Moker

(c) JazzLab Series
(c) JazzLab Series

Het Gentse kwintet Moker rond gitarist Mathias Van de Wiele is een band die alles in huis heeft: bagage, lef, sterke composities en humor. Swingende jazzritmes staan tegenover stevige rockgrooves; vrije improvisaties wisselen de doortimmerde structuren af. Van deze hamer krijgen we graag een klop!

“Muziek met humor: het mocht wat vaker (…) Moker is bezig een indrukwekkend parcours af te leggen.” (Patrick Auwelaert , Kunsttijdschrift Vlaanderen)

Bart Maris  trompet
Jordi Grognard  tenorsaxofoon, klarinet
Mathias Van de Wiele  gitaar, compositie
Lieven Van Pee  contrabas
Giovanni Barcella (IT)  drums

 

Met trompettist Bart Maris en saxofonist/klarinettist Jordi Grognard heeft Van de Wiele een flamboyant koppel blazers in zijn band gehaald. Zelf beschikt Mathias over een door effectpedalen bepaald gitaargeluid dat zowel liefelijk als meedogenloos kan zijn. Contrabassist Lieven Van Pee zagen we bij JazzLab Series al passeren met het  prettig gestoorde trio De Beren Gieren. Giovanni Barcella (ook drummer bij o.a. BackBack, PJDS en Jeroen Van Herzeele Quartet) laat zijn Italiaanse passie in zijn drumspel ten volle naar boven komen.

Veertien jaar ploeteren in de sonore klei resulteerde in een sterke, authentieke soms eigenwijze sound die een organisch smeedwerk vormt van klankpoëzie en intelligente  songwriting, improvisaties en soundsculpturen. Muziek met veel diepgang en verschillende lagen: er is altijd meer te ontdekken dan je zo op het eerste gehoor zou denken. Live brengt Moker een eclectische en energieke set met veel interactie, overtuiging en een gedrevenheid die in binnen- en buitenland door menig muzikaal avonturier gesmaakt wordt. Moker, de hamer, staat hier als constructieve metafoor, voor muziek die constant in beweging is.

Haastig was Moker niet om een nieuwe plaat uit te brengen. Maar het album  ‘Overstroomd’ (W.E.R.F label, 2013) stààt er. Soms wordt de mosterd gehaald uit de jazztraditie. Op andere momenten worden alle conventies overboord gegooid en geeft de groep zich over aan hun tomeloze honger naar experiment. ‘Overstroomd’ is een bijzonder samenhangende plaat die menig muziekliefhebber zal bekoren. Net zoals een waterstroom wisselen de modi op de plaat van zacht kabbelend via diverse stroomversnellingen tot ware tsunami’s.

Enkele Quotes over het album ‘Overstroomd’
“…Un album qui explose comme un feu d’artifice” (Claude Loxhay – Jazzaround Magazine)

“… a cohesive album, but the quintet presents varied facets of their sound… similar but differentiated, like a parade of reflections. Pick of the Week.” (Dave Summer, eMusic)

www.moker.org

Geen Evenementen

De tournee wordt uitgebreid met een aantal concerten in Wallonië: Jazz Tour (i.s.m. Les Lundis d’Hortense)