JazzLab 2.5 / Gaume Jazz festival

Affichebeeld JazzLab 2.5Voor ons 25-jarig bestaan maakten we van seizoen ‘18-‘19 een feesteditie, die we aanvatten met een knaller van een openingsavond met gloednieuwe projecten van toonaangevende jazzartiesten. Voor JazzLab 2.5 startten vier muzikanten voor hun carte blanche een nieuwe band op, waarmee we op stap gingen door Vlaanderen en Brussel: Dré Pallemaerts (Seva), Lynn Cassiers (Yun), Bert Dockx (Ottla) en Hendrik Lasure (warm bad). 

Ons feestjaar sluiten we officieel af op 11 augustus, wanneer drie van deze artiesten – Lynn Cassiers, Bert Dockx en Hendrik Lasure – met hun bands optreden op het Gaume Jazz Festival, een van de oudste en gezelligste jazzfestivals van het land.

Meer informatie en tickets vind je via de festivalwebsite.

 

*****

Dré Pallemaerts Seva (okt ’18)

Niemand minder dan Dré Pallemaerts geeft de aftrap met Seva, een nieuw viermanschap van muzikanten die hun strepen ruimschoots verdienden in de internationale muziekscene. Dré Pallemaerts hoort als begaafd drummer en componist al 30 jaar tot de crème van niet alleen de Belgische, maar ook de internationale jazzscene. Met zijn kenmerkende subtiele en lyrische flair was hij al het ritmische anker voor Toots Thielemans, John Scofield en Melanie De Biasio.

Lynn Cassiers Yun (dec ’18)
* op onze jubileeavond in Flagey zal Lynn optreden met haar Imaginary Band

Het zal misschien verbazen, maar de platenkast van elektronica-artieste en vocaliste Lynn Cassiers is gevuld met jazz uit de jaren ’50 tot ’70. Lynn Cassiers dwaalt al jarenlang rond in het braakland tussen jazz, improvisatie en elektronica. Voor haar carte blanche met JazzLab, kiest ze voor het project Yun, dat zowel aan traditie als aan experiment raakt. Dat is ook de favoriete speelzone van de Brusselse Giovanni Di Domenico, ergens tussen pop, minimal en jazz. Als jazzzangeres en elektronica- artieste is Lynn Cassiers een buitenbeentje, op zoek naar rafelige randjes in muziek. Met een rits boeiende persoonlijkheden toetst ze tijdloze standards aan haar eigen gelaagde muzikale taal.

 

Foto Bert D tekstje onderaanBert Dockx Ottla (feb’19)

In februari is het de beurt aan Bert Dockx. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans keert terug naar zijn jazzroots. De zanger-gitarist die nog nooit een slechte recensie kreeg, bouwde de voorbije 15 jaar aan een oeuvre dat zowel in een alternatieve rockomgeving als in jazzkringen bewonderd wordt. Voor zijn carte blanche voegt hij het hedendaags jazzproject Ottla toe aan zijn reeds imposante carrière. Met de bezetting van Ottla zet hij in op spontaniteit, intensiteit en spelplezier. Ze spelen zowel eigen werk als composities van grootmeesters als Monk, Ellington en Sun Ra.

 

Hendrik Lasure warm bad (apr ’19)

Pianist Hendrik Lasure trakteert je in de maand april op een gevarieerd muzikaal menu met ‘warm bad’. Lasure speelde zich als tiener al in de kijker en leverde met het debuut van SCHNTZL een volwassen statement af. Het duo wordt in de pers geroemd voor hun eigenzinnige idioom, dat verwijst naar het minimalisme van Wim Mertens en Philip Glass, verrijkt met hedendaagse elektronische elementen en improvisatie. Improvisatie, pop en experiment gaan er hand in hand. Ook met ‘warm bad’ maakt Lasure de spreidstand tussen zijn meeslepende pianodeuntjes en abstracte klankvelden.

 

Met dank aan de coproducenten die de projecten voor JazzLab 2.5 ondersteunen: Handelsbeurs, Flagey, De Casino, CC Muze, NONA, 30CC, Rataplan, KAAP en Muziekcentrum Track