Ifa y Xango

Dit frisse zevental slaat een brug tussen verre afro- en latino-klanken en de eigen achtergrond in jazz, rock, vrije improvisatie en klassieke muziek. De winnaars van Jong Jazztalent Gent 2011 vervlechten weldoordachte eigen composities met de broeierige spontaniteit en improvisatie die je van een wereldse groep verwacht.

 “Aan branie heeft Ifa Y Xango geen gebrek. Deze zevenkoppige bende uit Antwerpen en Brussel schudt het stof van de conservatoria van zich af en bewandelt paden waarop John Coltrane en Sun Ra hen zijn voorgegaan. Hun debuutplaat ‘Abraham’ is een geïmproviseerde suite die kolkt als een vulkaan. Tribaal, mysterieus, soms oerend hard en met jeugdige overtuiging gebracht.” – F. Goossens, Focus Knack, 31/10/’12

In Cubaanse Braziliaanse religies staat Ifa voor wijsheid en kennis, Xango is de heer van de bliksem, het vuur, de dans. De combinatie Ifa y Xango is de muzikale samensmelting van deze twee. In de zomer van 2010 nam de band een eerste demo met 3 tracks op. Rataplan in Borgerhout rook talent en bood de heren drie dagen in-huis repetitietijd aan met aansluitend een concert. Skoda Jazz sprong mee op de kar en nam het debuutconcert op in z’n programma. De band werd opgepikt door Stubru-smaakmaker DJ Lefto, die één van de tracks als opener op z’n ‘summer edition mix’ zette. Het eerste jaar van Ifa Y Xango bracht optredens in jazzbars als De Singer (Rijkevorsel) en Bar Du Matin (Brussel), kunstencentra als het Leuvense STUK en een optreden in het voorprogramma van Archie Shepp. Het jaar werd passend afgesloten met een overwinning op Jong Jazztalent Gent.

Viktor Perdieus tenorsaxofoon
Filipe Nader altsaxofoon
Niels Van Heertum euphonium
Seppe Gebruers piano
Laurens Smet contrabas
Ruben Pensaert drums & percussie
Sep François percussie

De professionele jury motiveerde haar beslissing als volgt: ‘Het meest veelbelovend vonden wij het septet Ifa Y Xango, dat zich op intelligente, authentieke wijze laat inspireren door Latijns-Amerikaanse volksmuziek en ritmes. Dit leidt onder andere tot aanstekelijke klankkleuren, die vooral door de aanwezigheid van een euphonium –kleinere broer van de tuba– vaak een grote mildheid uitstralen. De musici blijken te beschikken over veel energie. Pianist Seppe Gebruers waardeerden we in het bijzonder door zijn lef en eigenzinnige invallen. Winnaar Ifa Y Xango heeft een hoop potentieel, waarvan we verwachten dat de musici die snel helemaal gaan waar maken.’ In 2012 staat de band op het hoofdpodium van Gent Jazz.

Je hoort het meteen in hun muziek, de muzikanten van Ifa Y Xango zijn van vele markten thuis. . Zo vervoegt euphoniumspeler Niels Van Heertum geregeld Marble Sounds, Mâäk’s Spirit en Va Fan Fahre en speelt hij ook bij het Jens Maurits Orchestra, dat met het project Dubtapes bij JazzLab Series tourt in maart 2013. Pianist Seppe Gebruers speelt live de muziek van Jef Neve bij de nieuwe theatervoorstelling van De Maan, ‘De Piano’. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De plannen voor een debuutplaat zijn nu helemaal klaar. Na de zomer mogen we het eerste album van Ifa Y Xango verwachten. Knoppenman van dienst is Werner Pensaert, die we oa kennen van zijn werk met Jef Neve, Zita Swoon en Hooverphonic, én als de vader van drummer Ruben. Dat kan niet mis gaan.