Wasdaman

(c) Pieter Clicteur

 Tot voor kort werd de Oostendse pianist Bas Bulteel vooral geassocieerd met jazz in een pure vorm. Met Wasdaman laat hij zich van een heel andere kant zien: deze muziek houdt het midden tussen potige, progressieve rock en knetterende hedendaagse jazz, en is doorspekt met invloeden uit de wereld van de elektronica. De sound van Wasdaman is energiek, ritmisch en met duidelijke knipogen naar  het werk van o.a. Frank Zappa, King Crimson en de elektrische periode van Miles Davis.

Bas Bulteel studeerde in Den Haag en Utrecht, volgde master classes bij o.m. grootheid Fred Hersch, maar het duurde even voor hij naamsbekendheid kreeg bij een breder publiek. Dat gebeurde in 2015, toen hij de Klara-prijs voor de beste cd in de categorie jazz in de wacht sleepte voor Coming Home (W.E.R.F. Records). Op dat album bouwde hij, ondersteund door veteranen Bart Denolf (bas) en Brunco Castellucci (drums), verder op een klassieke jazzsound, maar ook met een heel eigen stem.

Nog in datzelfde jaar stelde hij op vraag van kunstencentrum KAAP een nieuw kwintet samen, waarmee hij de jazzsuite ‘Storm in a Cup of D’ voorstelde in een uitverkochte Vrijstaat O. Tijdens een residentie bij KAAP/Vrijstaat O. in juni 2018 werd dit project Wasdaman gedoopt. Deze keer geen traditionele, lyrische jazz, maar een krachtig bonkend geluid, dat minstens even sterk in de rock als de jazz verankerd is, maar die hoofdbestanddelen wel genereus op elkaar laat inwerken.

Daarvoor omringt Bulteel zich ook met goed volk. Met Frank Debruyne hees hij een echte alleskunner aan boord die op baritonsax een enorme drive in de muziek stopt. Gitarist Bart Vervaeck, bassist Joshua Dellaert en drummer Jonathan Callens zijn jongere kleppers voor wie jazz, rock en talloze andere genres probleemloos door elkaar kunnen lopen, wat ze al lieten horen in bands als Compro Oro, Skordatura, en Altertape. Het resultaat is een bonte, soms explosieve cocktail die zowel de rock- als jazzliefhebber zal overtuigen.

Bas Bulteel toetsen
Frank Debruyne saxofoon
Bart Vervaeck gitaar
Joshua Dellaert bas
Jonathan Callens drums

Artikels/ recensies
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Focus Knack)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Dansende Beren)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Le Soir)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Rootstime)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Damusic)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Jazzenzo)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Luminous Dash)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Musiczine)
Albumrecensie Storm In A Cup Of D (Cultuurparkt)
Interview Bas Bulteel (De Zeewacht Kust)
Interview Bas Bulteel (Jazz & Mo’)
Interview Bas Bulteel: 10 Luminous Questions (Luminous Dash)
5 Belgische bands en artiesten die het gaan maken (BILL)