Jeroen Van Herzeele Quartet

Jeroen Van Herzeele mag op zijn 43ste al een stukje vaderlandse jazzgeschiedenis genoemd worden. Hij maakte deel uit van die jonge groep jazzmusici die aan het begin van de jaren negentig de Belgische jazz een nieuw élan wilden geven, weg van het goedbedoelde amateurisme. Geen wonder dat hij meermaals door JazzLab Series werd opgepikt. Bij het allereerste JazzLab-concert van Jean Warlands Sax-No-End, 15 jaar geleden, speelde hij al mee. Daarna volgden in een gestaag tempo de big band Octurn, het Van Herzeele Trio (met Peter Hertmans en Stéphane Galland), Alice’s Five Moons, de jazz-rock-fusionband Greetings from Mercury, het experimentele collectief Máäk’s Spirit, en het intelligent improviserende kwartet van Ben Sluijs. Misschien herinnert u zich ook Variations on a Love Supreme, een eerbetoon aan John Coltrane? Vast wel.

Jeroen Van Herzeele:tenorsaxofoon
Fabian Fiorini: piano
Jean-Jacques Avenel (F):contrabas
Giovanni Barcella (I): drums

Naarmate de muziek van Van Herzeele aan maturiteit wint, lijkt hij zich steeds dieper een weg doorheen het werk van Coltrane te graven. Diens spiritueel geïnspireerde en eindeloos consequente zoektocht naar de fundamenten van de muziek zijn voor Van Herzeele steeds een toetssteen geweest. Zijn geest waart door het nieuwe kwartet dat Van Herzeele op vraag van het laatzomerfestival Jazz In ’t Park in Gent kwam presenteren. Het is een internationale band geworden die wereldklasse uitademt.
Fabian Fiorini is een uitermate virtuoze en originele pianist. Zijn achtergrond reikt van klassiek over jazz en etnische muziek.
Italiaan Giovanni Barcella noemt zichzelf een “drummer-dichter”. Hij speelt vol Italiaanse passie en heeft een groot hart voor alle oprechte en tegendraadse vormen van muziek.
Bassist Jean-Jacques Avenel is een van de sterkhouders van de vrij gespeelde jazz in Frankrijk. Deze autodidact debuteerde in 1972 en speelde sindsdien bij groten als Noah Howard, Frank Wright of Steve Waring. Sedert 1981 maakte hij ook deel uit van het internationale sextet van Steve Lacy. Avenel is een natuurlijke muzikant met een opvallend trefzekere toon.

De doelmatigheid en kracht waarmee deze band speelt, is indrukwekkend. Het kwartet is vaak minder geïnteresseerd in harmonie, melodie of ritme, maar gebruikt volume, textuur, toonkleur en de interesse voor geluid op zich als basis voor improvisatie. Zelf zegt Jeroen over zijn nieuwe kwartet: “Vier muzikanten gebruiken hun muzikale ervaring en cultuur om een eigen klank te zoeken rond vrije en lyrische thema’s. Ze improviseren met motieven, permutaties, intervallen, twaalftonenstelsel, serialisme, polyritmiek, klankkleur en andere parameters uit de geïmproviseerde muzikale taal.”