Broché – Bouyer – Joris

Het duo Cecile Broché-Etienne Bouyer onderneemt al sinds 2004 een imaginaire wereldreis die hen naar het kruispunt van jazz, klassiek en vrije improvisatie brengt. Geen wonder dat ze op hun trektocht aanlopen tegen Chris Joris. Deze multi-instrumentalist maakte wereldmuziek nog voor die term bestond. Het Franse tijdschrift Jazz Hot noemt Joris ‘waarschijnlijk de beste Europese percussionist’. Hij is zelden te zien in een kleine bezetting, wat deze samenwerking met de klassiek geschoolde, maar experimenteel gebekte violiste Broché helemaal onmisbaarder maakt.

Cécile Broché: elektrische viool
Etienne Bouyer (F): sopraan- en tenorsaxofoon
Chris Joris: percussie

Cécile Broché is een Belgische violiste die meer weg heeft van Jimi Hendrix dan van Stéphane Grappelli. De Franse saxofonist Etienne Bouyer klinkt meer als Jan Garbarek dan als Sidney Bechet. Samen spelen ze al een vijftal jaren samen in diverse groepen en ensembles in België en Frankrijk. In duo puzzelen ze een heel apart muzikaal universum in elkaar. Ze laten zich inspireren door de idee van het reizen. In 2008 maakte het duo een magische debuut-cd, “Soundscapes”. Daarop nemen ze de luisteraar mee naar Greenwich Village (met de muziek van Ornette Coleman) en Harlem (Duke Ellington). Terug thuis kiezen ze de E 411 en trekken verder naar het Hongarije van Szervánszky. Ze passeren nog even langs het gedroomde land Molvanië tot ze in de vlaktes van Afrika Chris Joris tegen het lijf lopen. Het is een onderhoudende tocht vol onverwachte rendez-vous. Hun composities zijn fragiele miniatuurtjes die zich laten beluisteren als kortverhaaltjes, nu eens spannend en bevreemdend, dan weer humoristisch en beknopt als een cursiefje. De inventiviteit die nodig is om het huwelijk tussen viool en saxofoon te doen slagen was voor Broché als Bouyer de grootste uitdaging. De blanke sjamaan Chris Joris zorgt dan weer voor de perfecte ménage à trois. Met een batterij aan percussie-instrumenten tovert hij de gulle lach en de eclatante kleurenrijkdom van Zwart Afrika tevoorschijn. Broché bezorgt bovendien met haar gestroomlijnde bewegingen het publiek een meer dan een louter statische ervaring. Broché-Bouyer-Joris, dat is pure zuiverheid, intelligente puurheid, frisse spontaneïteit. Laat de reis beginnen!

Cécile Broché heeft een eclectisch muzikaal parcours achter de rug. Haar interesse gaat heel wat breder dan haar klassieke opleiding verraadt. Ze speelt in heel wat uiteenlopende projecten, waaronder hedendaagse muziek, vrije geïmproviseerde en wereldmuziek. Ze werkt samen met dansers en acteurs en heeft een grote interesse voor lichaamstechnieken als yoga en feldenkrais. In jazzkringen horen we haar voor het eerst aan het werk bij het Garrett List Ensemble (op de albums “The Unbearable Light” et “The Voyage”), David Linx en Diederik Wissels (“Heartland”) en Chris Joris (“Out of the Night”). Op haar eerste solo-cd, het experimentele “Violin @ New-York” mengde ze de geluiden van een broeierige wereldstad met de klankkleur van haar elektrische viool.

De muzikale achtergrond van Franse saxofonist Etienne Bouyer is niet minder eclectisch. Als jonge knaap volgde hij eerst vioollessen vooraleer hij als twaalfjarige definitief op de saxofoon overschakelde. Tijdens zijn studies jazzimprovisatie houdt hij er een actief professioneel leven op na. Hij speelt bigband, salsa, swing, chanson, wereldmuziek en volgt masterclasses bij Dave Liebman, Charlie Haden, Charles Lloyd, … Sinds 2004 speelt hij intensief samen met Cécile Broché in twee projecten: het Cécile Broché & Etienne Bouyer Duo en het Cécile Broché & Etienne Bouyer Quartet, met Martin Berauer op basgitaar en Emile Saubole op drums.

Sinds jaar en dag gaat Chris Joris, percussionist van wereldniveau, op zoek naar vreemde culturen en tradities om van hun ritmes te proeven. Het resultaat van zijn zoektocht leverde hem in 2003 de Klara Prijs voor Jazz op voor de cd Out of the Night. In datzelfde jaar schreef hij samen met Daniel Schell ook zijn Oratorio Ishango, het eerste Afrikaanse oratorium. Daarbij maakt hij gebruik van een breed assortiment aan instrumenten, van de likembé tot de djembé, van de ashiko tot de udu. Instrumenten die doorgaans met wereldmuziek worden geassocieerd maar in de muziek van Joris worden bovengehaald om de roots van de jazz uit te vergroten: Afrika en Europa. Al meer dan tien jaar toert Chris Joris door Europa met de Chris Joris Experience, een band met Belgische jazzmusici en Afrikaanse solisten. Daarmee maakte hij twee opmerkelijke cd’s voor het WERF label.