De Heistse tenorsaxofonist Koen Nys studeerde als jonge twintiger aan de Antwerpse Jazz-Studio. Nadien ontpopte hij zich als een ware globetrotter die achtereenvolgens in het Canadese Montréal, Tokio en New York woonde. Een tiental jaren geleden maakte hij van België weer zijn vaste stek.

Sinds 2001 geeft hij zelf les aan de Jazz-Studio. Naast zijn eigen groepen speelt hij onder andere met het Balaxy Orchestra, het Muze Jazz Orchestra en het Quintet Lieven Cambré. Nys is een gerijpt saxofonist die de grote voorbeelden uit de jazztraditie heeft verwerkt tot zijn eigen authentieke sound. In 1999 bracht Nys op Nu-Jazz Records zijn debuutalbum als leider uit, samen met de Canadese gitarist Mike Rud: Chimbe. De eerste cd die hij in eigen land opnam, Turtle Music, verscheen zonet op het label van het Brugse Kunstencentrum De Werf.

Zijn kwintet bestaat voorts uit vier andere opmerkelijke musici. Gitarist Hans Van Oost is een vaste waarde op de Belgische jazzscene. Hij speelt onder meer met Richard Rousselet, Jean-Louis Rassinfosse, Felix Simtaine, Michel Herr, Ben Sluys enz….Hij nam deel aan het project van Fabien Degryse, ‘Hommage a Rene Thomas’. Hij speelt ook mee met het Bart Defoort kwartet en op verschillende gelegenheden met The Brussels Jazz Orchestra.

De pianist Bram Weijters ontpopte zich dit voorjaar als de meest zichtbare Belgische jazzpianist. Zo bracht het kwartet dat hij leidt met de Amerikaanse trompettist Chad McCullough een cd uit op W.E.R.F. Weijters maakt ook deel uit van Hamster Axis of the oneclick Panther, Dez Mona en speelt met allerhande jazzformaties op het Vlaamse jazz landschap met o.a. Piet Verbist, Teun Verbruggen, Lionel Beuvens etc.

Contrabassiste Yannick Peeters volgde lessen bij Piet Verbist en Gulli Gudmundsson en volgde talloze workshops bij o.a. Gary Peacock, Nicolas Thys en Jos Machtel. Yannick was reeds te horen in ensembles van verschillende vaste waarden in de Belgische scene, en speelde o.a. met Kurt Van Herck, Dre Pallemaerts, Frank Vaganee, Christophe Erbstösser, Mimi Verderame. Ze maakt ook deel uit van het Steven Delannoye Trio.

Slagwerker Yves Peeters tenslotte is een leerling van Dre Pallemaerts aan het Lemmensinstituut van Leuven en volgde ook lessen bij Keith Copeland in Keulen. Yves heeft stages en privé-lessen gevolgd bij o.a. Billy Hart en John Ruocco en nam ook deel aan de internationale jazzstage ‘Workshop for Jazz and Creative Music’ in Banff (Canada), waar hij les kreeg van o.a. Dave Douglas, Susie Ibarra, Han Bennink en Greg Osby. Momenteel is Yves vooral actief met zijn eigen project Yves Peeters Group. Daarnaast speelt hij als sideman bij aNoo, Barbara Wiernik, Luz de Luna, Peer Baierlein Quartet en UTZ Op het repertoire van het Koen Nys Quintet staan, naast een aantal standards, vooral eigen composities van de groepsleden.

Koen Nys tenorsaxofoon
Bram Weijters piano
Yannick Peeters contrabas
Lionel Beuvens drums
Hans van Oost gitaar