Sam Vloemans – Bord du Nord
Het is onmogelijk om Sam Vloemans vast te pinnen op een genre. Deze dertig jaar jonge trompettist heeft op korte tijd al meer dan een muzikaal watertje doorzwommen. Geboren in Curacao, werd hij verliefd op de latin- en soulmuziek. Opgegroeid in Europa, kwamen daar nog de funk en jazz bij. Met Bord du Nord schetst Vloemans een persoonlijk portret van Parijs.
Sam Vloemans: trompet, bugel, composities
Gwen Cresens: accordeon, bandoneon
Hendrik Braeckman: gitaar
Henk de Laat: contrabas
Louis Debij (NL): drums
Tijdens een verblijf in de lichtstad werd hij verliefd op het Franse chanson. Uit die liefde groeide Bord du Nord. Met de piano à bretelles van accordeonist Gwen Cresens in het achterhoofd, had Vloemans niet veel moeite meer om nieuwe muziek neer te pennen. Het werden bloedmooie composities, doordrongen van melancholie en nostalgie. Door de brede achtergrond en verschillende invalshoeken van de groepsleden ontstaat er een sfeervolle mix met invloeden uit tango, jazz, chanson, klezmer en klassiek.
Bord du Nord is een van de vele projecten van de man met steeds wisselende gezichten. Zo schitterde Sam Vloemans aan de zijde van Gabriel Rios, bij Duveltjeskermis, Buscemi, DezMona, de Kakkewieten, FES, Jaune Toujours of het gewezen El Tattoo del Tigre. Hij was een jaar lang artist in residence bij de Warande in Turnhout, iets wat Jef Neve of Robin Verheyen hem al voordeden. In opdracht van HETPALEIS componeerde hij muziek voor vierjarigen. Voor Water, Lucht, Aarde en Vuur baseerde hij zich op de vier natuurelementen, in Nachtmuziek zette hij slaappatronen, wensdromen en nachtmerries om in muziek. Daarnaast was hij al twee keer te gast bij JazzLab Series, met zijn eigen kwartet en met de groep Grand Groove. Doorheen al deze muzikale projecten en groepen is slechts één constante: zijn trouwste metgezel, de trompet.
Accordeonist Gwen Cresens maakte naam met Trio Dor. Sindsdien werkte hij samen met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest, Dick van der Harst, Bart Peeters, de Laatste Show band, Filip Jordens en Arno Hintjes. Eigen projecten zijn Orquesta en Sexteto Tanguedia en Papillon.
Gitarist Hendrik Braeckman bracht enkele jaren geleden een eerste cd uit op het W.E.R.F.-label, ‘Till Now. Hij werkte samen met Jan de Haas, Frank Vaganee, Koen De Cauter, het Muziek Lod, Brussels Jazz Orchestra en Jeroen van Herzele. Braeckman is docent aan het Conservatorium van Antwerpen.
Bassist Henk de Laat werkt samen met Rony Verbiest, Antje de Boeck, Jokke Schreurs en Pieter Embrechts. Internationaal begeleidde hij Shirley Bassey, Deborah Brown, Bob Mincer en Bob Malach. Met zijn eigen ‘Enrique Tarde quartet’ speelt hij regelmatig in binnen- en buitenland.
Eminence Grise Louis Debij (NL) is in België vooral gekend als drummer bij Bart Voet en Esmé Bos (Duveltjeskermis, Tres Tristes Tigres) en Sam Vloemans. In eigen land speelt hij bij Fay Lovsky’s Bande Dessinée en de Beau Hunks. Debij is, net als Vloemans, een onvermoeibare muzikale duizendpoot en een absolute meester op zijn instrument.
Voor een concert (in CC Casino, Koksijde) wordt Gwen Cresens vervangen door Anne Niepold. Deze jonge virtuoze accordeonist heeft een zeer brede muzikale achtergrond. In 2008 kreeg ze de Toots Thielemans Award voor haar eindwerk aan de jazzrichting van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Nu speelt ze o.a. bij Olla Vogala, Chansons Sans Paroles, La Roza Enflorese, Eléonor, … De cd Gardadvergur die ze met het duo ‘deux accords diront’ maakte, werd in 2006 met de prestigieuze Prix Gus Viseur bekroond.
Fan van het eerste uur Pieter Embrechts schreef het volgende over Bord du Nord:
Muziek om bij op adem te komen,
Als een zucht.
Als een soundtrack om je eigen film bij te dromen,
Als frisse lucht.
Vol weemoed naar verloren dingen,
Als een wandeling langs de kust,
Een innerlijk spel van herinneringen
En weergevonden lust.
Als een rust die kan swingen
Tussen drukke getijden,
Zo klimt deze zeldzame muziek langzaam in je oor
Ze doet je stilstaan bij wie je bent geworden en wat je ooit verloor.
Even stilstaan midden in het leven,
het is niet alle muziek gegeven. Maar deze wel.