Electric Barbarian

Twee van Vlaanderens meest inventieve muzikanten – DJ Grazzhoppa en trompettist Bart Maris – vonden spitsbroeders in bassist Floris Vermeulen en drummer Harry Arling. Deze Nederlandse rythm sectie rolt een broeierig klanktapijt uit waarop een golf van improvisatie en de giftige poëzie van New Yorkse legende Kain hun werk doen. Inderdaad, jazz kan buitengewoon opwindend zijn.

Kain (USA): spoken word
Bart Maris: trompet
DJ Grazzhoppa: turntables
Floris Vermeulen (NL): elektrische bas, composities
Harry Arling (NL): drums

Bassist Floris Vermeulen richtte Electric Barbarian enkele jaren geleden op als een kruispunt tussen jazz, improvisatie en drum-’n-bass. Het hart van de band wordt, naast de bas van Vermeulen, gevormd door drummer Harry Arling en trompettist Bart Maris, die voor de gelegenheid zijn instrument in een bad van elektronica onderdompelt. De afwezigheid van een harmonisch instrument in de groep is een bewuste keuze en wordt opgevangen door turntable wizzard DJ Grazzhoppa, die aan het geheel een uitzonderlijk fris en energiek geluid geeft.
In 2004 en 2005 treedt de Amerikaanse dichter Kain naar voren als special guest van de groep. Na de dood van Martin Luther King richtte deze meester van de ‘poetic aggression’ samen met enkele companen in New York de protest-rap-groep The Last Poets op. Zij spuwden hun kritische, grandioos verwoorde gal uit over een stomverbaasd publiek. Ook bij de volledige JazzLab Series tour in januari 2006 zal Kain present geven en bewijzen dat zijn vlijmscherpe poëtische gave nog niets aan kracht of relevantie ingeboet heeft.


Een greep uit de lovende kritieken van Nederlandse en de Belgische pers n.a.v. de release van “El”, de debuutcd van Electric Barbarian:

Het in 2000 opgerichte Electric Barbarian maakt op dit debuut een verpletterende indruk met een ondefinieerbare mix van jazz, hiphop, drum ’n bass, turntablism en spoken word. Bandleider Floris Vermeulen speelde in Couxin X en schreef alle composities voor deze huiveringwekkende plaat.
8 Weekly

Electric Barbarian slaat een monumentale brug tussen geïmproviseerde muziek, hiphop en live gespeelde drum-‘n-bass.
Dagblad van het Noorden

De nummers drijven steevast op een eenvoudige harmonische basis en worden geschraagd door de melodische bas van Floris Vermeulen die het geheel soul geeft. Op deze instrumentale ondergrond worden vocale bijdragen geplaatst. Vooral deze van Kain zijn fascinerend. Zijn beeldrijke en niet meteen te doorgronden gedichten (…) worden als zuivere spoken word gebracht, maar hebben een flow waarvan menige mc alleen maar kan dromen.
Kwadratuur.be