MixTuur

Accordeonist Tuur Florizoone is bij het brede publiek bekend als componist van de soundtrack bij de succesvolle film “Aanrijding in Moscou”. Hij is een avonturier – een vrijbuiter van de Vlaamse alternatieve folk- en jazz-scène. Met MixTuur gooit Tuur zich in een salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten. De composities schreef hij naar aanleiding van Mixed2010, het project rond de Congolese bastaardkinderen van blanke vaders en zwarte moeders die in alle stilte terechtkwamen in Belgische pleeggezinnen. Mixtuur werd een melange van het beste dat Afrika en Europa te bieden hebben.

Voor wie JazzLab Series al een tijdje volgt, is Tuur Florizoone bijlange geen onbekende. Hij stelde in 2005 zijn kersverse trio Tricycle voor in een tournee, speelde in een heel ander trio met celliste Marine Harboczewski en tubaspeler Michel Massot en was de ruggengraat van het kwartet van gitarist Quentin Dujardin tijdens diens memorabele tournee in januari van dit jaar.
Met zijn lange gestalte en wapperende haren is Florizoone een mooie en charismatische podiumverschijning. Mixtuur is de (voorlopige) apotheose van zijn nu al buitengewone carrière. Consolidatie van het bekende en confrontatie met het ongekende samengebald in één onvergetelijke concertavond.

Tuur Florizoone accordeon
Tutu Puoane zang
Aly Keita balafoon
Laurent Blondiau trompet
Michel Massot tuba en trombone
Nicolas Thys contrabas
Chris Joris percussie
Marine Horbaczewski cello
Wendlavim Zabsonre drums
Nabindibo Choeurs Polyphoniques Congolais

De Gentste vzw Trefpunt had hem voor de Gentse Feesten in 2010 gevraagd een compositie te maken in het teken van Mixed2010, het veelzijdige project dat de geschiedenis belicht van de vergeten kinderen van Congo: van de bastaards die geboren werden uit meestal een blanke vader en een zwarte moeder en die in alle stilte in België terechtkwamen in adoptiegezinnen. Het werd een onvergetelijke avond die nu een volwaardig vervolg krijgt in deze prestigieuze JazzLab Series tournee.

Tuur Florizoone gooit zich in deze salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten. Een wereld vol tegenstellingen betreedt het podium. Aan de ene kant Europese muzikanten die zelf niet vrij van enige mixtuur zijn gebleven. Marine Horbaczewski (België/Oekraïne/Italië) speelt cello, Michel Massot (België/Congo) speelt tuba, Chris Joris is dan misschien een rasechte Belg, maar qua invloeden is deze sterpercussionist meer zwart dan blank.
Aan de andere kant, uit Afrika: Aly Keita, de absolute top qua balafoonspel uit Ivoorkust. Naast hem: de jonge drummer Wendlavim uit Burkina Fasso. Ten slotte, de zangeres met Zuidafrikaanse roots Tutu Puoane en het Kongolese koor Nabindibo. Samen belichamen zij de symbiose van dit uitzonderlijke project.
Aan de fundamenten van MixTuur staat niemand minder dan bassist Nicolas Thys. Helemaal bovenaan: klankkunstenaar en trompettist Laurent Blondiau.
Wat mankeert er dan nog? Een accordeon, natuurlijk. De mulat der muziekinstrumenten, de kameleon van het feest, de passie, de nostalgie, de verloren zoon, de verboden noot, de uit de hand gelopen smacht naar levensvreugde.

Dàt is MixTuur.

Mixtuur is een initiatief van Trefpunt vzw en een coproductie tussen JazzLab Series en Aventura Musica.

i.s.m. Klara

Bekijk de reportage over het ontstaan van MixTuur op de Gentse Feesten 2010 op Moodio.tv

Lees op kwadratuur.be een bespreking van “Hunt”, een van de composities die u kan beluisteren op de nieuwe cd

“Florizoone speelt meesterlijk accordeon, ook wel de mulat onder de instrumenten of le piano des pauvres genoemd. Hij speelt een vindingrijk spel met timbres en ritmes en weefde die door elkaar tot een kleurrijk tapijt. Dat de muziek soms een sterke ritmische onderstroom had met drums, balafoon en percussie kon bijna niet anders. Samen met bassist Nic Thys leidde dat geregeld tot een aanstekelijke groove. Maar hij creëerde ook hartverscheurende melodieën die vooral door de cello en de stem werden gedragen..” Het Nieuwsblad

Geen Evenementen
Bekijk hier een reeks interviews die Cobra.be met Tuur afnam over MixTuur.
Over Aly Keita

Over Nabindibo

Over Wendlavim Zabsonre

Over Tutu Puoane

Over Chris Joris

Over de Belgen in MixTuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.