Tournee januari-februari (deel 2): Pentadox ‘Fragments Of Expansion’

De andere band voor onze volgende tournee, een double bill met de Natashia Kelly Group, is Pentadox. De kern van die krachtige band bestaat uit pianist Bram De Looze, saxofonist Sylvain Debaisieux en drummer Samuel Ber. Ze hebben al een straffe staat van dienst – De Looze stond meer dan een decennium geleden al mee aan de wieg van LABtrio – maar horen stuk voor stuk tot het beste dat de jonge Belgische jazz te bieden heeft. Dit zijn niet enkel avonturiers, maar ook onderzoekers die in de weer zijn met vernuftige composities, vrijpostige improvisaties en manieren om die twee steeds op een andere manier voor het licht te houden en op mekaar te laten inwerken.

Voor de eerste zes concerten van de tournee zet Pentadox uit tot een sextet onder de noemer ‘Fragments Of Expansion’ (tevens de naam van het album dat WERF Records uitbrengt). Met de komst van Amerikanen Nick Dunston (bas), Weston Olencki (trombone, elektronica) en Lester St-Louis krijgt de sound van Pentadox nog een scherper randje, worden hedendaagse jazz en experimentele muziek achteloos in evenwicht gehouden. Het debuutconcert op Gent Jazz 2019 (waar ze stonden omdat ze een jaar eerder de Jong Jazztalent-prijs in de wacht gesleept hadden) leidde tot laaiend enthousiaste recensies, o.m. bij Focus Knack, dat schreef dat de band voor altijd met “…rode letters in de annalen van Gent Jazz” vereeuwigd zou worden.

Dat belooft alleszins voor de release van het album en de concerten. Na een startreeks van zes concerten als sextet gaat Pentadox even verder in trio-bezetting, om tenslotte te eindigen met twee concerten in duo (De Looze/Debaisieux). Ook zij nemen het nieuwe materiaal onder de loep, permitteren zich steeds opnieuw vrijheden en ongebruikelijke tactieken. Avontuur verzekerd!

Hieronder een voorsmaakje van wat je te wachten staat: