Belgian jazz on tour

Over JazzLab

Netwerk, platform en concertorganisator voor Belgische jazz 

JazzLab pompt onvermoeibaar zuurstof in de Belgische jazzscene. Onze vertrouwde tournees in Vlaanderen en Brussel zijn de rots in de branding voor zowel artiesten als publiek. Daarnaast ondersteunen we de muzikanten bij de realisatie van hun meer ambitieuze projecten, leggen we een stevig fundament waarop de scene zich kan ontwikkelen en helpen we de weg openbreken naar de buitenlandse podia.

Jazzmusici zijn een ras apart. Gevoed met een stevige technisch-muzikale basis en grondige kennis van de geschiedenis, zijn het creatieve veelvraten die steeds op zoek gaan naar grensverleggende manieren om te musiceren. Het hoeft niet te verbazen dat we hen even gemakkelijk terugvinden op rockfestivals en in theatervoorstellingen als op de podia van de archetypische jazzclubs. Achter die diversiteit gaat een hechte scene met sterke vriendschappelijke banden schuil en het is aan JazzLab om die eenheid in de diversiteit te vertalen naar een meeslepend concertprogramma, elk seizoen opnieuw, voor een breed publiek.

Jong talent weet zich hierbij van een prominente plaats verzekerd. Maar ook gevestigde namen die zichzelf vernieuwen en met pittige projecten op de proppen komen, zijn terug te vinden in ons programma. Met 25 jaar activiteiten in onze rugzak stellen we met trots vast dat de artiesten die JazzLab in de begindagen ondersteunde, nog steeds de podia kleuren: Frank Vaganee (met BJO), Nic Thys, Bart Maris, Kris Defoort, Ben Sluijs, Aka Moon en vele anderen werden in de jaren ’90 als twintigers door JazzLab aan het publiek gepresenteerd. Later hielpen we de piepjonge Jef Neve, Tuur Florizoone, Teun Verbruggen, Melanie de Biasio, Lander Gyselinck,… hun creatieve ei leggen in uitgebreide tournees. De nieuwste wissel van de wacht is een feit en bands als Nordmann, Steiger, Donder of SCHNTZL tourden de voorbije jaren met JazzLab en spelen zich ondertussen nationaal en internationaal in de kijker.

CONCERTTOURNEES

Onze tournees presenteren de strafste bands en projecten uit de vaderlandse jazz aan een breed publiek, altijd in goede omstandigheden en op een podium bij jou in de buurt. Daar staat ons brede netwerk aan partnerpodia garant voor. Van kleine cultuurcentra tot grootstedelijke concertzalen, waar JazzLab passeert ontdek je een sfeervolle jazzclub met een scherpe en verfrissende programmatie. Voor een artiest die een project uitwerkt is niets zo belangrijk als het meermaals kunnen presenteren van zijn werk in een compacte tijdspanne. Aan die nood komen onze tournees tegemoet.

JazzLab mag zich vandaag de grootste organisator van jazzconcerten in Vlaanderen noemen, met een kleine 30 vaste partners in België en een tiental in de Europese buurlanden, die allen meehelpen om onze missie te realiseren.

>Klik hier als je zaal partner wil worden om onze concerten te presenteren
>Klik hier voor meer info over hoe je je als groep kan kandidaat stellen

 

PLATFORMWERKING EN PRODUCTIEHUIS

Imagine Raymond 5 (c) Mike Verbraeken

Imagine Raymond © Mike Verbraeken

JazzLab is uitgegroeid van een kleine baanbrekende vzw tot de grootste organisator van jazzconcerten in Vlaanderen. Gaandeweg namen we ook een actievere rol op in het timmeren aan een gestructureerde Belgische jazzscene. De organisatie van de netwerkevents Belgian Jazz Meeting en Jazz Forum zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Hoewel de tournees de zichtbare kern van onze werking blijven, is er de laatste jaren een toenemende (co)productieve werking waarbij we de ontwikkeling van nieuwe projecten sturen en ondersteunen. JazzLab Impuls honoreert, in samenwerking met 8 belangrijke podia, een ambitieus project dat volledige trajectondersteuning krijgt tot en met een tournee. Samen met Kaap staan dragen we de Storm Contest, die opkomend talent ondersteunt. We initieerden reeds producties samen met deSingel, Muziektheater Transparant en andere belangrijke kunsthuizen.

 

JAZZLAB IN DE (INTER)NATIONALE JAZZSCENE

 

Miniser Gatz op BJM

Niet alleen nationaal, maar ook internationaal neemt JazzLab de touwtjes in handen. Sinds 2007 maakt JazzLab deel uit van de netwerken Jazz Plays Europe en Criss Cross Europe, met partners in o.a. Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Slowakije, Duitsland, Estland, Denemarken… Enkele jaren terug werd JazzLab lid van het Europe Jazz Network (EJN), met de bedoeling nieuwe samenwerkingen op touw te zetten. In april 2019 verwelkomden we de AEP-conferentie van EJN tijdens de Belgian Jazz Meeting in Gent. Met collega-organisatie Les Lundis d’Hortense wordt ieder seizoen een brug geslagen tussen de Vlaamse en Waalse jazzscene.

 

 

 

 

JAZZLAB CLASSES

Een cursus jazz van Jelly tot Jef

Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn – muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar overbluffen met hun namenkennis. Onzin, natuurlijk.

Al enkele seizoenen biedt JazzLab via zijn partners een toegankelijke introductie aan. Lesgever Frederik Goossens geeft een beeld van de jazz van bij haar duistere begin tot en met de ongrijpbare genre-, periode- en grensoverschrijdende muziek die ze nu is. Bovendien worden de groepen die met JazzLab op tournee gaan op een originele manier geïntroduceerd. Met boeiend luister- en videomateriaal, een syllabus en een uitgebreide discografie bereiden we iedere cursist ideaal voor op de JazzLabconcerten.

JazzLab zet het publiek op weg met een reeks levendige sessies over de Belgische jazzgeschiedenis of een legendarische jazzmuzikant die tot de dag van vandaag duidelijk zijn sporen nalaat. In enkele lessen maakt Frederik Goossens, melomaan, jazzverzamelaar en begenadigd lesgever, iedereen wegwijs. Geen cursus voor kenners of een geschiedenisles, wel een instapcursus voor mensen die benieuwd zijn om de geheimen van de jazz te ontrafelen.

>Klik hier voor meer info over de JazzLab Classes

 

 

TEAM

zakelijke & artistieke leiding: Mik Torfs
productie: Lobke Aelbrecht
pers, communicatie en promotie: Guy Peters

e-mail: voornaam.achternaam(at)jazzlab.be
algemeen: info(at)jazzlab.be

raad van bestuur
Willy Schuyten (voorzitter)
Piet Breda (secretaris)
Tina Van Bockstal (penningmeester)
Joos Claus
Pieter Koten
Bart Vanvoorden
Nicolas Rombouts
Roel Vanhoeck
Lies Steppe

HUISSTIJL

Website
Ontwerp: Marjan Keijzer.

Brochures-affiches-advertenties
Het grafisme van JazzLab wordt verzorgd door het Gentse bureau Gestalte.


CONTACT

JazzLab
Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent
tel. 09 243 36 83
info(at)jazzlab.be