CYCLOPHONICS

Dit bijzondere en ludieke project is een buitenbeentje binnen de programmatie van JazzLab Series. Na het grote succes van dit initiatief in de Vooruit en tijdens Lille 2004 leggen ook wij graag jazzliefhebbers en wielerfanaten in de watten met dit idee van componist/muzikant Johan Derycke. Wie zich herinnert dat jazzbands vroeger reeds in het midden van de piste wedstrijden begeleidden, zal niet opkijken van dit zwierige samengaan van muziek en sport.

Johan Derycke: accordeon, keyboard
Filip Wauters: elektrische gitaar
Christof Roseeuw: contrabas
Kris Deprey: basklarinet
Geert Simoen: percussie

Wedstrijden uit de competitie en het wereldkampioenschap veldrijden worden in dit project op groot scherm live begeleid door een select groepje jazz- en klassieke muzikanten. De muziek begeleidt, anticipeert en reageert op de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd. De koersen vinden traditioneel plaats in het late najaar, het wereldkampioenschap sluit het seizoen af in januari. Voor één keer wijkt JazzLab Series af van het principe dat een concert voor een bewegings- en geruisloos publiek moet plaatsvinden. Foyer of concertzaal wordt omgetoverd in een ontmoetingsplaats waar een muzikaal hoogstaande productie populaire Vlaamse sport ontmoet – op zaterdag- en zondagnamiddag.

Enkele werknotities van Johan Derycke:
Vijf muzikanten verkleed in coureur brengen een concert simultaan met een rechtstreekse TV-uitzending van een wielerwedstrijd op groot scherm.
De compositie bestaat uit een 15-tal onderdelen, de volgorde wordt bepaald door het wedstrijdverloop.
Het weer, de duur van de wedstrijd en de uiteindelijke winnaar zijn onbekende gegevens.
Elk instrument neemt een aantal ploegen voor zijn rekening, en uit deze ploegen enkele favorieten.
De interpretatie van de partituur wordt gekoppeld aan de koersfeiten. Ontsnapping – tegenaanval – lekke band – valpartij – hergroepering – … krijgen navolging in dynamiek – frasering – tempo – tessituur – arrangement/stijl – enzovoort…
De muziek tracht een evenwicht te zoeken tussen compositie (vaste structuur) en haar interpretatie/improvisatie (koersfeiten op het scherm).
Het concert stopt wanneer de eerste renner over de meet komt.

Johan Derycke is van vele markten thuis. Hij werd opgeleid als klassieke muzikant en speelde onder meer met het orkest van de Vlaamse Opera, Anima Eterna en Spectra-ensemble. Hij componeerde muziek voor theaterproducties van Malpertuis, Ceremonia en componeerde en speelde met Victoria en Les Ballets C. de la B. Hij acteerde bij het NTG, Victoria en in de productie Taxi-theater/Golfwagen, die in 2003 op het KunstenFESTIVALdesarts te zien was. Sinds enkele jaren begeleidt hij, onder het pseudoniem Chiclaboebp, stille films van Charlie Chaplin en Buster Keaton op akoestische instrumenten en keyboard.