Vanaf 27/9: tournee Stéphane Galland & (The Mystery Of) KEM

Voor het eerst gaan we niet van start met één tournee, maar met twee! Terwijl Alex Koo vanaf 20 september de hort op gaat met zijn Trio en een gast, is het een week later al de beurt aan Stéphane Galland & (The Mystery Of) KEM. Hierin gaat meesterdrummer Galland, een van de stichtende leden van het Belgische jazzinstituut Aka Moon, een verbond aan met drie jongere kleppers uit zijn thuisbasis Brussel.

Je hoeft bij KEM niet alles te vatten om te voelen waar hij heen wil: ritme op een frisse manier invullen, waarbij er vaak sprake is van de paradox dat schijnbaar eenvoudige passages geschraagd zijn op complexe patronen en ingewikkeld klinkende stukken toch transparant blijven. Daarvoor deed Galland een beroep op tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux (Lynn Cassiers’ Imaginary Band, Pentadox,…), pianist Bram De Looze (LABtrio, Verheyen-De Looze-Baron,…), en de jonge Italiaanse bassist Federico Stocchi (The AwkWords).

Er is een duidelijke link met het Oosten, maar ook net zo goed een verwantschap met Afrikaanse muziek en, net als bij Aka Moon, de wereld van fusion en M-Base. De composities staan garant voor een muzikale reis die twee parallelle sporen combineert: het samenspel klinkt organisch en haast achteloos, maar is tegelijkertijd enorm strak, met gemillimeterd, ultra-precies drumwerk. Wanneer visie, verbeelding en vermogen op één lijn staan kan er iets bijzonders ontstaan. Anno 2019 staat Galland nog altijd garant voor een wervelend spektakel met internationale allure.

ALLE CONCERTDATA VIND JE HIER

Bekijk deze wervelende trailer om de meester zelf aan het woord te horen over zijn project en band: