RadioKUKAOrkest & Ellery Eskelin

Met hun intimistische en ietwat baldadige huisstijl is RadioKUKAorkest een kamerjazzensemble du jamais vu. De New Yorkse tenorsaxofonist Ellery Eskelin behoort tot de beste hedendaagse improvisatoren. Een ontmoeting tussen beiden kan dus wel eens héél bijzonder uitpakken.

Focus Knack: “Muziek voor ernstige lieden? Jazeker, maar dan het soort dat ook van tekenfilmgags, achtervolgingen en Monty Python houdt.”

Begin 2005 vroeg Klara, de Vlaamse cultuurradio, aan jazzbassist Kristof Roseeuw – bekend als lid van o.a. Flat Earth Society en Briskey – om een ensemble samen te stellen dat het radioprogramma De Kunstkaravaan live kon begeleiden. Roseeuw kwam uit bij de klarinet van Tom Wouters (FES, Kamikaze, …), de cello van Lode Vercampt (Kris Defoort Quartet, Brick Quartet, …) en het accordeon van Philippe Thuriot. Deze vier eigenzinnige persoonlijkheden vormen een bijzonder vinnig kwartet, op de schreef van jazz en klassiek.

De jazz zit ‘m vooral in de baspartijen van Roseeuw – de bovenbouw is in hoge mate elegante kamermuziek. De typische KUKA-muziek is niet in vakjes te vangen, maar is een schoolvoorbeeld van de hedendaagse wens om genres te combineren. Wereldmuziek, klassiek en pop worden samengesmeed tot aanstekelijke ritmes en onvermoede, nieuwe klankwerelden. Met hun intimistische, virtuoze en ietwat baldadige huisstijl is RadioKUKAorkest een kamerensemble du jamais vu.

Hun live optredens en radio-uitzendingen vonden een weerslag op een eerste cd, Songs for Broadcast (W.E.R.F. 2007). Naast RadioKUKAorkest als kwartet ontstond sinds hun samenwerking met de Canadese gitarist René Lussier ook het ‘KUKA 5tet’. Deze kwintetbezetting blikte in 2009 nog een cd in die we hopelijk in de loop van dit jaar nog mogen verwachten.

Kristof Roseeuw contrabas
Tom Wouters klarinet, drums
Lode Vercampt cello
Philippe Thuriot accordeon
Special guest: Ellery Eskelin (US) saxofoon


Lees hier een interview met Kristof Roseeuw

In samenwerking met het Gentse Kunstencentrum Vooruit en JazzLab Series is er nu deze spraakmakende en veelbelovende samenwerking met de New Yorkse saxofonist Ellery Eskelin. Ook Flat Earth Society-hoofdman Peter Vermeersch schrijft een aantal exclusieve composities voor het ensemble om deze heugelijke ontmoeting extra kracht bij de zetten.

Tenorsaxofonist Ellery Eskelin behoort tot de beste hedendaagse improvisatoren die geïnspireerd zijn door de vrije jazz. Down Beat verkiest hem jaar na jaar tot “Talent Deserving of Wider Recognition.” Nou en of…

Eskelin groeide op in een muzikale familie in Baltimore. Zijn moeder speelde Hammond-orgel en leidde haar eigen jazzgroepen in de jaren zestig. Eskelin begon tenorsaxofoon te spelen toen hij tien jaar was. Vanaf dat moment was het duidelijk dat hij jazzmuzikant wilde worden. Hij begon professioneel op te treden terwijl hij nog op de middelbare school zat. In 1983 verhuisde Eskelin naar New York om er te studeren. Hij speelde er met muzikanten als Joey Baron, Jim Black, Marc Ribot of Dave Liebman. Later kwamen daar ook Sylvie Courvoisier, Han Bennink of Rabih Abou-Khalil, … bij.

Hier is was kwadratuur.be over Eskelin wist te zeggen: “Klasseer deze saxofonist gerust onder de grote kunstenaars van onze tijd. Wat Picasso deed met schilderen is in wezen niet anders dan wat Eskelin doet met muziek. Afbreken en terug opbouwen tot een op het eerste gezicht niet normale compositie die verbluffend mooi is. Door de jaren heen heeft Eskelin een ijzersterke individuele stijl ontwikkeld.
i.s.m. Klara


Geen Evenementen