Mathilde Renault Trio feat. Jonas Knutsson

Het Mathilde Renault Trio feat. Jonas Knutsson speelt akoestische popmuziek, met jazzy en folky accenten. Op het podium is Renault niet die brave pianiste die mooi achter haar vleugel blijft zitten. Ze staat recht, danst, beweegt en zingt. Special guest tijdens een deel van de tournee is de Zweed Jonas Knutsson, volgens Renault de beste saxofonist ter wereld.

Het Mathilde Renault Trio is de nieuwe band van componiste, zangeres en pianiste Mathilde Renault, met Janos Bruneel op contrabas en Stijn Cools (of Teun Verbruggen) achter de drums. Het trio speelt buitengewone akoestische popmuziek, met jazzy en folky accenten. De stukken van Renault krijgen in de handen van haar en haar kornuiten bij elk concert weer een flinke bolwassing. Op het podium is Renault niet die brave pianiste die mooi achter haar vleugel blijft zitten. Ze staat recht, danst, beweegt en zingt. Haar muziek biedt de luisteraars een enorme rijkdom aan melodieën, harmonieën en ritmes. Geen rechttoe rechtaan pop, maar intelligente cross-over, vol verbeeldingskracht.

Mathilde Renault piano, zang
Janos Bruneel contrabas
Stijn Cools drums
Special guest: Jonas Knutsson (Zweden) sopraansax

Mathilde Renault werd geboren in Malmedy in 1986, in een muzikaal nest. Haar beide ouders zijn muzikant. Als kind was ze al heel creatief. Ze schreef muziek, speelde piano, maar ook schilderen en fotografie waren grote passies. Merkwaardig genoeg zou ze pas haar zestiende echt piano beginnen te studeren. Haar verleden als autodidact heeft ze nooit van zich af kunnen schudden. Elke muzikale ontmoeting is voor haar een opwindende stap in het onbekende.

Ze heeft piano gestudeerd bij Nathalie Loriers en Pierre Thomas en studeert nu bij Diederik Wissels. Ze volgde zanglessen bij Radka Ivanova, Maria Pia De Vito,… en volgde masterclasses met Dave Liebman, Roberto Cippelli, Maria Pia De Vito, Mario Laginha,…

Janos Bruneel is een bassist die in elk gezelschap een rol van betekenis speelt. Bij JazzLab Series kon je hem voorbije seizoenen al horen bij Hamster Axis of the One-Click Panther en DelVitaGroup. Op 6-jarige leeftijd begon hij met piano, later studeerde hij elektrische bas bij Piet Verbist aan de Stedelijke Muziekacademie van Lier en zette bij hem zijn studies verder aan de Kunsthumaniora van Antwerpen. Anno 2009 studeert hij contrabas aan de Koninklijke Conservatoria van Den Haag en Brussel bij Hein van de Geyn, Frans van der Hoeven en Christophe Wallemme.

Drummer Stijn Cools studeerde bij Stéphane Galland aan het Brusselse conservatorium. Hij speelt in talloze groepen als Mathilde Renault Trio, Cosboga Band, Meropee of Tao, vaak samen met zijn broer, gitarist Bert Cools.

Special guest voor deze tournee is sopraansaxofonist Jonas Knutsson. Mathilde Renault en Jonas Knutsson onmoetten elkaar voor het eerst in Stockholm. De durf en het talent van onze jonge componiste veroverden Jonas’ hart. Al snel begonnen zij samen te werken. In duo maken zij originele – jazzy en klassieke – composities, vol emoties met een beetje folk, en zelfs met Braziliaanse accenten. Maar ook in combinatie met het trio klikte het meteen. Mathilde Renault: “Voor mij is Jonas de beste saxofonist ter wereld. Hij kan zowel Coltrane spelen als een slaapliedje. De man heeft een uitzonderlijk gevarieerd klankenpalet.