Ontdek het nieuwe seizoen 18-19
Voor ons 25-jarig bestaan maken we van seizoen ‘18-‘19 een feest! We stellen met trots de nieuwe lichting tournees voor volgend seizoen aan je voor. Klik telkens op de groepsnamen voor meer info en muziek- of beeldfragmenten. Of ga een kijkje nemen op Spotify.
Om het nieuwe seizoen knallend in te zetten, doen we een upgrade. Met vier eigen producties onder de noemer JazzLab 2.5 presenteren we een doorsnede van een kwarteeuw Belgische jazz, met een blik op de toekomst.Vier toonaangevende muzikanten starten een nieuwe band op waarmee we doorheen het seizoen zullen touren: Dré Pallemaerts, Lynn Cassiers, Bert Dockx en Hendrik Lasure. Op onze openingsavond in Flagey op 26 september ’18, meteen ook het startschot van ons seizoen, tekenen drie van de vier present.
Niemand minder dan Dré Pallemaerts geeft de aftrap met Seva, een nieuw viermanschap van muzikanten die hun strepen ruimschoots verdienden in de internationale muziekscene. Dré Pallemaerts hoort als begaafd drummer en componist al 30 jaar tot de crème van niet alleen de Belgische, maar ook de internationale jazzscene. Met zijn kenmerkende subtiele en lyrische flair was hij al het ritmische anker voor Toots Thielemans, John Scofield en Melanie De Biasio.
Het zal misschien verbazen, maar de platenkast van elektronica-artieste en vocaliste Lynn Cassiers is gevuld met jazz uit de jaren ’50 tot ’70. Lynn Cassiers dwaalt al jarenlang rond in het braakland tussen jazz, improvisatie en elektronica. Voor haar carte blanche met JazzLab, kiest ze voor het project Yun, dat zowel aan traditie als aan experiment raakt. Dat is ook de favoriete speelzone van de Brusselse Giovanni Di Domenico, ergens tussen pop, minimal en jazz. Als jazzzangeres en elektronica- artieste is Lynn Cassiers een buitenbeentje, op zoek naar rafelige randjes in muziek. Met een rits boeiende persoonlijkheden toetst ze tijdloze standards aan haar eigen gelaagde muzikale taal.
In februari is het de beurt aan Bert Dockx. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans keert terug naar zijn jazzroots. De zanger-gitarist die nog nooit een slechte recensie kreeg, bouwde de voorbije 15 jaar aan een oeuvre dat zowel in een alternatieve rockomgeving als in jazzkringen bewonderd wordt. Voor zijn carte blanche voegt hij het hedendaags jazzproject Ottla toe aan zijn reeds imposante carrière. Met de bezetting van Ottla zet hij in op spontaniteit, intensiteit en spelplezier. Ze spelen zowel eigen werk als composities van grootmeesters als Monk, Ellington en Sun Ra.
Pianist Hendrik Lasure trakteert je in de maand april op een gevarieerd muzikaal menu met ‘warm bad’. Lasure speelde zich als tiener al in de kijker en leverde met het debuut van SCHNTZL een volwassen statement af. Het duo wordt in de pers geroemd voor hun eigenzinnige idioom, dat verwijst naar het minimalisme van Wim Mertens en Philip Glass, verrijkt met hedendaagse elektronische elementen en improvisatie. Improvisatie, pop en experiment gaan er hand in hand. Ook met ‘warm bad’ maakt Lasure de spreidstand tussen zijn meeslepende pianodeuntjes en abstracte klankvelden.
Bassist Sal La Rocca is een van de stille krachten van de Belgische jazz. Met Jeroen Van Herzeele, Pascal Mohy en Lieven Venken als sparringpartners biedt hij in november een pittige cocktail van intelligente hard bop en hedendaagse grooves.
Het pianotrio Donder mogen we zonder schroom toevoegen aan het lijstje van pottenbrekende Belgische jazzbands zoals De Beren Gieren, SCHNTZL en Steiger. Hun ingetogen debuutalbum Still bewijst in al zijn eenvoud hun grandioze talent. Laag na laag bouwen bassist Stan Callewaert, pianist Harrison Steingueldoir en drummer Casper Van De Velde (schntzl) aan een bezwerende, filmische atmosfeer.
De Waalse Igor Gehenot ruilt zijn piano in voor een hammondorgel. Een feest in trio, met heupwiegende blues en vette grooves. Gehenot volgt resoluut z’n eigen koers, of het nu gaat om ingetogen mijmeringen, hiphopprojecten of een hitsig orgeltrio. Met Quentin Liegois op gitaar en Mathias De Waele op drums gaat hij klassiekers te lijf van onder meer Ray Charles en John Scofield. Warme blues met tonnen spelplezier.
Drummer Teun Verbruggen vertegenwoordigt een fors stuk van de Belgische jazz. In zijn eigen kwartet krijgt de traditie bezoek van andere stijlen. Van klassieke jazz met Jef Neve tot hardcore experiment en vrije improvisatie: niets is Teun Verbruggen vreemd. Zijn nieuwe band heeft wortels in de traditie, maar stelde hij samen om daar een eigen draai aan te geven.
Sommige muziek mikt op het hoofd, andere op de benen. Kleptomatics zit in die laatste categorie. De zes blazers onder leiding van drummer Yves Peeters staan steevast garant voor een uitbundig feest. Zet je schrap voor een brassband met inventieve arrangementen en denderende grooves. Yves Peeters is geen groentje meer. Als drummer was hij al hij te horen bij talloze bands uit de meest diverse hoeken. Zelf specialiseerde hij zich in allerhande vormen van Americana, van country tot de typische stijl van New Orleans. Het maakt van hem de ideale man voor een brassband. Zijn muzikanten zijn gretige jonge honden die hij sprokkelde bij Flat Earth Society, Bravo Big Band en MannGold de Cobra. Het is een voorbode voor een smak energie en een dansfestijn, een mooie afsluiter van het seizoen in mei 2019.