Fiorini – Rzewski Duo

Jan Rzweski woont sinds 1991 in België. Daarvoor studeerde hij aan de Scuola Popolare di Musica di Testaccio in Rome. Zijn studies vervolgde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, waar hij de eerste prijs voor improvisatie won met Garrett List.
Hij speelt en speelde met Arno en fanfare en Sonic Youth. In Caïro ging hij een poosje het MEV Abdo Dagher Ensemble versterken. In Palestina bracht hij muziek van Piazolla en Venerucci met het Venerucci Tango Project. Hij componeerde voor het Orkest van Vlaanderen, speelde zich in de kijker met zijn hommage aan Frank Zappa en trad meermaals op met het Ictus Ensemble. Naast dit duo heeft Jan Rzewski ook een eigen kwartet, Danza, waar vorig jaar het album Mainly Joy van verscheen op het Igloo label.

Fabian Fiorini: piano
Jan Rzewski: sopraansaxofoon

Fabian Fiorini volgde een klassieke opleiding percussie, piano en klassieke harmonie en volgde lessen aan de afdeling jazz in het conservatorium. Na een hoogstaande theoretische opleiding bij leraren zoals Fredéric Rzewski vindt Fabian Fiorini meer aansluiting bij zijn instinctieve bakens via toneelwerk, improvisatie, de verbeelding en de rijkdom van het groepswerk. Fabian Fiorini begeleidde muzikanten zoals Guy Cabay, Marcia Maria en Fabrizio Cassol en werkte in het verleden reeds samen met grote namen onder wie Garrett List, Dick van der Harst en Anne Teresa De Keersmaeker. Hij speelde onder meer bij Ictus (als arrangeur voor het project Waits-Weill) en Octurn (vier cd’s en concerten in Europa en Canada). In 1993 sleepte hij met het trio Vanderstraeten-Charlier-Fiorini een onderscheiding voor jazzcompositie in de wacht. Sinds 1998 werkt hij samen met het ondertussen legendarisch geworden jazzrocktrio Aka Moon (vijf cd’s en talrijke optredens in binnen -en buitenland). Van 1999 tot 2004 speelde Fabian Fiorini mee in het stuk Rwanda 94. In 2004 werkte hij samen met Wim Vandekeybus voor de opvoering Rent a kid no bullshit. In 2005 was hij bij Het muziek Lod en Theater Zuidpool te zien in Yerma vraagt een toefeling (Lorca, Dimitri Verhulst, Marijke Pinoy), waarvoor hij ook de muziek componeerde. Zijn vele reizen naar Afrika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika wekten zijn interesse voor de diversiteit van de tradities inzake ritme.

Het Fiorini-Rzewski Duo speelt tijdens deze tournee in een dubbelprogramma met het Erik Vermeulen Trio.