De Beren Gieren

“A pianotrio with a twist.”

“De Beren Gieren combineert avontuurlijk jongleren met maatsoorten en tempi met hecht samenspel. De ambitieuze composities vol verrassende wendingen van pianist Fulco Ottervanger worden door het trio met opvallend gemak en zichtbaar plezier ten gehore gebracht”, dixit de jury van Jong Jazztalent, die in 2009 dit prettig gestoorde pianotrio als winnaars kozen.


Zelf omschrijven deze drie peinzers met kenmerkende zin voor absurde humor hun muziek als “Californian Jazzrabitity”. Waar dat voor staat, kan je alvast tijdens hun nakende tournee met JazzLab Series zelf achter komen. De jury van Jong Jazztalent liet zich alvast enthousiast en volgaarne bekeren tot de jazzrabitity en verkoos dit drietal unaniem tot de winnaars van de editie 2009.

Deze muzikanten zijn sinds lang ook de beste vrienden. Pianist Fulco Ottervanger en drummer Simon Segers spelen samen in de erg productieve, verrassende en tegendraadse surfhiphoprockfusionclashtrashbands “Members of Marvelas” en “Marvelas Something”. Bassist Lieven van Pee kennen we o.a. van Collapse, het door John Zorns Masada Quartet geïnspireerde kwartet met Jean-Paul Estiévenart.

Fulco Ottervanger (Nederland): piano
Lieven Van Pee: contrabas
Simon Segers: drums

Ze leerden elkaar kennen tijdens jamsessies In hun korte bestaan hebben ze een uitdagend en gevarieerd repertoire opgebouwd dat ze al uitprobeerden in vele Belgische en Nederlandse jazzcafés en festivals als Jazz sur ‘l Herbe en Jazz Middelburg. Pianist Fulco Ottervanger heeft na zijn studie als pianist ook nog klassieke compositie gestudeerd aan het Gentse conservatorium. Zijn composities horen daarom niet altijd binnen de strikte jazztraditie. Maar je hoort er wél het geschifte sérieux van Cecil Taylor, de tegendraadsheid van Thelonious Monk, de energie van Charles Mingus en de Hollandse humor van Misha Mengelberg in doorschemeren. Compositie en improvisatie hebben een even groot aandeel in de muziek van De Beren Gieren. Alle uitdagingen die horen bij het spelen in een modern pianotrio worden door deze drie jonge muzikanten voor honderd procent aangegaan.

In 2009 wonnen de Beren Gieren de eerste prijs van het Jong Jazztalent concours georganiseerd door het Gent Jazz festival. Dit levert hen een mooie toekomst in 2010 met deze tournee met JazzLab Series en concerten op het Gent Jazz Festival, Dinant Jazz Nights en Jazz Maastricht. Uit de motivatie van de jury:”Vol overtuiging kennen wij unaniem de eerste prijs toe aan het als trio optredende De Beren Gieren. Deze groep slaagt erin avontuurlijk jongleren met maatsoorten en tempi te combineren met hecht samenspel. Dit munt bovendien uit door elegantie en delicatesse. De leiding is in handen van pianist Fulco Ottervanger, wiens dynamische spelopvatting door een fijnzinnig toucher des te overtuigender klinkt. Zijn ambitieuze composities vol verrassende wendingen worden door het trio met opvallend gemak en zichtbaar plezier ten gehore gebracht. Het spel van drummer Simon Segers klinkt bijzonder lichtvoetig, terwijl hij ook zelf spannende initiatieven neemt. De stevig swingende basis wordt gelegd door bassist Lieven Van Pee. Ademend als één geheel brengt De Beren Gieren jazz met een verleidelijke knipoog. Wij wensen hen veel succes toe”.

Geen Evenementen