Le Ravage d’Ali Baba

29 maart 2019

(c) Frederik Van den Broeck

‘Le Ravage d’Ali Baba’: vier jonge muzikanten die verhalen van vluchtelingen creatief verwerken in concerten en een boek+album.

Engagement, het is geen vies woord meer. Ook binnen de geïmproviseerde muziek komt het regelmatig terug op de voorgrond. Een nieuw kwartet uit de zogenaamde New Wave of Belgian Jazz wil een stem geven aan de soms ontluisterende verhalen van vluchtelingen. Ze koppelen de release van hun eerste cd bovendien aan een bredere ambitie, waar ook aan bijgedragen wordt via geëngageerde teksten van schrijvers die zich het lot van de vluchtelingen aantrekken en foto’s die door de kampkinderen zelf gemaakt werden.

Le Ravage d’Ali Baba is een project van De Koffie Van Morgen, een creatief platform rond de Brusselse drummer en vormgever Simon Plancke. Met deze vzw richt hij zich op muzikale projecten, fotografie en grafische vormgeving. Centraal staat nu zijn kwartet met Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere, een deel van de jonge garde die we kennen van ronkende namen als SCHNTZL, het An Pierlé Quartet, Kabas, Nordmann en Hypochristmutreefuzz.  Met hun concerten willen ze de verhalen van de mensen in de kampen dichter bij het publiek brengen, vanuit de noodzaak die ze voelen en die door Nina Simone treffend werd geformuleerd: “You can’t help it. An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.”

De muzikanten trokken samen naar de vluchtelingenkampen van o.a. Duinkerke en Brussel, en verzamelden er een reeks field recordings. Die samples bevatten verhalen van mensen op de vlucht en zullen de basis vormen waarrond gemusiceerd zal worden. Bij voorbaat wordt niets uitgesloten over een muzikale koers. Toetsen, elektronica en drums zijn de basisbestanddelen van een melange die talloze kleuren en vormen kan aannemen. Centraal staat altijd het verhaal, waarbinnen artistieke ambities en sociale bekommernissen op elkaar gelegd worden.

Voor Le Ravage d’Ali Baba verbinden de muzikanten zich aan humanitaire en artistieke initiatieven rond de vluchtelingenkampen: vzw Humain en Light of the Children. Samen met foto’s die de vluchtelingenkinderen maakten zullen teksten van o.m. Rachida Lamrabet en Anne Provoost, en nieuw beeldmateriaal van Lisa Tahon, een rol spelen in het project.

‘Le Ravage d’Ali Baba’ is een productie van De Koffie Van Morgen / co-productie: JazzLab en KAAP / in nauwe samenwerking met vzw HUMAIN / Compositie & muziek: Simon Plancke, Elias Devoldere, Hendrik Lasure, Thijs Troch / Opname & geluidsmix: Koen Gisen / Mastering: Gert Van Hoof / Film: Lisa Tahon / Illustraties: Tinzi Yada / Animatie: Bert Juliaan / Tekst: Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Ann Lamon, Rachida Lamrabet, Carmien Michels, Yasmien Naciri, Anne Provoost, Aya Sabi, Birsen Taspinar / Dramaturgie: Quan Bui Ngoc / Tolk: Haval Faris

Elias Devoldere drums
Simon Plancke drums
Thijs Troch toetsen
Hendrik Lasure toetsen

Online artikels/recensies
“Van bommen tot rozen” (Handelsbeurs)

Le Ravage d'Ali Baba KAAP / Vrijstaat O., Oostende Tickets
Le Ravage d'Ali Baba NONA, Mechelen Tickets
Le Ravage d'Ali Baba De Casino, Sint-Niklaas Tickets
Le Ravage d'Ali Baba CC Westrand, Dilbeek Tickets
Le Ravage d'Ali Baba CC De Factorij, Zaventem Tickets
Le Ravage d'Ali Baba Handelsbeurs, Gent Tickets
Le Ravage d'Ali Baba Rataplan, Borgerhout Tickets
Le Ravage d'Ali Baba Flagey, Elsene Tickets
Le Ravage d'Ali Baba CC De Werft, Eetcafe, Geel Tickets
Le Ravage d'Ali Baba C-mine, Genk Tickets
Le Ravage d'Ali Baba 4AD, Diksmuide Tickets
Le Ravage d'Ali Baba Nosta, Opwijk Tickets

https://dekoffievanmorgen.org/