Seizoen 2016-2017 van JazzLab Series

Brave New Maria (c) Thomas Geuens
Brave New Maria (c) Thomas Geuens

Achter de schermen wordt het nieuwe seizoen van JazzLab Series klaargestoomd. Vanaf september 2016 brengt JazzLab Series een nieuwe lading Belgische jazzgroepen van de bovenste plank. Powerjazzkwartet Nordmann begeleidt een stille film. Bart Maris gaat de dialoog aan met sopraan Sylvie de Pauw. De multi-gelauwerde jonge leeuwen van SCHNTZL tonen hoe de toekomst van de Belgische jazz eruit ziet. Maar ook Carlo Nardozza, Mephiti, Drifter, Nathalie Loriers, Antoine Pierre Urbex en vele anderen komen aan bod in 2016-’17.

We stellen ze met trots aan je voor.

(c) Thomas Geuens
SCHNTZL

Omringd door ronkende namen komt drummer Antoine Pierre als bandleader voor de dag. Antoine Pierre Urbex is met z’n ambitieuze, eigentijdse en grootstedelijke jazz de ideale opener van het seizoen. Het duo SCHNTZL is goed op weg om de jazzscene te veroveren, met hun muziek die schippert tussen jazz, pop, klassiek en elektronica. Hun jong geweld wordt tijdens de double bill van november in balans gebracht met het trio Loriers-Postma-Thys. Liefhebbers van lyrische Scandinavische jazz zullen in december aan hun trekken komen. Saxofonist Erik Bogaerts brengt met Mephiti in een oogwenk het Zweeds dorpje Harlösa tot leven.

Drifter (c) Dave Stapleton
Drifter

Het Alexi Tuomarila Quartet pikt na jaren de draad terug op onder de naam Drifter, een langverwachte comeback voor velen. De vier klassebakken zorgen nog steeds voor magie op het podium. De februaritournee werd geclaimd door het Nardozza-Schepers Delirium Quintet. Twee trompetten en een ritmesectie, daarmee creëren Carlo Nardozza en Nico Schepers een universum waar spelplezier en virtuositeit hoogtij vieren. In maart staat een vleugje rockjazzgeweld voor je klaar. De muziek van Nordmann bezit een suggestieve kracht en filmische sfeer. De bizarre cultfilm ‘Dementia, Daughter of Horror’ muzikaal begeleiden is spek naar hun bek.

Nathan Wouters (c) Thomas Geuens
Nathan Wouters

Tijdens de double bill van april maken we een muzikale geschiedenistrip met ‘Brave New Maria’. Bart Maris, Sylvie De Pauw en schrijfster Kristien Hemmerechts verdiepen zich in de brieven van de Eeklose Maria Nys, vrouw van schrijver en wereldburger Aldous Huxley… Alsof dit nog niet genoeg is, zet contrabassist Nathan Wouters een indrukwekkende soloprestatie neer. Het seizoen sluiten we in crescendo af met FUNDAMENT. Vijf contrabassen krijgen versterking van lage blazers om de onderste regionen van het klankenspectrum te verkennen. Deze topmuzikanten, aangestuurd door Peter Jacquemyn, laten het podium daveren op z’n grondvesten.

Beluister muziekfragmenten via Spotify.

Verder staan er  weer een hele reeks jazzcursussen (JazzClass Series) op de kalender voor muziekliefhebbers die zich graag verdiepen in de bruisende geschiedenis en dito platencollectie van de docent.

Dat JazzLab Series niet binnen de landsgrenzen blijft, daar is het project Criss Cross Europe het bewijs van. Niemand minder dan de Franse klarinettist Louis Sclavis zal zich ontfermen over de jonge getalenteerde muzikanten van de Criss Cross Europe Band 2016.

 

Sept-okt ’16: Antoine Pierre Urbex

Nov ‘: Double Bill SCHNTZL / Loriers-Postma-Thys

Dec ’16: Mephiti

Jan ’17: Drifter

Feb ’17: Nardozza-Schepers Delirium Quintet

Mrt ’17: Nordmann’s Daughter of Horror

Apr ’17: Doube Bill Nathan Wouters solo / Brave New Maria

Mei ’17: Fundament