Donder / Igor Gehenot Organ Trio

27 november 2017
Evelien De Jaeger

Donder  

(c) Trui Amerlinck

(c) Thomas Geuens

Het pianotrio Donder mogen we zonder schroom toevoegen aan het lijstje van pottenbrekende Belgische jazzbands zoals De Beren Gieren, SCHNTZL en Steiger. Hun ingetogen debuutalbum Still bewees in al zijn eenvoud dat dit trio een grandioos talent herbergt en kreeg verschillende lovende recensies vanuit de Verenigde Staten en Europa.  Recent kwam hun tweede album uit, een samenwerking met de jonge Deense muzikant Lars Greve. Donder zit niet stil en stelt tijdens op 16 november hun derde album ‘Keukenpraat’ voor (W.E.R.F 157). In afwachting kunt u via deze link al vooruitbestellen en de single ‘Paul, Dancing‘ beluisteren.

Harrison Steingueldoir piano 
Casper Van De Velde drums 
Stan Callewaert contrabas  

Bassist Stan Callewaert, pianist Harrison Steingueldoir en drummer Casper Van De Velde (SCHNTZL) nemen de luisteraar mee op een donkere cinematografische trip met aan David Lynch en Hitchock verwante vibes. Dit doen ze door verschillende lagen en atmosferen te combineren met hypnotiserende ritmes. Een constante zoektocht die ze al improviserend afleggen. 

“Muziek met een kosmische dimensie waarvan de sterkte ligt in de omzichtigheid waarmee details aangebracht worden” -Jazzmozaïk (George Tonia Briquet)  
“A seriously captivating album.” - Bird is the Worm (Dave Sumner) 

Igor Gehenot Organ Trio 

igor-gehenot-organ-trio.20170825070004 (1)

(c) Thomas Geuens

Enkele jaren geleden werd de jonge pianist Igor Gehenot nog de Waalse Jef Neve genoemd. Die vergelijking zal je vandaag niet meer horen, want op enkele jaren tijd heeft Gehenot een heel eigen stem ontwikkeld. Hij viel meermaals in de prijzen met zijn trio met Teun Verbruggen en waagt zich nu aan een instrument dat tot de verbeelding spreekt dankzij zijn herkenbare, zwoele klank: het hammond orgel.  

Igor Gehenot piano 
Quentin Liégeois gitaar 
Matthias De Waele drums 

Niet alleen JazzLab merkte het talent van Gehenot op toen ze zijn trio enkele jaren geleden een tournee aanboden. Ook het toonaangevende Britse tijdschrift Jazzwise was onder de indruk van de Luikenaar: Gehenots laatste worp kreeg van Jazzwise de titel “jazzplaat van het jaar” aangemeten.  

De pianist heeft twee sterke troeven in huis: een grote dosis vastberadenheid en een onontbeerlijke portie talent. Met concerten op de grote Belgische en buitenlandse jazzfestivals, zoals Gent Jazz Festival, Brussels Jazz Marathon, London Jazz Festival, e.v.a., heeft hij de voorbije jaren zijn grote doorbraak geforceerd.   

Zijn beïnvloeding door hip-hop en andere urban genres heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken, maar voor zijn nieuwste project keert hij terug naar zijn andere grote liefde, de jazztraditie en één van haar exemplarische instrumenten: het hammond orgel. Samen met partners in crime Quentin Liégois op gitaar en Mathias De Waele op drums gaat hij klassiekers te lijf van onder meer Ray Charles en John Scofield. Verwacht je aan een diepe en warme blues-sound waar het spelplezier van afspat.  

DateBandLocationCityCountry
16-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio Eetcafé De WerftGeelBelgium
19-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio CC Het SpoorHarelbekeBelgium
23-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio HandelsbeursGentBelgium
24-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio Cultuurcentrum De Bogaard Sint-TruidenBelgium
25-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio NONAMechelenBelgium
30-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio CC de MeentAlsembergBelgium
31-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio RataplanAntwerpenBelgium
01-02-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio KAAP | De WerfBruggeBelgium

DateBandLocationCityCountry
17-01-2019DonderFlageyElseneBelgium

www.donderband.com

igorgehenot.com