Teun Verbruggen Quartet
Teun Verbruggen Quartet

Zeg “drummer, experiment en verbeelding” en de naam Teun Verbruggen gaat over ieders tong. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij niet meer weg te slaan uit de top van de Belgische Jazzscene. Met zijn typische frisse Teun-touch zoekt hij met dit nieuwe kwartet naar een gebalanceerd midden tussen respect voor de muzikale traditie en zijn eigen unieke taal.
Nicola Andrioli piano
John Ruocco klarinet, saxofoon
Nathan Wouters bas
Teun Verbruggen drums
Om de veelzijdigheid van Teun Verbruggen aan te tonen volstaat het om enkele namen te noemen met wie hij jarenlang samenspeelde: Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES), Mauro Pawlowski, Paolo Fresu, Jozef Dumoulin, Uri Cain, Fred Van Hove… Zijn typische klank, die bol staat van verbeelding en vernieuwing maakte hem tot één van de meest gevraagde jazzdrummers.
De honger naar eigen projecten werd weliswaar groter. Geïnspireerd door Mike Pattons Fantômas, Alas No Axis en Jim Black, dook hij in de avant-gardemuziek. Het resultaat: bands als GOWK en het onwaarschijnlijke trio Othin Spake, met gitarist Mauro Pawlowski en Rhodes-specialist Jozef Dumoulin. Daarnaast startte hij in 2003 het label ‘Rat Records’ op. Een thuisbasis voor ‘Rare And Treacherous’ muzikale juweeltjes en ‘Rat Events’ – initiatieven om jazz- en geïmproviseerde muziekscene meer ruchtbaarheid te geven.
Diezelfde geestdrift neemt vele gedaanten aan, waaronder het gloednieuwe Teun Verbruggen quartet. We horen invloeden weerklinken van free legende Ornette Coleman, de IJslandse basgitarist en componist Skulli Sverisson en van pianist Keith Jarrett. Verbruggen laat zich hiervoor omringen door enkele klinkende namen, te beginnen met de Amerikaanse klarinetist John Ruocco. Gedurende zijn carrière speelde Ruocco samen met o.a. Dizzy Gillespie, Joe Lovano, Billy Hart, Toots Thielemans, … en stond hij mee aan de wieg van een hele generatie jazztalent in België. De biografie van bassist Nathan Wouters leest als een aaneenschakeling van successen. Door zijn opvallend talent kreeg Wouters de kans om zowat overal ter wereld te spelen en samen te werken met bijzonder grote namen als Mark Turner, Aki Takase, Ben Sluijs, Jozef Dumoulin, Jef Neve, … De Italiaanse Nicola Andrioli is present als pianist. Na een eerste klassieke opleiding slaat hij, gefascineerd door de geboden vrijheid, de weg van de jazz in. Momenteel leidt hij zijn eigen Nicola Andrioli Patis Quartet en is hij lid van het Philip Catherine Quartet.
Verwacht je met dergelijke opstelling aan meeslepende ritmes en overtuigende harmonieën als basismateriaal waar voornamelijk akoestische improvisaties traditie en eigen grensverleggende creaties elkaar ontmoeten.