Jazzisfaction

Na het behalen van zijn diploma aan de Keulse Musikhochshule studeerde trompettist Peer Baierlein bij Bert Joris aan de Swiss School in Bern (Zwitserland) en volgde die lyrische stem naar het Lemmensinstituut in Leuven.
In 1997 richtte hij met enkele medestudenten het kwartet Jazzisfaction op. Ewout Pierreux, piano, Martijn Vanbuel, contrabas en Yves Peeters, drums schaarden zich rond Baierlein en paren acht jaar na datum groot vakmanschap met diep gevoel.

Peer Baierlein: trompet
Ewout Pierreux: piano
Davide Petrocca (D): contrabas
Yves Peeters: drums

Jazzisfaction brengt spitse en onderhoudende jazz waarbij een breed stijlenpalet in de aanslag gehouden wordt. Up-tempo groovy stukjes, warme ballades, sporadisch geflirt met drum’n bass, ze gaan breed, en ze gaan sterk. Hun eerste cd, Issues, werd bijzonder warm onthaald door de pers. Het vervolg Open Questions werd recent uitgebracht op het Brugse W.E.R.F. label.

Peer Baierlein, Ewout Pierreux, Martijn Vanbuel en Yves Peeters maken deel uit van die nieuwe generatie jazzspelers die de eenentwintigste eeuw binnenswingen met muziek die geen vooroordelen kent, die aansluit bij de traditie en zich via nog ongebruikte paden op onbekend terrein wil begeven. Muziek die zich graag jazz laat noemen maar die ook uitmunt door gastvrijheid voor alle andere muzieken waarin authenticiteit en onbekommerde creativiteit de toon zetten. Het was de juiste tijd voor Jazzisfaction.
Marc Van den Hoof, Klara

Peer Baierlein werd geschoold door vaklui als Claus Stötter, Ack van Rooyen en John McNeil, die ook zijn leraar bleef tijdens het jaar dat hij in New York doorbracht. Tijdens de zomer van 2001 maakte hij op het jazzfestival Jazz Middelheim in het Wilrijkse Park Ten Brandt deel uit van het Maria Schneider Workshop Orchestra. Nadien speelde hij meemraals met het Brussels Jazz Orchestra en werkte als side-man samen met bekende Belgische jazzmuzikanten. Zijn eigen ei kan hij kwijt in groepen als Quantize, met vocaliste Chantal Willie en het Electric Miles Project waarin hij aan de slag gaat met het erfgoed dat Miles Davis ons heeft nagelaten.

Als ingeweken Belg bleef Peer contact houden met contrabassist Davide Petrocca, één van zijn vroegere vrienden uit Stuttgart. Toen Martijn Vanbuel, de vaste bassist van Jazzisfaction, naar Parijs vertrok om daar verder te studeren, stemde Petrocca toe om zijn plaats in te nemen binnen het kwartet. Op grond van zijn samenwerking met onder anderen Monty Alexander, Bireli Lagrene, Benny Bailey, Martin Drew, Troy Davis, Tony Lakatos en Jeff Hamilton behoort hij tot de crème-de-la-crème van de Duitse contrabassisten.

Pianist Ewout Pierreux studeerde bij Ron Van Rossum aan de jazzafdeling van het Lemmensinstituut in Leuven. Tijdens zijn studies nam hij deel aan verschillende masterclasses van onder anderen Brad Mehldau, Bobo Stenson, Kenny Werner en Bruce Barth. Hij kreeg ook les van Christoph Erbstösser, Rob Madna en Mike LeDonne. In de zomer van 2001 was hij, net als Peer, lid van de workshop-bigband op Jazz Middelheim onder leiding van Maria Schneider. Intussen geeft hij zelf les aan de Antwerpse JazzStudio. Naast dit kwartet speelt hij als sideman bij verschillende ensembles, speelde hij concerten met het Brussels Jazz Orchestra en Frank Vaganée en werd door Toots Thielemans – die een scherp oog én oor heeft voor jong talent – meermaals opgeroepen als sideman. heeft hij een eigen trio, het Ewout Pierreux Trio, dat in januari 2007 zal touren met JazzLab Series.

Drummer Yves Peeters studeerde aan de jazzafdeling van het Lemmensinstituut in Leuven waar Dré Pallemaerts zijn leraar was. Regelmatig trok hij naar het buitenland om er lessen te gaan volgen bij de grote jazzdrummers zoals Billy Hart, Johnny Vidacovich, Jorge Rossi en Keith Copeland. Peeters heeft reeds met vele bekende Belgische jazzmuzikanten gespeeld, zoals met Bert Joris, Frank Vaganée en Phil Abraham. Momenteel werkt hij als sideman in diverse ensembles in binnen-en buitenland.