Volgende tournee (Jan): Donder / Igor Gehenot Organ Trio

28 september 2018
Karen

 

(c) Trui Amerlinck

(c) Thomas Geuens

Donders derde album  ‘Keukenpraat’  (W.E.R.F 157) krijgt niets dan lovende reviews. Onlangs in De Morgen werd het in het lijstje van 10 beste albums van de week opgenomen.

Het pianotrio Donder mogen we zonder schroom toevoegen aan het lijstje van pottenbrekende Belgische jazzbands zoals De Beren Gieren, SCHNTZL en Steiger. Hun ingetogen debuutalbum Still bewees in al zijn eenvoud dat dit trio een grandioos talent herbergt en kreeg verschillende lovende recensies vanuit de Verenigde Staten en Europa.  Donder zit niet stil en stelde op 16 november hun derde album ‘Keukenpraat’ voor (W.E.R.F 157). Beluisteren en bestellen kan ook hier.

Harrison Steingueldoir piano 
Casper Van De Velde drums 
Stan Callewaert contrabas 

De Morgen – ’10 beste platen van de week’:
“… Op deze derde plaat kiezen de heren resoluut voor een evenwichtsoefening op de wankele koord tussen minimalistisch post-klassiek en avant-garde… Fantasierijk, moedig en van veel lef getuigend.”

Written in Music – CD review
“… Donder is als geen andere band. Volledig in hun eigen idioom ontwikkelen ze zich verder op hun onnavolgbare muzikale weg. Wat een genot om dit jonge trio te mogen volgen. Keukenpraat is hun beste plaat tot nu toe maar je voelt aan alles dat Steingueldoir, Van De Velde en Callewaert tot nog veel meer nog mooiers in staat zijn.”

Enola – CD review
“… Het maakt van Keukenpraat een fascinerend geheel. Soms wat onevenwichtig en bijna achteloos in z’n onwil om normaal te doen, maar ondanks de zachte contouren en bedwelmende kaalheid ook doordrongen van een nukkige, eigen taal. Dat maakt van Donder meer dan een zoveelste band om een plaats te geven in de traditie van ondraaglijk fletse, ‘jazzy’ postklassiek waarmee je dezer dagen om de oren geslagen wordt.”

 

igor-gehenot-organ-trio.20170825070004 (1)

(c) Thomas Geuens

Donder deelt tijdens de JazzLabtournee het podium met een ander jong dynamisch jazztrio: Igor Gehenot Organ Trio. Enkele jaren geleden werd de jonge pianist Igor Gehenot nog de Waalse Jef Neve genoemd. Die vergelijking zal je vandaag niet meer horen, want op enkele jaren tijd heeft Gehenot een heel eigen stem ontwikkeld. Hij viel meermaals in de prijzen met zijn trio met Teun Verbruggen en waagt zich nu aan een instrument dat tot de verbeelding spreekt dankzij zijn herkenbare, zwoele klank: het hammond orgel.  

Igor Gehenot piano 
Quentin Liégeois gitaar 
Matthias De Waele drums 

Niet alleen JazzLab merkte het talent van Gehenot op toen ze zijn trio enkele jaren geleden een tournee aanboden. Ook het toonaangevende Britse tijdschrift Jazzwise was onder de indruk van de Luikenaar: Gehenots laatste worp kreeg van Jazzwise de titel “jazzplaat van het jaar” aangemeten.  

De pianist heeft twee sterke troeven in huis: een grote dosis vastberadenheid en een onontbeerlijke portie talent. Met concerten op de grote Belgische en buitenlandse jazzfestivals, zoals Gent Jazz Festival, Brussels Jazz Marathon, London Jazz Festival, e.v.a., heeft hij de voorbije jaren zijn grote doorbraak geforceerd.   

Zijn beïnvloeding door hip-hop en andere urban genres heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken, maar voor zijn nieuwste project keert hij terug naar zijn andere grote liefde, de jazztraditie en één van haar exemplarische instrumenten: het hammond orgel. Samen met partners in crime Quentin Liégois op gitaar en Mathias De Waele op drums gaat hij klassiekers te lijf van onder meer Ray Charles en John Scofield. Verwacht je aan een diepe en warme blues-sound waar het spelplezier van afspat.  

DateBandLocationCityCountry
16-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio Eetcafé De WerftGeelBelgium
19-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio CC Het SpoorHarelbekeBelgium
23-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio HandelsbeursGentBelgium
24-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio Cultuurcentrum De Bogaard Sint-TruidenBelgium
25-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio NONAMechelenBelgium
30-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio CC de MeentAlsembergBelgium
31-01-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio RataplanAntwerpenBelgium
01-02-2019Donder / Igor Gehenot Organ Trio KAAP | De WerfBruggeBelgium

DateBandLocationCityCountry
17-01-2019DonderFlageyElseneBelgium

www.donderband.com

igorgehenot.com