jazz met de trance van de beste dansmuziek. Don Kapot is niet minder dan een groovemachine met opzwepende concerten en aanstekelijke humor.
→ Line-ups: Filip Wauters (gitaar), Marc De Maeseneer (sax), Giovanni Barcella (drums) // Viktor Perdieus (sax), Giotis Damianidis (bas), Jakob Warmenbol (drums)
LARA ROSSEEL BAND (feb.-maa. ’22)
Met haar album De Grote Vrouw veroverde bassiste Lara Rosseel zaal na zaal. Niet zo verwonderlijk: haar band zorgde voor weelderige kleur en haar composities, die doordrongen zijn van exotische invloeden, balanceren op die benijdenswaardige grens tussen mysterie en herkenbaarheid. Nu pakt ze uit met een nieuw kwintet en even warme als persoonlijke muziek die het niet moet hebben van pocherige gymnastiek, maar een luid kloppend hart op maat van een breed publiek.
→ Line-up: Lara Rosseel (bas), Vitja Pauwels (gitaar), Sep François (vibrafoon, marimba), Sam Vloemans (trompet), Angelo Moustapha (percussie)
LENNART HEYNDELS QUARTET: ‘CODEX AU SOLEIL’ (apr. ’22)
Lennart Heyndels is een bassist, synthesist en componist die actief is in zeer uiteenlopende contexten, van jazz (Ben Sluijs Quartet) tot speelse pop (Hi Hawaii). Zijn nieuwste project Codex Au Soleil is het samenkomen van de middeleeuwse Ars Subtilior en de vooruitstrevende blik van hedendaagse muziek. Codex Au Soleil vermengt de standvastigheid van de traditionele composities met improvisatie, haalt deze uit hun oorspronkelijke vorm en reconstrueert ze op nieuwe manieren weer in elkaar. Een briljant kwartet met een programma voor fijnproevers!
→ Line-up: Lennart Heyndels (bas), Joachim Badenhorst (klarinet), George Dumitriu (altviool), Stijn Cools (drums)
RAPIDMAN (mei ’22)
Een knaller van formaat! Rapidman is een nieuwe band die bestaat uit sterke en ervaren persoonlijkheden. Blazers Rob Banken en Peter Delannoye legden het fundament en kregen snel gezelschap van ritmesectie Dries Geusens en Matthias De Waele. Met dat kwartet hadden ze al een sound met vele gezichten: jazz, rockinvloeden en experimentele tinten. Met de komst van vijfde man Mirko Banovic op elektronica viel alles in z’n plooien. Dit is een band die je alle hoeken van de kamer laat zien, die je voortdurend laat voelen dat er iets gebeurt en de jazztraditie naadloos samenvoegt met uiteenlopende invloeden.
→ Line-up: Rob Banken (altsaxofoon), Peter Delannoye (trombone), Dries Geusens (basgitaar), Matthias De Waele (drums) and Mirko Banovic (elektronica)
Doorlopende voorstellingen
DRAWING BASSES
Drawing Basses. Bassen tekenen. Of ook: bassen die tekenen. Geen toeval, want bedenker en bassist Kristof Roseeuw brengt meerdere disciplines bij elkaar. Bijzondere invalshoek: het publiek bepaalt deze keer wat er gespeeld zal worden. Niet door een rondje verzoekjes roepen, maar door de partituur van de performance te voorzien. Inderdaad: het publiek tekent, na een woordje uitleg, de partituren waarmee de muzikanten vervolgens aan de slag gaan. Maak mee hoe die vertaling gebeurt, hoe verschillende disciplines elkaar kunnen vormgeven, hoe verrast je zal zijn om het resultaat te horen. Spannend en spontaan, muziek maken in z’n meest laagdrempelige vorm en…. je gaat naar huis met je eerste grafische partituur.
→ Line-up: Kristof Roseeuw (contrabas), met o.a. Yannick Peeters, Peter Jacquemyn, e.a.
