Imagine Raymond

Imagine Raymond (c) Thomas Geuens banner website

“Raymond Scott had this fascination for rendering the human mechanical and the mechanical human”

Michel Masts sextet Wofo gaat voortaan door het leven als Imagine Raymond en duikt in het universum van – zoals de titel al doet vermoeden – de Amerikaanse componist en muzikant Raymond Scott (1908-1994). Om Scotts wereld te doen herleven, wordt de band aangevuld met componist/elektronicawizzard Dijf Sanders en videomaker Victor Van Rossem.

Hoewel Raymond Scott bij het grote publiek geen belletje doet rinkelen, zit zijn muziek wel in het collectief geheugen van miljoenen mensen. Wie kent immers niet de maffe deuntjes die honderden tekenfilms begeleiden van Warner Bros’ Bugs Bunny, Daffy Duck en andere Looney Tunes.

Mattias Laga klarinetten
Jon Birdsong cornet
Michel Mast tenorsaxofoon
Stijn Engels piano, toetsen
Xavier Verhelst basgitaar
Jonathan Callens drums, elektronics
Dijf Sanders electronics
Victor Van Rossem beeld

Pol Segers techniek

Scott was een synthesizer pionier. Hij was even geniaal in het componeren van akoestische populaire muziek als in het uitvinden van en componeren op elektronische instrumenten. Wellicht was hijzelf de enige persoon ter wereld die verbaasd was dat zijn muziek een ongekend succes zou kennen dankzij tal van wereldberoemde animatiefilms. Met Imagine Raymond worden de diverse aspecten uit zijn oeuvre belicht: de akoestische “jazzcomposities” komen rijkelijk aan bod en er wordt gespeeld met zijn elektronische muziek. Het repertoire wordt aangevuld met originele muziek van Xavier Verhelst en Dijf Sanders.

De jonge filmmaker Victor Van Rossem verzamelt en bewerkt beeldmateriaal om de live-uitvoering te begeleiden. Archiefmateriaal (voornamelijk reisfilmpjes uit de jaren ’30, ’40 en ’50, gefilmd op 8mm pellicule) wordt in real time gemanipuleerd. Aldus wordt Imagine Raymond een totaalconcept, dat zowel knipoogt naar de speelse dimensie van Scotts werk als dat het hem ernstig neemt als componist en onderzoeker.

No Shows found

Laureaat JazzLab Impuls (coproductie met 30CC Leuven, KAAP Brugge en Oostende, Rataplan Borgerhout, NONA Mechelen, Handelsbeurs Gent, Flagey Brussel, De Casino Sint-Niklaas, CC Muze Heusden-Zolder en JazzLab Series)

i.s.m. ART-SPOT.be

 

www.imagineraymond.be/