Alien Bitesize

“If it sounds good, it’s good music”
Duke Ellington

Gewapend met dit credo stapten Sylvain Luc, Wouter Berlaen en Lionel Beuvens in 1998 voor het eerst samen het podium op. Als het jazztrio Whip werkten ze een hondertal concerten af in het nationale jazzcircuit. De vele obscure jamsessies in jazzclubs en concerten op festivals (o.a. Euritmix Brussel, Nam’in Jazz…) waren voor de leden van Whip een ideale speeltuin om hun improvisatielust bot te vieren. Samen met talloze gastmuzikanten (o.a. Paolo Loveri, Erwin Vann, Michel Hatzigeorgiou, Vincent Bruyninckx, DJ Rob, Mr. Rens) werden de grenzen van de muzikale interactie verkend. Jazzstandards, popthema’s, eigen composities, akkoordenschema’s, samples… alles wat spontaan en collectief bij de muzikanten opkwam, werd gespeeld. Kortom: “niets zo plezant als het podium opgaan als een onbeschreven blad en twee uur later merken dat je een concert gegeven hebt”.

Sylvain Luc: saxen, saxloops & FX
Wouter Berlaen: bas & FX
Lionel Beuvens: drums & percussie
DJ Rob: turntables
Mr. Renz: scratchin’ DJ

Met deze improvisatie-ervaring trok het trio de studio in. Walter Hilhorst (Lunascape) nam alles zorgvuldig op en kleurde hier en daar wat bij met effecten. DJ’s Rob en Mr. Rens improviseerden met soundscapes, bruitages en scratches mee over het geheel. Peter Schneider (percussie), B-Flow (human beatbox) en Leki (rap) verleenden hun muzikale medewerking aan de plaat, die in oktober 2006 verschijnt op het Brusselse jazz- en experimental label Mogno Music.

Het zinderende resultaat is Alien Bitesize geworden: een melting pot van invloeden en persoonlijkheden die schatplichtig zijn aan de jazz zonder hem opnieuw te willen uitvinden. Met zin voor humor en zelfrelativering passeren jazz, lounge en een vleugje surf de revue. If it sounds good, it’s good music!

Sylvain Luc (1975) volgde privélessen bij Fabrice Alleman en Erwin Vann. Momenteel speelt hij in zijn eigen jazzprojecten met o.a. Michel Herr en Vincent Bruyninckx.

Wouter Berlaen (1976) studeerde in 2002 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Bart De Nolf. Sindsdien is hij een veelgevraagd freelancebassist in de popwereld (Leki, Ronny Mosuse, K3, dirk Blanchart…) én de jazzscene (Jambangle, Young Jazz ensemble…).

Lionel Beuvens (1981) volgde les bij o.a. Dré Pallemaerts en Billy Hart. Hij is een graag geziene sideman in het jazzmilieu en treedt ook als componist naar voor in zijn eigen band Grass Monkeys. Met aRTET won hij in 2006 de wedstrijd Jong Jazztalent in Gent. Zij zullen in 2007 het openingsconcert op het Blue Note Records Festival spelen en op tournee gaan met JazzLab Series.