Pascal Schumacher Quartet

De vibrafoon lijkt de laatste jaren weer volop in de mode. Gelukkig maar, want sommigen onder ons dreigden namen als Bobby Hutcherson, Milt Jackson, Cal Tjader, Gary Burton of Mike Mainieri stilaan te vergeten. Een jaar nadat JazzLab Series uitpakte met het Jan de Haas Quintet, presenteren we u nu de Luxemburger Pascal Schumacher (25) die ons een totaal ander aspect van de vibrafoon laat horen.

Pascal Schumacher: vibrafoon
Jef Neve: piano
Christophe Devisscher: contrabas
Teun Verbruggen: drums

Pascal Schumacher studeerde percussie aan de Conservatoria van Luxemburg (waar hij nu zelf doceert) en Straatsburg. Lessen in jazzvibrafoon kreeg hij aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel (Guy Cabay) en Den Haag (Frits Landesbegen). Via masterclasses en privé-lessen kwam hij in contact met mensen als Mike Mainieri, David Friedman, Frank Tortiller, Charles Loos en Bart Quartier.
In 1998 ontving Schumacher de ‘Jugendförderpreis’ en het jaar daarop won hij de ‘Prix Norbert Stelmes des Jeunesses Musicales du Luxembourg’.

Zowel in de klassieke (Perduo) en de hedendaagse muziek (Interchange, Luxembourg Sinfonietta) als in de avant-garde (Stroke X) en de jazz voelt deze jonge vibrafonist zich thuis. Onder de jazzartiesten en -ensembles met wie hij samenwerkte, bevinden zich onder anderen Bruno Castellucci, Bas Cooijmans, Erwin Vann, Jan de Haas, Sal La Rocca, Marc Dermuth en Jambangle. Pascal Schumacher is bovendien een veelgevraagd studiomuzikant.

Met zijn jazzkwartet, waarin we verder pianist Jef Neve, contrabassist Christophe Devisscher en drummer Teun Verbruggen aantreffen, brengt Schumacher voornamelijk composities van hemzelf en zijn groepsleden. Modern jazz, postbop en ballads wisselen elkaar af in een dynamisch, sonoor schouwspel waarbij de luisteraar zich geen seconde verveelt. Jefs nu eens wervelende en dan weer lyrische pianopartijen harmoniëren de ene keer en contrasteren de andere keer met Pascals energieke vibrafoongeluid, waarvan de zweverige noten de ruimte vullen en zich langzaam maar zeker een weg banen onder de huid van de toeschouwers die meegevoerd worden op een boeiende, muzikale reis boordevol climaxen en onverwachte wendingen. De groovende contrabas van Christophe Devisscher (voormalig lid van het Alexi Tuomarila Quartet en onlangs nog met JazzLab Series op tournee met het Mahieu-Vantomme Quartet) en de stuwende drums en sissende cimbalen van Teun Verbruggen (Alexi Tuomarila Quartet, Erik Vloeimans, Jambangle,…) zorgen telkens weer voor een perfecte afloop van deze reis.

Begin dit jaar verscheen bij Igloo ‘Change of the Moon’, de prachtige debuut cd van het Pascal Schumacher Quartet.