2X Bart Maris

Double Bill: 2x Bart Maris met Walabix & Vercampt

(c) JazzLab Series
(c) JazzLab Series

Moet Bart Maris nog voorgesteld worden? De onvermoeibare duizendpoot van de Belgische jazz, die mee aan de basis lag van en speelde in groepen als  X-Legged Sally, Think Of One, Flat Earth Society en de Brusselse folkband Jaune Toujours (samen met zijn broer Piet Maris) is ook in het buitenland geen onbekende. Hoog tijd voor een muzikaal portret van deze man, in de vorm van een double bill met Bart Maris als rode draad.

Bart Maris trompet, artistieke coördinatie

Bart Maris & Lode Vercampt
Lode Vercampt cello

Bart Maris & Walabix:
Quentin Biardeau   sopraan- en tenorsaxofoon
Gabriel Lemaire   altsaxofoon, klarinet
Valentin Ceccaldi  cello
Adrien Chennebault  drums

Op 10 juli 2014 werden op het Gent Jazz Festival de SABAM Jazz Awards uitgereikt. Bart Maris ontving de SABAM Jazz Award in de categorie ‘Gevestigde Waarde’. Lovende woorden in het juryrapport: “Zin voor initiatief, collegiale instelling, grote daadkracht bij het uitbouwen van de scene, niet in het minst door het creëren van muzikale netwerken en in het bijzonder de groothartige inzet waarmee hij ook jonge musici in het creatieve proces meeneemt.”

Hoewel hij al lang tot de groten behoort, blijft Maris horizonten afspeuren naar nieuwe en creatieve initiatieven. Als laureaat van de jazzcoproductie die JazzLab Series vorig jaar in het leven riep, kozen we een avond die twee gezichten van de trompettist en componist toont: zijn onvolprezen duo met Belgiës leading cellist Lode Vercampt en het jonge Franse combo Walabix, dat Maris in de Gentse Hot Club ontdekte.

Met Lode Vercampt bracht Bart Maris recent de cd Krommekeer uit op het Negocito Records label. Deze plaat verzamelt composities van Bart en improvisaties die beide meesters tussen hun werk voor grote projecten als FES en Wim Mertens Ensemble creëerden. Een oefening in intimiteit en vakmanschap.

Walabix maakt deel uit van het muzikantecollectief Tricollectif in Orléans, een bende jonge snaken met een grenzeloze drang om te creëren. Maris was verrast door hun originaliteit en gedrevenheid en ging met hen in zee. Een statement om te tonen dat we in België al te vaak naar Amerika kijken als mekka van de jazz terwijl in Europa minstens even waardevolle dingen gebeuren. Originele bezettingen, poëtische klankwerelden, filmische soundscapes, een avond van ontdekking en verwondering is gegarandeerd.

Laureaat Jazzcoproductie (JazzLab Series, Vrijstaat O., Rataplan, De Werf, NONA, Handelsbeurs, Flagey, De Casino en CC Muze).

Walabix: www.tricollectif.fr/walabix
CD Krommekeer (Maris & Vercampt): www.elnegocitorecords.com

WALABIX invite MARIS from Jean-Pascal Retel on Vimeo.

 

Geen Evenementen