JazzLab: concertorganisator, netwerk en platform voor Belgische jazz

GingerBlackGinger (vlnr: Frans Van Isacker, Yannick Peeters, Claron McFadden, Frederik Leroux, Jim Black). Foto (c) Erik Bogaerts

Belgische jazz leeft! Bij JazzLab voelen we ‘t elke dag, want we staan er middenin. Als hefboom voor de professionele Belgische jazzsector nemen we een centrale plaats in, met een werking die steunt op drie pijlers. Samen vormen die pijlers onze kern én onze ambitie. Kort samengevat: JazzLab wil een platform zijn voor Belgische jazz, via het organiseren van tournees, als productiehuis voor nieuwe jazzcreaties en als verbindende netwerkorganisatie. Dat doen we nationaal én internationaal.

‘Belgian jazz on tour’
De ambitie was van bij het begin om de rijke Belgische jazzscene een plaats te geven in een uitgebreid netwerk van podia. Onze partnerorganisaties: van kleine cultuurcentra tot grootstedelijke concertzalen. Elk seizoen trekt JazzLab door Vlaanderen en Brussel met 8 à 10 tournees die het kruim van de Belgische jazz vertegenwoordigen. Die tournees brengen steevast een combinatie van aanstormend talent, nieuwe creaties en vaste waarden met pittige projecten tot bij een breed publiek. Van knetterend experiment tot de vieve vingerknip van nu: het komt allemaal bij elkaar in een JazzLab-jaar.

Met die dwarsdoorsnede gaan we resoluut voor kwaliteit en diversiteit, graven we dieper dan vluchtige trends, maken we zichtbaar wat er werkelijk leeft en ontwikkeld wordt. Daardoor hebben we de voorbije kwarteeuw een uitgebreid en duurzaam netwerk uitgebouwd. Onze artiesten treden op in toegewijde zalen met een uitmuntende infrastructuur en een aandachtig publiek. Muziek spelen wordt zo spelen met muziek. De jongelingen van gisteren zijn de vaste waarden van nu. En de talenten van vandaag, die zien we morgen terug.


De Koffie van Morgen / Le Ravage d’Ali Baba (c) Anton Coene  

Productiehuis voor nieuwe jazzcreaties
JazzLab is steeds sterker gaan inzetten op een (co-)productieve werking die muzikanten helpt bij het realiseren van hun ambitieuze projecten. Ook daarvoor kunnen we beroep doen op onze duurzame relaties met partners die het beste uit de Belgische jazz op de kaart willen zetten. Met JazzLab Impuls wordt elk seizoen in samenwerking met 8 geëngageerde partners een nieuw project gerealiseerd, van de vroegste creatieve kiemen tot de tournee. Die manier van werken wordt ook breder toegepast: intussen stelt JazzLab elk seizoen enkele projecten voor die via eigen (co-)productie tot stand komen.

Netwerk en verbinding
De spreiding en promotie van Belgische jazz gebeurt via concerttournees, maar ook door de organisatie van netwerkevenementen. JazzLab stelt jaarlijks zijn nieuwe seizoen voor aan programmatoren tijdens een netwerkmoment dat mee gevoed wordt door steunpunten VI.BE en Cult! Qua internationale promotie is het showcasefestival Belgian Jazz Meeting uitgegroeid tot een belangrijk Europees evenement voor professionelen en een uitstekend podium voor een selectie aan bands met internationale ambities.

Daarnaast zijn er ook nog Criss Cross Europe (met partners in o.m. Frankrijk, Nederland, Slowakije, Estland, Denemarken, Luxemburg en Schotland) en het recent opgerichte Stepping Stone, dat op maat gemaakte, carrièregerichte begeleiding biedt aan muzikanten. Dit project werd snel opgenomen tot het selecte kringetje van structureel ingebedde projecten van EJN (Europe Jazz Network, het grootste Europese netwerk voor het genre).


Frederik Goossens. (c) Thomas Geuens

Extra: JazzLab Classes
Ook daar houdt het niet op. We willen het niet enkel laten horen, maar er ook over vertellen. Dat is dan de vierde pijler van onze werking. Jazz van hoge kwaliteit tot bij een breed publiek brengen, dat doen we niet enkel via onze tournees, verbinding en producties, maar ook via onze laagdrempelige jazzcursussen. Samen met lesgever Frederik Goossens zorgen we voor verschillende benaderingen van het genre. Dat kan met een historisch perspectief, een focus op een artiest of genre, of door in de diepte te gaan: door de essentie van jazz voelbaar te maken. Want dat voelen is van alle tijden. Al onze cursussen bevatten boeiende informatie en vooral bakken goede muziek, én ze zijn bovendien op maat van ervaren liefhebbers én nieuwe luisteraars die klaar zijn om te ontdekken. Want dat is waar het ons om te doen is.

CONTACT / TEAM

JazzLab
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent

zakelijke & artistieke leiding: Mik Torfs / 0487 62 07 20
productie & internationale werking: Elina Kuokkanen / 0493 93 19 30
(tijdelijke vervanging voor Lobke Aelbrecht)
pers, communicatie en promotie: Guy Peters / 0499 59 35 42

e-mail: voornaam.achternaam(at)jazzlab.be
algemeen: info(at)jazzlab.be

Wil je graag onze digitale nieuwsbrief of halfjaarlijkse brochure ontvangen, klik dan HIER.

raad van bestuur
Willy Schuyten (voorzitter)
Piet Breda (secretaris)
Tina Van Bockstal (penningmeester)
Pieter Koten
Daï-Linh Nguyên
Bart Vanvoorden
Nicolas Rombouts
Roel Vanhoeck
Lies Steppe

HUISSTIJL

Brochures-advertenties
Het grafisme van JazzLab wordt verzorgd door het Gentse bureau Gestalte.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]