Een greep uit het nieuwe seizoen

Het nieuwe pianotrio van Nathalie Loriers zet in september meteen de toon voor een kwalitatief jaar vol jazz. Hun nieuwe en ondertussen negende album, ‘Les 3 petits singes’ (W.E.R.F. 103) ligt ondertussen in de winkel. Melodieus en toegankelijk maar tegelijk uitdagend en groovy, de pianiste van het Brussels Jazz Orchestra laat opnieuw haar persoonlijke stem horen.

In oktober komt uit Wallonië de saxofonist-fluitist Manuel Hermia ons verbazen met zijn Rajazz, een muzikaal en filosofisch concept waar hij de ruimte tussen Indische raga en jazz exploreert.

Zoals elk jaar krijgt ook nu de winnaar van Jong Jazztalent Gent een plaats bij JazzLab Series. In november tourt Ifa Y Xango door de zalen. Dit frisse zevental slaat een brug tussen verre afro- en latino-klanken en de eigen achtergrond in jazz, rock, vrije improvisatie en klassieke muziek. Ze vervlechten weldoordachte eigen composities met de broeierige spontaniteit en improvisatie die je van een wereldse groep verwacht. Na de zomer komt het eerste album van Ifa Y Xango uit.


Ook de rest van het seizoen ziet er veelbelovend uit: de jonge Jens Bouttery presenteert in februari zijn theatrale en eigenzinnige ‘Dubtapes’-project, waarin geprojecteerde interviews met kunstenaars handig gecombineerd worden met live muziek.

Zang krijgt extra aandacht met de Australisch-Belgische Kristen Cornwell, Melanie De Biasio en bariton Sander De Winne. Met Score Man, het bigbandproject van El Tattoo Del Tigre-grondlegger Thomas De Prins, krijgen ook de grotere bezettingen een plaats in de JazzLab Series. En tot slot is er Too Noisy Fish, het eigenzinnige pianotrio van Peter Vandenberghe, Kristof Roseeuw en Teun Verbruggen. Niet te missen.