Vier meter/peters voor onze JazzLab 2.5 artiesten

Affichebeeld JazzLab 2.5Voor JazzLab 2.5 starten vier muzikanten een nieuwe band op, waarmee we doorheen het seizoen zullen touren: Dré Pallemaerts, Lynn Cassiers, Bert Dockx en Hendrik Lasure.  Vier bekende artistieke Vlamingen drukken hun waardering voor deze klasbakken van de jazz door het peter- en meterschap op zich te nemen.

Dré Pallemaerts Seva (okt ’18)

Niemand minder dan Dré Pallemaerts geeft de aftrap met Seva, een nieuw viermanschap van muzikanten die hun strepen ruimschoots verdienden in de internationale muziekscene. Dré Pallemaerts hoort als begaafd drummer en componist al 30 jaar tot de crème van niet alleen de Belgische, maar ook de internationale jazzscene. Met zijn kenmerkende subtiele en lyrische flair was hij al het ritmische anker voor Toots Thielemans, John Scofield en Melanie De Biasio.

peter: Bertrand Flamang

Met initiatieven zoals Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim is Betrand Flamang onlosmakelijk verbonden met de Belgische én internationale jazzscene. Tallozen jazzartiesten zag hij de revue passeren. Met velen van hen bouwde hij een vriendschappelijke band op, zo ook met drummer Dré Pallemaerts.

meer info en concertdata

Lynn Cassiers Yun (dec ’18)
* op onze jubileeavond in Flagey zal Lynn optreden met haar Imaginary Band

Het zal misschien verbazen, maar de platenkast van elektronica-artieste en vocaliste Lynn Cassiers is gevuld met jazz uit de jaren ’50 tot ’70. Lynn Cassiers dwaalt al jarenlang rond in het braakland tussen jazz, improvisatie en elektronica. Voor haar carte blanche met JazzLab, kiest ze voor het project Yun, dat zowel aan traditie als aan experiment raakt. Dat is ook de favoriete speelzone van de Brusselse Giovanni Di Domenico, ergens tussen pop, minimal en jazz. Als jazzzangeres en elektronica- artieste is Lynn Cassiers een buitenbeentje, op zoek naar rafelige randjes in muziek. Met een rits boeiende persoonlijkheden toetst ze tijdloze standards aan haar eigen gelaagde muzikale taal.

peter: Mauro Pawlowski

De zanger en gitarist Mauro Pawlowski is onder meer bekend geworden als lid van de groepen Evil Superstars en dEUS. Hij is afkomstig uit het Limburgse dorp Koersel en heeft Poolse en Italiaanse roots. Mauro Pawlowski won de MIA in de categorie Beste muzikant 2014.  Begin oktober 2016 kondigde hij zijn vertrek bij dEUS aan. Hij was er twaalf jaar gitarist.  In dezelfde periode bracht hij zijn eerste cd onder de naam Maurits Pauwels uit.

meer info en concertdata

Foto Bert D tekstje onderaanBert Dockx Ottla (feb’19)

In februari is het de beurt aan Bert Dockx. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans keert terug naar zijn jazzroots. De zanger-gitarist die nog nooit een slechte recensie kreeg, bouwde de voorbije 15 jaar aan een oeuvre dat zowel in een alternatieve rockomgeving als in jazzkringen bewonderd wordt. Voor zijn carte blanche voegt hij het hedendaags jazzproject Ottla toe aan zijn reeds imposante carrière. Met de bezetting van Ottla zet hij in op spontaniteit, intensiteit en spelplezier. Ze spelen zowel eigen werk als composities van grootmeesters als Monk, Ellington en Sun Ra.

peter: Peter Verhelst

Auteur Peter Verhelst was in een vorig leven leraar Nederlands en brak in 2000 door toen hij met zijn zinnelijke roman ‘Tongkat’ de Gouden Uil in de wacht sleepte. Hij won met zijn gedichten, romans en theaterteksten zowat alle prijzen die in Vlaanderen te winnen vallen. Zijn recentste roman Voor het vergeten is een intens literaire reactie op de plots dood van Verhelsts moeder. De literaire estheet heeft ook een muzikale honger. De projecten van gitarist Bert Dockx zijn hem bijzonder genegen.

meer info en concertdata

Hendrik Lasure warm bad (apr ’19)

Pianist Hendrik Lasure trakteert je in de maand april op een gevarieerd muzikaal menu met ‘warm bad’. Lasure speelde zich als tiener al in de kijker en leverde met het debuut van SCHNTZL een volwassen statement af. Het duo wordt in de pers geroemd voor hun eigenzinnige idioom, dat verwijst naar het minimalisme van Wim Mertens en Philip Glass, verrijkt met hedendaagse elektronische elementen en improvisatie. Improvisatie, pop en experiment gaan er hand in hand. Ook met ‘warm bad’ maakt Lasure de spreidstand tussen zijn meeslepende pianodeuntjes en abstracte klankvelden.

meter: An Pierlé

In 1996 brak ze door in Vlaanderen door haar deelname aan Humo’s Rock Rally, waar ze Are ‘Friends’ Electric? van Tubeway Army coverde. Ze strandde in de finale. Het duurde nog drie jaar voordat ze een eigen album, Mud Stories, uitbracht, met twaalf nummers enkel bestaande uit piano (zowel akoestisch als elektrisch) en zang. Pierlé brak internationaal door (vooral in Nederland en Frankrijk) en een lange tourperiode volgde. Na vier jaar kwam in 2006 een titelloos album uit onder de naam “An Pierlé & White Velvet”. Op en rond het klavier kunnen pianiste An en pianist Hendrik het goed met elkaar vinden.

meer info en concertdata

Met dank aan de coproducenten die de projecten voor JazzLab 2.5 ondersteunen: Handelsbeurs, Flagey, De Casino, CC Muze, NONA, 30CC, Rataplan, KAAP en Muziekcentrum Track