Peter Hertmans Quartet

Het Peter Hertmans Quartet belooft een avond vol moderne jazz, met verwijzingen naar klassieke muziek, symfonische rock, de spiritualiteit van John Coltrane, Indische muziek en moderne gitaarmuziek. Begin 2008 rolt hun eerste cd van de persen, die uitgegeven zal worden op het Brussels label Mognomusic.

Peter Hertmans: gitaar
Daniel Stokart: sopraansaxofoon
Theo de Jong: (NL) basgitaar
Lionel Beuvens: drums

Het Peter Hertmans Quartet is het nieuwste project van gitarist Peter Hertmans.
Begin 2006 zocht hij het gezelschap op van saxofonist Daniel Stokart, een muzikant die hem al een poosje intrigeerde vanwege zijn typische ECM-sound. Het ECM-label staat, wat Hertmans en Stokart betreft, symbool voor de sound van Europese jazz, die mee geboetseerd werd door grootheden als Kenny Wheeler, Bobo Stenson of Keith Jarreth. In de Nederlandse contrabassist Theo de Jong vond Hertmans de ervaring en de maturiteit die hij zocht. Het kwartet werd vervolledigd met drummer Lionel Beuvens, een jonge jazzcat met een zeer harmonische en melodische manier van drummen. De vier heren voelen zich goed bij elkaar, durven diep te graven in hun muziek en zweren boven alles bij interactie, tussen henzelf, met het publiek.

Peter Hertmans heeft een heel eigen manier van componeren. Hij startte zijn muzikale leven in de muziekacademie van Gentbrugge, waar hij piano studeerde. Tien jaar van zijn leven heeft hij gewijd aan dit instrument, en aan de studie van de muziek van Johann Sebastian Bach in het bijzonder. Dat zindert tot op de dag van vandaag nog na in zijn composities, die nog steeds een beetje vanuit piano-perspectief geschreven worden.

Hij debuteerde in 1981 en speelde de eerste jaren in klassieke jazzformaties met Erik Vermeulen, Jean-Louis Rassinfosse en Dré Pallemaerts, of met Philippe Aerts en Jan de Haas. Hertmans volgde masterclass jazzgitaar bij Paolo Radoni en studeerde een jaar in Hilversum bij Wim Overgaauw. Hij speelde al een paar concerten op Jazz Middelheim en het Blue Note Records Festival, tourde eerder met JazzLab Series met de groepen Ode for Joe en Greetings from Mercury en reisde met zijn gitaarkoffer naar onder anderen Signapore, Oostenrijk, Polen, New York en Litouwen. In Wroclaw, Polen, won hij de prijs van Beste Solist op het Jazzfestival in 1990, en datzelfde jaar kaapte hij op het Gaume Jazz Festival de Prijs van het Publiek weg. In 2002 startte hij een nieuwe samenwerking met Erwin Vann. Samen met Billy Hart en Nic Thys brachten ze in 2006 de cd Stone Sculpture uit op het Mognomusic label. Hertmans is een veelgevraagd sideman bij groepen als het Laurent Blondiau Quintet, Chroma of het Alexandre Furnelle Quartet, bouwde een academische carrière uit, nu als coördinator van de Jazz-sectie en leraar gitaar en didactiek aan het Leuvense Lemmensinstituut en is ook vaak te horen bij het Brussels Jazz Orchestra.