No Vibrato

Chi va piano va sano is een Italiaans gezegde dat op de leest van No Vibrato geschoeid lijkt te zijn. Langzaam maar zeker baant dit kwintet zich een weg onder leiding van pianist Etienne Richard. Hun talrijke concerten in Frankrijk in 2005 – oa dagelijks tijdens Tremplin Jazz in Avignon – wijzen op de soliede reputatie die deze swingende groep internationaal opbouwt.

Etienne Richard: piano
Fred Delplancq: tenorsaxofoon
Daniel Stokart: alt- en sopraansaxofoon
Chris Mentens: contrabas
Bilou Doneux: drums

Met een vader als muzikant speelt muziek al heel vroeg een rol in het leven van de jonge Richard. Toch duurt het tot zijn tweeëndertigste jaar eer hij zich er volledig aan overgeeft en zijn werk als animator in de socio-culturele sector aan de wilgen hangt. Hij volgt stage en neemt privé-lessen bij leraars als Charles Loos, Erik Legnini, en de Amerikanen Dave Frank en Burton Greene. In 1989 begint hij aan zijn twee jaren durende studie aan de Antwerpse Jazz Studio, die wordt afgerond met de studie van harmonie, arrangement en compositie. In 1992 volgt hij de opleiding Ensemble en Improvisatie in het Conservatorium van Brussel, waar saxofonist Erwin Vann de plak zwaait. Het is vanaf dat jaar dat Richard zijn weg vindt in de Belgische jazzscène.
In 1995 richt hij No Vibrato op, een collectief dat zowel in kwartet- als kwintetvorm optreedt en waarmee hij in 1997 Cinq de Coeur en in 1999 Here and Now opneemt. Bij elk concert wordt een samenspel nagestreefd dat ook ruimte laat voor improvisatie die recht uit buik en hart lijkt te komen, zonder een zweem van uitgebouwd romantisme of intellectualisme. No Vibrato brengt mooie complexloze jazz die het ontdekken meer dan waard is en die vooral verrast door zijn frisse aanpak.

Naar aanleiding van hun tiende verjaardag wil Etienne Richard iedereen bedanken die de groep ooit ondersteunde. Samen met No Vibrato en een persoonlijke selectie van gastmuzikanten doet hij dat met de mooie boodschap in de titel van de nieuwe cd; You Are in My Song. Wij plaatsen hem graag mee in de kijker met een tournee die naadloos in de eerste mooie zomerdagen van 2006 kan opgaan.