Stéphane Galland & (The Mystery Of) KEM

(c) Alexander Popelier

Meesterdrummer Stéphane Galland is een van die muzikanten die helemaal vergroeid zijn met hun instrument. Hij begon te drummen op driejarige leeftijd en speelde als tiener al met nationale toppers. Meest bekend is hij van Aka Moon, dat hij met Fabrizio Cassol en Michel Hatzigeorgiou oprichtte in 1992, en waar hij zijn intussen legendarische technische bagage in kwijt kan. Galland is een muzikant voor wie spelen met ritme gewoon de natuur is, al vindt hij in die ritmes ook mathematische patronen die hij al te graag binnenstebuiten keert. Ritme staat ook centraal bij KEM, dat hij voorstelt met een jonge, tot de verbeelding sprekende band.

Je hoeft bij KEM niet alles te vatten om te voelen waar hij heen wil: ritme op een frisse manier invullen, waarbij er vaak sprake is van de paradox dat schijnbaar eenvoudige passages geschraagd zijn op complexe patronen en ingewikkeld klinkende stukken toch transparant blijven. De composities teren op patronen die soms voorzien worden van een knetterende levendigheid of, net andersom, een soort van lome groove uitstralen. Daarvoor deed Galland een beroep op een stel jonge kleppers uit ‘zijn’ stad Brussel: tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux (Lynn Cassiers’ Imaginary Band, Pentadox,…), pianist Bram De Looze (LABtrio, Verheyen-De Looze-Baron,…), en de jonge Italiaanse bassist Federico Stocchi (The AwkWords). Op het album kwam er ook nog Ravi Kulur bij op Karnatische fluit.

Er is een duidelijke link met het Oosten, maar ook net zo goed een verwantschap met Afrikaanse muziek en, net als bij Aka Moon, de wereld van fusion en M-Base. De composities staan garant voor een muzikale reis die twee parallelle sporen combineert: het samenspel klinkt organisch en haast achteloos, maar is tegelijkertijd enorm strak, met gemillimeterd, ultra-precies drumwerk. Andere stukken krikken het tempo wat op, met soms hoekige ritmes en hypnotiserende wentelbewegingen die verwant zijn aan die markante drive van Steve Colemans bands. Wanneer visie, verbeelding en vermogen op één lijn staan kan er iets bijzonders ontstaan. Anno 2019 staat Galland nog altijd garant voor een wervelend spektakel met internationale allure.

Stéphane Galland drums
Sylvain Debaisieux tenorsaxofoon
Bram De Looze piano
Federico Stocchi contrabas

Artikels/recensies
Albumrecensie (The Mystery Of) KEM (Enola Magazine)
Albumrecensie (The Mystery Of) KEM (Written in Music)
Albumrecensie (The Mystery Of) KEM (Jazz’halo)
Albumrecensie (The Mystery Of) KEM (Music in Belgium)
Graven in ritme en diversiteit (video) (BRUZZ)