Sabin Todorov Trio

Het Sabin Todorov Trio speelt jazz. Lyrische jazz, jazz vol energie, jazz die free jazz niet schuwt, maarbovenal: leuke jazz. Jazz die je onder de armen kriebelt en jazz die je binnenpretjes bezorgt. Sabin Todorov, piano, Sal La Rocca, contrabas en Lionel Beuvens, drums, willen humor in hun muziek.

Sabin Todorov: piano
Sal La Rocca (I): contrabas
Lionel Beuvens: drums

Sabin Todorov laat zich graag inspireren door vaderlandse muziek; Bulgaarse folklore, typische Balkanritmes, maar vangt even goed vliegen af van Lennie Tristano, Joey Calderazzo, Chick Corea, Bojan Z of Fred Hersch.

Hij ontmoette Lionel Beuvens in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Beuvens leek hem een fidele kerel, intelligent en gezegend met een grote muzikaliteit. Todorov is nog steeds heel gelukkig dat hij deel uitmaakt van zijn trio, want niemand speelt de speciale Bulgaarse ritmes, zoals 9/8 en 7/8, zo goed als Beuvens. Op de Brusselse International Singer’s Competition stonden ze voor de eerste keer op scène met Sal La Rocca, en Todorov viel al gauw als een blok voor de energie en de kunstzinnigheid van deze Italiaanse contrabassist. Sinds 2005 vormen ze samen het Sabin Todorov Trio, dat al vele harten gewonnen heeft met hun vitale mix van moderne jazz en Bulgaarse melodieën.

Sabin Todorov haalt zijn diploma van Muziektheorie en Klassieke Muziek aan het Conservatorium van Sofia, Bulgarije. Hij vervolgt zijn scholing met een doorgedreven studie van Harmonie aan de Muzikale Hogeschool van Bourgas, waar het zwaartepunt nog steeds lag bij de klassieke muziek. Todorov raakt meer en meer gecharmeerd van jazzmuziek en trekt in het zog van verschillende jazzbands tussen 1980 en 1997 een spoor door Bulgarije. In 1997 belandt hij in België. Hij gaat studeren aan het Conservatorium van Brussel, waar hij in contact komt met onder anderen Nathalie Loriers, Diederick Wissels en Arnould Massart. Parallel met zijn studies blijft hij aan het werk als pianist, componist en arrangeur. Hij volgde masterclasses bij onder anderen Sheila Jordan en Bill Dobbins, speelde op verschillende festivals zoals Blue Note Festival (2004) of de Jazz Marathon in Brussel (2005). In 2006 speelde hij een reeks concerten met de Waalse pedant van JazzLab Series; Les Lundis d’Hortense, en tot op vandaag geeft hij les in verschillende academies.

Hun eerste cd werd net voor deze tournee uitgebracht op het Igloo-label, en luistert naar de naam Inside Story. Jazzmozaïek-hoofdredacteur Luc De Baets schreef hierover: Sabin Todorov heeft met dit debuutalbum meteen zijn visitekaartje afgegeven. De thema’s hebben vaak een Balkantintje, dansend, volks en fleurig, maar krijgen telkens een bewerking, die van Todorov een jazzpianist maakt met een apart verhaal. De intensiteit van zijn frasering en het sprekende verhaal dat hij brengt in het solowerk, maakt dat de kleine Bulgaar in ieder geval is uitgegroeid tot één van de meest beloftevolle pianisten op onze muziekscène.…Grandioos!