LE RAVAGE D’ALI BABA (schoolvoorstelling)
‘Le Ravage d’Ali Baba’ van De Koffie van Morgen is een voorstelling die vertrekt bij verhalen van vluchtelingen. Deze co-productie brengt prikkelende stijlen – een amalgaam van improvisatie, elektronica en filmische muziek – samen met exclusief beeld- en tekstmateriaal, en koppelt het aan een sterk maatschappelijk engagement. ‘Le Ravage d’Ali Baba’ wordt nu hernomen als schoolvoorstelling.
→ Line-up: Simon Plancke (drums, elektronica), Jozef Dumoulin (keyboards, elektronica), Els Viaene (geluidskunst)
Verschoven tournees
ASPEN LABEL NIGHT (sep.-okt. ’21)
Een reeks concertavonden rond Aspen Edities, een klein, onafhankelijk platenhuis dat zich op de kaart gezet heeft met prachtig vormgegeven releases. De muziek beweegt tussen jazz en improvisatie, hedendaagse klassiek, pop- of folkinvloeden, en elektronica. Deze ‘label nights’ combineren vaste Aspen-waarden (Niels Van Heertum, Ruben Machtelinckx) met extra combinaties van muzikanten uit de dichte en iets minder dichte omgeving van Aspen. Samen staan ze steevast garant voor “(…) een weldoende oase voor nieuwsgierige oren en ogen.” (Enola Magazine)
GINGERBLACKGINGER (jan.-feb. ’22)
Het droomproject van bassiste Yannick Peeters, met binnen- en buitenlandse kleppers. Claron McFadden (zang) en Jim Black (drums) zijn ronkende namen die zich in de meest uiteenlopende contexten ontpoppen tot XL-persoonlijkheden, maar ook de extra Belgen – rietblazer Frans Van Isacker en gitarist Frederik Leroux – behoren tot een uitzonderlijke klasse. Rauwheid, fragiliteit, lyriek, originaliteit en integriteit kunnen in deze band naast elkaar bestaan. De concerten die de band speelde in de zomer van 2020 waren prachtig en doen uitkijken naar het vervolg.
→ Line-up: Yannick Peeters (bas, composities), Claron McFadden (zang), Frans Van Isacker (rieten), Frederik Leroux (gitaar), Jim Black (drums)
BRUNO VANSINA QUINTET 12 12 (jan.-feb. ’22)
Een waanzinnig creatief project rond de impact die een locatie kan hebben op muziek. Vansina & co. maakten een reeks bonte clips en nemen die vervolgens mee naar de concertzalen. Muziek en beeld spelen voortdurend op elkaar in. Pittige, moderne jazz en spannende interactie tussen woord en beeld. Een voorstelling die naar een hoger niveau getild wordt door een topbezetting, zowel muzikaal als visueel.
→ Line-up: Bruno Vansina (altsax, composities), Benjamin Sauzereau (gitaar), Cyrille Obermüller (bas), Falk Schrauwen (percussie), Teun Verbruggen (drums)
GRAND PICTURE PALACE (feb.-maa. ’22)
Ook bassiste Anneleen Boehme verlegt grenzen. Het negenkoppige Grand Picture Palace brengt een jazzkwintet een een strijkkwartet bij elkaar. Boehme & co. brachten structuur en improvisatie samen met kleur en energie, met de krachtige contrabas in een centrale, stuwende rol. En nu breien ze er een vervolg aan via een JazzLab-tournee. Intussen verscheen het debuutalbum bij WERF Records. Niet te missen!
→ Line-up: Anneleen Boehme (bas, composities), Rob Banken (basklarinet), Cedric De Lat (trompet), Berlinde De Man (tuba), Matthias De Waele (drums), Juno Kerstens (cello), Rhea Vanhellemont (altviool), Linde Verjans (viool), Laura Kennis (viool)